• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Evde sağlık devrimi

Evde sağlık devrimi
Sağlık Bakanlığı'nın 'Evinizde Yalnız Değilsiniz' sloganıyla başlattığı uygulama sonucu İzmir'de 6.5 ay içerisinde 32 bin yatalak hastaya ulaşıldı

Doktorlar ayrıca 5 bin yatalak hastayı evinde tedavi ediyor. Gerekli olan raporunu gittiği yerde yazıyor, ilacını da ücretsiz karşılıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından, "Evinizde Yalnız Değilsiniz" sloganıyla yatalak hastaların tedavi ve ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan çalışma kapsamında, İzmir'de 6.5 ay içinde 32 bin yatağa bağımlı hastaya ulaşıldı. Ayrıca sağlık ekipleri, kentte yaşayan 5 bine yakın yatalak hastayı evinde tedavi ediyor. Böylece vatandaşlar, daha önce 50-100 TL ödeyip satın aldıkları serum ve pansuman gibi tedavi hizmetlerine ücretsiz ulaşmış oluyor.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü iki ay önce "Evde Sağlık Hizmetleri" kapsamında kronik hastalığı olan yatalak hasta ile yakınlarına 'ilaç' verme gibi hizmet başlattı. Aile hekimi uzmanları, yatalak hastaların tansiyon ve şeker hastalarının ilacını düzenleyen "Tek Hekim Raporu" ile bez ve mama raporlarını da hastanın evinde düzenlemeye başladı. Hastalar böylece evden çıkma eziyeti yaşamadan ilaç, mama ve bezlerini yakınlarının yardımıyla eczaneden alabiliyor. İki ayda 120 rapor düzenlendi. Sağlık Bakanlığı'nın yatalak hastaların yakınlarının psikolojik sorunlarını çözmek amacıyla da çalışma başlattığı belirtildi.

PROFESYONEL BİR UYGULAMA
İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan, Evde Sağlık Hizmetleri çalışmalarını Yeni Asır'a değerlendirdi. Sağlık Bakanlığı tarafından 2 Şubat 2010'da yayınlanan, "Evde Sağlık Hizmetleri Yönergesi" ile "Evde Sağlık Hizmetleri"ni daha disipline ve profesyonel şekilde yapmaya başladıklarını belirten Özkan, bu hizmette hedef kitlelerinin evinde yaşayan yatalak hastalar olduğunu belirtti. Hayatını kendi başına sürdüremeyen, bir kişinin bakımıyla hayatta kalabilecek hastalara müdürlük ve hastaneler bünyesinde oluşturdukları ekiplerle hizmet verdiklerini söyleyen Özkan, "İzmir'de yaptığımız çalışmada 4 bin 829 yatalak hasta tespit ettik. Sisteme her ay ortalama 50-100 hasta ilave oluyor. Evde bakım hizmetine ihtiyacı olan hasta sayısının 6 bine ulaşacağını düşünüyorum. Son 6.5 ayda bize 32 bin 362 hasta başvurdu. Bu hastaların bin 700'üne danışmanlık, 30 bin hastaya da evinde sağlık hizmeti verdik. Eskiden yaşlı hasta battaniyede taşınıyordu. Bu gayri insani bir uygulamaydı. Biz şu an insanlara yattığı yerde heyet raporu bile veriyoruz" dedi.
"Evde Sağlık Hizmetleri" kapsamında yatalak hastalara evinde tansiyon ve şeker ilaçları için gereken "Tek Hekim Raporu" ile mama ve alt bezi raporları düzenlemeye başladıklarını ifade eden Özkan, "Aile hekimi uzmanı arkadaşımız hastalara evinde gerekli raporları düzenliyor. Hastanın gerçekten hastaneye gitmesi gerekiyorsa, hastayı evinden araçlarımızla alıp hastaneye götürüyoruz. İşini o gün halledip aracımızla evine bırakıyoruz. Evinden hiç çıkamayacak durumda hastalar var. Bir kaç uzman arkadaşımızla hastanın evine gidip gerekli raporlarını düzenliyoruz. Hastaların ve yakınlarının yaşadıkları eziyeti azaltıyoruz. Bu çok hayırlı bir iş. Bunu bir ömür boyu yatalak insana bakmak zorunda olan insanlar anlar" dedi.

Ayda en az bir kere ziyarete gidiliyor
Evde bakım hizmetlerinden sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Balaban, Sağlık Bakanlığı'nın yatalak hastaların yakınlarının psikolojik sorunlarının tedavisi için de çalışma yapıldığını belirtti. İzmir'deki aile hekimlerinin yatalak hastanın bir şikayeti olsun olmasın ayda en az bir kere hastayı evinde ziyaret ettiğini kaydeden Balaban, "Sağlık grup başkanlıklarına ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne ulaşan insanların hepsini bu sisteme dahil ediyoruz. Bu hizmetin amacı hastanın tansiyonunu ölçmek değil. Yatalak hastaların yakınlarına haklarını öğretiyoruz. Ağır özürlü olanlara 'Evde Bakım Ücreti' bağlanıyor. Hastaların en önemli sorunu yatak yaraları. Doktor ve hemşirelerimiz hasta yakınlarına yatalak hasta bakımı ve yara bakımı hakkında eğitim veriyor. Kronik ilaçlarını, alt bezi ve mama raporlarını temin ediyoruz. Tüm bu hizmetler ücretsiz veriliyor. Temel hedefimiz hastanın bulunduğu ortamda tedavisinin sağlanması. Çünkü, hastayı evinden alıp hastaneye getirmek hem hastaya eziyet hem de hastane enfeksiyonları ve taşınma riskleri bulunyor" diye konuştu.

Yeni Asır

Bu haber toplam 2557 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim