• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Fast food kanser riskini arttırıyor

Fast food kanser riskini arttırıyor
Tahıla dayalı geleneksel beslenme tarzının bırakılıp batı tipi fast food ile beslenme ve hareketsiz yaşam, kolorektal kanseri tüm kanserler içinde beşinci sıraya yükseltti.

Dünyada üçüncü en sık görülen tümör olan kolorektal kansere her yıl bir milyon kişi yakalanıyor ve yine her yıl 500 bin kişi bu hastalığa bağlı olarak hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise 100 bin kişinin 8’inde görülüyor ve her yıl beş bin yeni vaka görülüyor. 50 yaşından sonra sıklığı artarken, kanser ölümlerinde üçüncü sırada yer alıyor.

Kolorektal kanserin, tanı yöntemlerindeki gelişmelere bağlı olarak daha erken evrelerde saptanabildiğini belirten Medicana International Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Jehat Kutlay, hastalıkla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Kolon kanserinin beslenmeyle ilişkisi nedir?
Risk faktörleri arasında batı tarzı beslenme ve yaşam değişiklikleri sayılabilir. Özellikle aşırı kırmızı et ve et ürünleri, rafine un, yüksek yağ tüketimi, sigara ile alkol alışkanlıkları, obezite, diyabet hastalığına vurgu yapmakta fayda var. Geleneksel beslenme alışkanlıklarımızda önemli yer tutan tahıllar, taze sebze ve meyvelerle sütle süt ürünleri kolorektal kansere yakalanma riski açısından koruyucu besinlerdir. Fast food yiyecekler ise çocuk ve gençlerde kolesterol, kalori alımına bağlı olarak obeziteyle şeker hastalığına riskini artırıyor. Son 25 yılda ABD’de kolorektal kanser sıklığının yaşlı erişkinlerde (50 yaş üzerinde) azalma eğiliminde olmasına karşın gençlerde (20-49 yaş) artmasında fast food alışkanlıkları suçlanıyor.

Erken teşhis için ne öneriyorsunuz?
Kolorektal kanserin erken tanısında tarama testleri çok önemli olup, 50 yaşından itibaren herkese yılda bir kez dışkıda gizli kan testi, beş yılda bir çift kontrastlı kolon grafisi, fleksibl sigmoidoskopi veya CT/MR kolonografi (sanal kolonoskopi), 10 yılda bir kolonoskopi öneriliyor. Daha önce kolorektal kanser veya polip saptanan hastalar, inflamatuvar bağırsak hastalığı(ülseratif kolit, Crohn hastalığı) olanlarla, genetik öykü sahipleri gibi yüksek riskli gruplarda daha sık tarama gerekebilir. Rektal kanama, dışkı alışkanlığında değişiklik (ishal/kabızlık), dışkılama sonrası rahatlayamama, karın ağrısı ve halsizlik, istem dışı kilo kaybı olanlar mutlaka hekime başvurmalıdır.

Korunmak için ne yapmalıyız?
Beslenmeye dikkat edilmeli. Sigara ve alkolden uzak durulmalı. Düzenli egzersiz yapılmalı. Kilo kontrolü sağlanmalı. Ve kişiye özel tarama programı uygulanmalı.

Kimler risk altında!

RiSK ALTINDAKiLER

-50 yaş üzeri kadın ve erkekler.
-Kolorektal kanser ya da polip öyküsü olanlar.
-İnflamatuvar bağırsak hastalığı olanlar.
-Genetik yatkınlığı olanlar.
-Obez ve diyabet olanlar.
-Aşırı kırmızı et, hayvansal yağ tüketenler, liften fakir beslenenler.
-Sigara ve alkol kullananlar.
- Egzersiz yapmayanlar.

40’INDAN SONRA RiSK 10 YILDA BiR iKiYE KATLANIYOR

Medicana International Hastanesi Gastroenteroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ülkü Sarıtaş, yaş ve aile hikayesinin hastalığın ortaya çıkmasında en önemli risk faktörleri olduğunu vurgulayarak, “Hastalık her yaşta ortaya çıksa da olguların yüzde 90‘ı 40 yaş üzerindedir, bu yaştan sonra her 10 yılda bir risk ikiye katlanır” diyor.

Asıl nedeni çevre ve beslenmenin bozulması

- Kalıtım faktörleri kanserlerin yüzde 20’sinde rol oynuyor. Geriye kalan yüzde 80’i sigara, alkol, kimyasal maddeler ve beslenme değişiklikleri gibi çevresel faktörler oluşturuyor.
- Sigara ve alkol birlikteliği kanserlerin yüzde 30’undan sorumlu.
- Hayvanların çabuk büyümesi için verilen hormonlar insanda kansere neden olabilir.
- Kırmızı et az ve dikkatli tüketilmeli. Saf şeker ve tatlılardan uzak durmalı. Çoklu tahıl (buğday, yulaf, çavdar, keten tohumu karışımı) kullanılmalı, trans yağ ve omega-6 içeren besinleri dikkatle tüketilmeli, omega-3 içeren besinlere ağırlık verilmeli.
-Sebzelerden özellikle lahanagiller ve meyvelerden böğürtlengiller tercih edilmeli.

AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN-MİLLİYET

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2727 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim