• BIST 9079.97
  • Altın 2322.589
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9683
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Evde diş tedavisi

Evde diş tedavisi
Balıkesir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nce hayata geçirilen uygulamayla, yatalak hastaların ve yürüyemeyecek kadar yaşlıların diş tedavileri, evlerine gelen ekiplerce yapılıyor.

Balıkesir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Zekai Kafaoğlu, “Evde Sağlık Hizmeti” biriminin bir süre önce başladığını belirterek, birimin diş hekimi, teknisyen, hemşire ve şoförden oluştuğunu söyledi.

Kendilerine intikal eden yatağa bağımlı hastaneye gelemeyecek durumda olan hasta ve yaşlıların evlerine kadar gittiklerini dile getiren Kafaoğlu, şöyle konuştu:

“Adreslerini bize bildiriyorlar, planlama dahilinde ekibimiz de oraya giderek ağız ve diş sağlığıyla ilgili gereken işlemleri yapıyorlar. Orada seyyar üniteyi açarak diş bakımı, diş çekimi, çürük tedavilerini, protezleri, hastanın bulunduğu evde rahatlıkla tedavi ediyorlar. Bu durumdan hastalar çok mutlu oluyorlar. Özellikle yatağa bağımlı oldukları için, uzak oldukları için gelemeyenler uygulamadan memnun. Özellikle hiç dişi olmayan hastalara diş yapınca öyle mutlu oluyorlar ki, bunu tarif etmek mümkün değil. Gerçekten çok güzel bir hizmet, bu konuda çok mutluyuz, gururluyuz.”

Kafaoğlu, bugüne kadar 81 evde bakım hizmeti alan hasta ve yaşlının bulunduğunu belirterek, “Bu hastalara gidiş adedi daha fazla. Çünkü protez yapılırken önce ölçü alınıyor, daha sonraki aşamada provalar oluyor en son takmaya gidiliyor. Yani bir hastaya 5 sefer gidilebiliyor” dedi.

Birimdeki diş hekimi Selman Çakar, seyyar ekipmanları sayesinde, çürük tedavileri, diş dolguları, amalgam ve estetik diş dolgularını rahatlıkla yapabildiklerini belirterek, ön dişlere kanal tedavisi bile uygulanabildiğini söyledi.

Sabit ve hareketli protez hizmetinin bile evlere kadar götürüldüğünü ifade eden Çakar, “Hastaneye gelemeyen hastalar için gerçekten çok önemli bir hizmet. Devletin sosyal planı öne çıktığı için çok çok memnun kalıyorlar. Alışılmadık bir hizmetin ayaklarına gitmesi, onlar için çok şaşırtıcı bir şey. Memnuniyetin sonuçlarını yerinde görüyoruz” diye konuştu.

MANEVİYATI ÇOK GÜZEL HAYIR DUALARI ALIYORUZ

Hemşire Türkan Durmaz Çelik, hastayla telefonla ilk iletişimi kendisinin sağladığını anlatarak, şunları kaydetti:

“Bize koordinasyon merkezinden bildirim oluyor. Genellikle aile hekimlerinden bildirim oluyor onun dışında diğer devlet hastanelerinin evde sağlık hizmeti veren birimlerinden de haber alıyoruz. Biz o hastaya en kısa sürede müdahale ediyoruz. Maneviyatı çok güzel, hayır duaları alıyoruz. Ciddi anlamda çevreden soyutlanmış insanlarla muhatap oluyoruz. Bize olan memnuniyetlerini sözlerle ifade edemeseler de hasta yakınlarından güzel tebrikler, takdirler alıyoruz. Manevi olarak huzurluyuz.”

HASTALARIN GÖRÜŞLERİ

Evde diş tedavisi hizmeti alan hastalardan 71 yaşındaki Doğan Çolak ise üç yıldır dişlerini yaptırmak için beklediğini belirterek, “Şu anda sağolsunlar diş hekimleri eve kadar geliyorlar. Dişlerimin tedavisi devam ediyor şimdilik. Eve kadar gelmesi bizim için çok iyi, çünkü ben idrarımı tutamadığımdan dolayı hastaneye gitmem zor oluyor. Omurilik hastalığı da var yürüyemiyorum. Allah onlardan razı olsun, protezle bana diş takacaklar” dedi.

9 yıl önce geçirdiği trafik kazasından sonra yatağa bağımlı hale gelen 42 yaşındaki Necmi İlhan da protez tedavisi için evine kadar ekip geldiğini ifade ederek, “Gerçekten çok güzel bir hizmet. Bırakın hastaneye gitmeyi kapımdan dışarı çıkamıyorum. Eve geliyorlar, bütün ekipman ve aletleriyle ölçüyü alıyorlar, prova yapıyorlar ve sonunda diş takıyorlar. Türkiye, sağlıkta çok gelişti, bu hizmet de en büyük örneği” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3428 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim