• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Fark ücretinin artacak olması tamamlayıcı sağlık sigortasını gündeme getirdi

Fark ücretinin artacak olması tamamlayıcı sağlık sigortasını gündeme getirdi
Özel hastanelerin vatandaştan yüzde 90 oranında aldığı ilave fark ücretinin yüzde 200’e kadar çıkacak olması, tamamlayıcı sağlık sigortasını yeniden gündeme getirdi.

Bir süredir üzerinde konuşulan ve bazı sigorta şirketlerinin geçtiğimiz aylarda başlattığı tamamlayıcı sağlık sigortası, özel hastanelere ödenen fark ücretinin artması ile birlikte ihtiyaç haline gelecek.

2012’de çıkan bir düzenlemeyle, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olup, özel sağlık sigortası da bulunanların, tedavi giderlerinin belli kısmını SGK’ya fatura edebileceklerine imkan tanınmasıyla, tamamlayıcı sağlık sigortası da başladı. İlk adımı ise Mapfre Genel Sigorta attı ve SGK’lıların özel hastanelerde fark ödemeden tedavi olmalarına imkan tanıdı.

Geçtiğimiz günlerde ise Axa Sigorta da sağlık hizmetlerini SGK anlaşmalı özel hastanelerden almayı tercih edenler için tamamlayıcı sigorta uygulamasını geçti. Axa, ödenecek fark ücretini, hiçbir prosedür olmadan yüzde 100 karşılayacak.

TUTUNACAĞIMIZ TEK DAL

Ancak sağlık alanındaki kuruluşların, uygulamanın içeriği hakkında aralarında tam olarak anlaşamamaları nedeniyle tamamlayıcı sağlık sigortası da istendiği gibi gelişemedi. Özel hastanelerin alacakları fark ücretinin yüzde 200’e kadar çıkacak olması ise tamamlayıcı sağlık sigortasını ilgiyi artıracak. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat, tamamlayıcı sağlık sigortasının Türkiye’nin sağlık kalitesine ulaşmanın tek yolu olduğunu belirterek, "Hem sağlık sektörünün hem de halkın ileride tek tutunacağı daldır" diye konuştu.

Reşat Bahat, yüzde 200 fark ücretinin Bakanlar Kurulu'nun yetkisinde olduğunu ve biran önce çıkmasını istediklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Tamamlayıcı sağlık, Türkiye’nin sağlık kalitesine ulaşmasının tek yoludur. Bu sayede sağlık yatırımcıları daha nitelikli cihazlar alacak, vatandaş da daha kaliteli hizmete ulaşabilecek. Aynı zamanda da sosyal güvenlik, tek ödeyici olmaktan çıkacak. Tamamlayıcı sigortası, hem sektörün hem de vatandaşın ileride belki de tutunacağı tek daldır."

AVRUPA’DA ZORUNLU

Reşat Bahat, alınacak fark ücretinin yüzde 200'e çıkması ile birlikte tamamlayıcı sağlık sigortasında da ciddi artış olacağına değinerek, sağlık kuruluşlarının kalitesi yükseleceği, fiyatlarında da belli artış olacağı için vatandaşın, kendisine sigorta yaptıracağını kaydetti. Bahat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa’da birçok ülkede tamamlayıcı sağlık sigortası zorunlu. Tamamlayıcı sigortayı ödeyebilecek olanı devlet neden fonlasın? Gelir seviyesi düşük olanı elbette devlet fonlayacak. Durumu iyi olan vatandaşlar ise sağlık sigortasını kendileri yaptırsın. Devlet hastanelerine giderlerse de yine bedel ödemesinler ama özel hastaneye geldiklerinde sigortayı kullansınlar. Tamamlayıcı sigorta beraberinde çifte denetimi de getirecek."

20 bin SGK’lı sistemde

Tamamlayıcı sağlık sigortasını, 2012 yılında ilk olarak, ‘Fark Yok Sigortası’ adı altında Mapfre Genel Sigorta başlattı ve böylece SGK’lılara özel hastanelerde fark ödemeden tedavi olma imkanı sağlandı. Mapfre Genel Sigorta Grubu CEO’su Serdar Gül, bugün için 20 binin üzerinde SGK’lının tamamlayıcı sigorta yaptırdığını belirterek, şunları kaydetti: "Geçen yılın Kasım ayında ilk olarak Medical Park Grubu ile işbirliği içinde bu ürüne başlamıştık. Bugün Türkiye’nin 47 ilinde, toplam 188 anlaşmalı kurum ile yolumuza devam ediyoruz. Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyat açısından özel sağlık sigortası ürünleri ile karşılaştırıldığında, üçte bir primlerle satın alınabilinir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4249 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim