• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Fark ücreti artışı özel hastaneleri memnun etti, vatandaş rahatsız

Fark ücreti artışı özel hastaneleri memnun etti, vatandaş rahatsız
Bakanlar Kurulu kararı ile geçtiğimiz günlerde özel hastanelerin vatandaşlardan alacağı katkı payı yüzde 20 artırılarak, yüzde 90'a çıkarıldı. Özel hastaneler, artışın sektöre ...

Bakanlar Kurulu kararı ile geçtiğimiz günlerde özel hastanelerin vatandaşlardan alacağı katkı payı yüzde 20 artırılarak, yüzde 90'a çıkarıldı. Özel hastaneler, artışın sektöre bir nebze de olsa nefes aldıracağını söylüyor. Hasta dernekleri ise artışa tepkili: "Fatura yine vatandaşa kesiliyor. Özel hastaneler, SGK'nın ödediği ücretin bir katını da vatandaştan alacak. "Sosyal Güvenlik Kurumu 2012'yi 'tasarruf yılı' ilan etti. Bu sene uygulanmaya başlanan reçeteden ve acil müracaatlardan ek katılım payı alınmasına yönelik uygulamayla vatandaşın cebinden yaklaşık 700 milyon ek para çıkacak. Geçtiğimiz günlerde de 'acil halin sona ermesine ilişkin' taahhütname imzalatmaya başlamasıyla da vatandaşın, artık hakkını arama noktasında zorlanmaya başlaması tartışmaları iyice artırmıştı.

Son olarak yaklaşık 6 yıldır özellere ödediği ücretlerde artış yapmayan ve bu konuda hastanelerin eleştirilerine maruz kalan SGK, çözüm olarak hastalardan alınabilecek fark ücretlerinde yüzde 20'i artışa gitti. Hasta Hakları Koruma Derneği Başkanı Zeki Sadunoğlu'na göre, yüzde 70 bile çokken, oranın yüzde 90'a çıkarılması vatandaş açısında mağduriyet. Bunun bir anlamının da SGK'nın ödediği ücretin bir katının da vatandaştan alınması olduğunu anlatıyor. Sadunoğlu, "Kamudaki yoğunluk, vatandaşı özellere yönlendiriyor. Bu yoğunluk azaltılabilse belki özellere bu kadar gerek bile kalmayacak." diyor. Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, SGK ve özel hastanelerin fark ücreti artışı için bir araya gelip karar verdiğini anlatıyor. Demir, "Vatandaşın hakkını savunacak kimse bu toplantılara ya da karar sürecine katılamıyor. Kamu hastanelerindeki yoğunluk sebebiyle vatandaş özel hastaneye mecbur kalıyor. Sonra da devlet, özel hastaneye ödemediği ücreti vatandaşın ödemesi için yasal düzenlemeler yapıyor. Bu, Anayasa'nın 'sosyal devlet' ilkesine ve 'sağlık hukuku'na aykırıdır." şeklinde konuşuyor.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşu Derneği (OHSAD) ise, artışın sektörü bir miktar rahatlattığı görüşünde. OHSAD Genel Sekreteri Cevat Şengül, esas sorunun SGK'nın kendilerine ödediği Sağlıkta Uygulama Tebliği'nde (SUT) yer alan fiyatların artırılmaması olduğunu belirtiyor. "SUT fiyatları artırılmadığı müddetçe özel sağlık kuruluşları mağdur olmaya devam edecek." ifadelerini kullanıyor.

ÇAĞLAR AVCI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6358 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim