• BIST 9524.59
  • Altın 2493.672
  • Dolar 32.5501
  • Euro 34.7296
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Evde bakıma 3 milyar $

Evde bakıma 3 milyar $
Sağlık Bakanlığı'nın uzun süredir yatırım yaptığı, evde bakım sektörünün büyüklüğü 3 milyar dolara ulaştı. Bu alandaki fırsatlara yabancı yatırımcılar da talip. 3 yılda 100 milyon dolarlık yatırım bekleniyor.

Hükümetin 2023 hedeflerinde önemli bir paya sahip olan sağlık sektörüne, kamunun yanı sıra yerli ve yabancı şirketler de büyük ilgi gösteriyor. Son yıllarda Sağlık Bakanlığı'nın ön plana çıkardığı ve devletin özellikle kronik hastalıklarla ilgili maliyetlerinde ciddi düşüşe neden olan evde bakım ise sağlığın parlayan yıldızı konumunda.

YABANCI İLGİSİ YÜKSEK
Kısa sürede 474 adet 'evde bakım merkezi' kuran bakanlık, halen pazarın büyük bölümünü kontrol ediyor. Özel sektör, 3 milyar doları bulan evde bakım pazarından 200 milyon dolarlık pay alıyor. Amerika'da ise sektörün yıllık büyüklüğü 100 milyar doların üzerinde. Türkiye'de Doğuş'tan Acıbadem'e kadar birçok büyük grup bu sektöre milyonlarca dolarlık yatırım yaptı. Bunun dışında daha küçük boyutlardaki yatırımlar da dikkat çekiyor. Çok yakında Vodafone'un yurtdışında faaliyette olan mobil sağlık hizmetlerini Türkiye'ye getireceği belirtiliyor. Yetkililere göre önümüzdeki 3 yılda bu sektöre 100 milyon dolarlık yabancı yatırım gelecek.

YAŞLI NÜFUS ikiye KATLANACAK
Rakamlar Türkiye'nin bu alandaki potansiyelinin yüksek olduğunu gösteriyor. Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay, bugün 40 yaşında olanların büyük bölümünün 100 yaşını görmesinin beklendiğini belirterek, "Türkiye'de her 100 liralık sağlık harcamasının 85'i kronik hastalıklara gidiyor. Gelecek 10 yılda da sağlık harcamalarının GSMH'nın yüzde 20'sine ulaşması bekleniyor. Araştırmalar gösteriyor ki Avrupa'da kronik bir hastalığın hastanedeki maliyeti 20 bin euro iken, bu rakam uzaktan takip sistemiyle 2-3 binlere düşüyor" dedi.

HEMŞİRE % 25 FAZLA KAZANIYOR
Evde bakım sektörü ciddi bir istihdam da yarattı. Ancak bu alanda en büyük sorun hemşire bulmak. Hemşireler şirketlerde çalışmaya başladığında altı aylık deneme süresine tabi tutuluyor. Kazançları da hastanedekilere kıyasla yüzde 25 daha yüksek oluyor. Dr. Özgür Turgay, "İki yıl boyunca bakılan hastalar var. Uzman ve güvenilir hemşireler moral açısından da tedavi sonucunu etkiliyor" diye konuştu.

ŞİRKETLER TALEP EDİYOR
Sadece yaşlılar değil kurumların çalışanları da kronik rahatsızlıkları için mobil sağlık hizmeti almaya başladı. Özgür Turgay, gelişmelere paralel olarak Acıbadem'in yüzde 60 büyüme hedeflediğini anlattı. Turgay, Türk Telekom, Toyota, Turkcell, HSBC gibi şirketlerin çalışanlarına evde bakım sağladığını belirtti. 100 doktorla hizmet verdiklerini söyleyen Turgay, acil vakaların yüzde 50'sini evde tedavi ettiklerini de ifade etti.

Cep'ten takip SGK'nın gündeminde
Hastalarını cep telefonlarından takip ettiklerini söyleyen Özgür Turgay, böylece anında müdahale yapılabildiğini belirtti. Turgay, bu tip sistemlerin yakında SGK gündemine de alınacağını vurgulayarak, "Belediyeler de ilçe genelinde böyle bir hizmet vermek istiyor. Beş yılda sektöre 10 milyon dolarlık yatırım yaptık" dedi. Turgay, bu yıl da 20 milyon dolarlık yeni yatırım planladıklarını anlattı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2877 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim