• BIST 9079.97
  • Altın 2305.159
  • Dolar 32.3148
  • Euro 35.0942
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Eyvah! İlaç devleri fatura artsın istiyor

Eyvah! İlaç devleri fatura artsın istiyor
HT Ekonomi’nin gündeme getirdiği ilaç fiyatlarında indirime rağmen artan harcamalar konusunda sektörden gelen yanıt, “İlaçta bütçe artırılsın” oldu

HABERTÜRK’ün iki gün üst üste gündeme getirdiği ilaçta fiyat indirimine rağmen ilaç harcamalarının katlanarak arttığına ilişkin haberler ilaç sektöründe yankı buldu. Dün hemuluslararası ilaç şirketlerini bünyesinde barındıran Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) hem de yerli ilaç şirketlerinin yer aldığı İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) peş peşe açıklamalar yaparak, ilaç harcamalarındaki artışı sağlığa erişimin kolaylaşmasına bağlayıp, sağlığın uluslararası standartlara kavuşması için ilaç harcamalarının daha artırılması görüşünü savundu.

2009 yılında 16 milyar lirayı geçmesine rağmen, kamu ilaç harcamaları bütçesinin 2010 için 14.6 milyar lira olarak belirlenmesini anlamanın güç olduğu belirtilen AİFD açıklamasında “Yapılan bütün indirimlere rağmen 2010 yılında kamu ilaç harcamaları 15.2milyar lira olmuştur. 2009’dan bu yana kamunun aldığı tasarruf önlemleri sonucunda ilaç endüstrisinde yaklaşık 2 bin kişi işsiz kalmış, yatırım ve iş planları tekrar gözden geçirilmiştir” denildi.

ZOR DURUMDAYIZ
Yalnız ilaç fiyatlarını indirmeye odaklanılmasının yanlış olduğu da belirtilen açıklamada “Türkiye’de ilaç endüstrisi giderek daha zor bir durumda bırakılmaktadır. Sektörümüzde kelimenin tamanlamıyla bıçak kemiğe dayanmıştır. Erişimin güçlenmesi kadar bu hizmetlerin kalitesinin artırılması ve uluslararası standartlara kavuşturulması da bir zorunluluktur. Böyle bir hedefin bütçeyi kısıtlayarak değil, ancak daha fazla bütçe ayırarak gerçekleşebileceği açıktır” ifadeleri kullanıldı.

KÂRLILIK İÇİN MALİYET AZALTIYORUZ
İlaç şirketlerinin 2010 yılında ve 2011’e girilirken iki kez ilaç fiyatlarında iskonto talebini kabul ettiği ifade edilen İEİS açıklamasında “Kamu tarafından belirlenen bütçe hedefleri ise bu hizmetin kalitesi ve yaygınlığıyla örtüşmemektedir. Bu çerçevede, ilaç harcamalarına ayrılan bütçenin sunulan yaygın hizmetle bağdaşacak şekilde tespit edilmesi gerekmektedir” denildi. İEİS ayrıca ilaç firmalarının kârlılığını koruyabilmek için personel ve yatırım azaltırken hammadde maliyetleri için yurtdışındaki tedarikçilerinden indirimler talep ettiğini kaydetti. Ayrıca önceki yılların aksine 2011’in Kurumlar Vergisi rekortmenleri listesinde ilk 100’de hiçbir ilaç firmasının bulunmamasının da sürpriz olmayacağı belirtildi.

HEKİMLER TİCARİ BASKI ALTINDA ÇOK İLAÇ YAZABİLİR
SGK Başkanı Emin Zararsız’ın doktorları ilaç şirketlerinin pahalı ilaç yazmaya yönlendirdiğine ilişkin açıklamasına Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Hüseyin Demirdizen’den tepki geldi. Demirdizen, son yıllarda sağlıkta dönüşüm programının sağlık sektörünü bir ticaret alanı haline getirdiğine dikkat çekti. Pahalı ilaç yazılmasında hekimler arasında ahlaki ve mesleki sıkıntılar yaşanması ile Türkiye’de ağırlığı artan uluslararası ilaç devlerinin mümessilleriyle girilen bire bir ilişkilerin de payı bulunduğunu kabul ettiklerini ve bunu çözme uğraşı içerisinde olduklarını ifade eden Demirdizen şöyle konuştu: “Sağlığın ticarileşmesi nedeniyle hekimler hastanelerde daha fazla işlem, daha fazla reçete ve performans baskısı altında çalışıyor. Daha çok işlem ve reçete yazmayan hekim baskı altına alınarak kışkırtılıyor. Ayrıca birçok hastanede de yoğunluk nedeniyle hastaya fazla zaman ayıramayan hekim zaman baskısı altında tam tanıya ulaşamadığı için fazla ilaç yazabiliyor. Tüm bunlar sağlığın bir pazar gibi görülmesinden kaynaklanıyor.”

CİROLARDAKİ YETERSİZ DÜŞÜŞÜ VURGULADIK
2010’da yüzde 32.5’lik indirime rağmen ilaç şirketlerinin cirosunun sadece yüzde 7.5 azaldığına dikkat çekmiştik. SGK Başkanı ise dün ilaç şirketlerini yönlendirmekle eleştirmişti

GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2084 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim