• BIST 8970.82
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Fazla fark ödeyen hasta parasını geri alamıyor

Fazla fark ödeyen hasta parasını geri alamıyor
Özel hastanelere ödediği fazla fark ücretini geri almak için şikâyette bulunan hastalar 'sözleşme' mağduru oluyor. SGK, şikâyet üzerine sağlık kurumlarına ceza kesiyor, ancak vatandaş ödediği parayla kalıyor.

Özel hastanelere ödediği fazla fark ücretini geri almak için şikâyette bulunan hastalar 'sözleşme' mağduru oluyor. SGK, şikâyet üzerine sağlık kurumlarına ceza kesiyor, ancak vatandaş ödediği parayla kalıyor. Çünkü özel hastanelerin yaptığı sözleşmelerde hastaya paranın geri ödenmesine ilişkin kesin hüküm bulunmuyor.

Kendisinden fazla fark ücreti alan hastaneleri Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) şikâyet eden hastalar, buna rağmen parasını geri alamıyor. Özel hastaneler ile SGK arasında yapılan sözleşmede kesilecek cezalar dahil her konu belirlenirken, şikâyet eden vatandaşın parasının ödenmesi noktasında kesin bir hüküm yer almıyor. Sözleşmede sadece 'hastane tarafından suç kabul edilirse ve para vatandaşa iade edilirse cezanın yarı fiyatına düşürüleceği' ifadesi bulunuyor. Fakat birçok özel hastane bunun, suçun kabulü anlamı taşıdığı ve şikâyetleri daha da artıracağı gerekçesiyle sözleşme maddesini uygulamıyor. Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, çözüm için SGK ve özeller arasındaki sözleşmeye ek bir madde konulmasını öneriyor. Demir, "Böylece vatandaştan alınan fazla ücret, SGK ya da ilgili sağlık kuruluşu tarafından hemen ödenir." diyor.

Yılın ilk 4 ayında yaklaşık 5 bin kişi 'fazla fark ücreti alındığı' gerekçesiyle şikâyette bulundu. SGK, özel sağlık kurumlarına 200 bin lirayı bulan ceza kesti. SGK Başkanı Fatih Acar, hastanelere ceza vermeyi arzulamadıklarını ancak vatandaşın mağdur olmaması için daha hassas olacaklarını söyledi.

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, hastadan fazla fark ücreti alınması sorununa yönelik şu öneride bulundu: "SGK ve özeller arasındaki sözleşmeye hemen ek bir düzenleme getirilmeli. Vatandaşın hakkı olan ve fazla alınan ücretle ilgili duruma göre 'Kurum mevzuatına aykırı olarak alınan ilave ücretin iadesi SGK ya da ilgili sağlık kuruluşu tarafından hemen yapılır.' maddesi eklenmeli."

Vatandaşların özel hastanelere fazladan ödediği fark ücretini geri alabilmesi için mevcut durumda Borçlar Kanunu'na göre dava açması gerekiyor. Bu da aylar süren bir hukukî süreç. Dava açmak için harç ücreti yatırmak gerektiği için çoğu kişi bu yola başvurmuyor. Bu durumun mağdurlarından biri olan Orhan Demir, İstanbul'da eşiyle gittiği özel hastanede kendisinden fazla fark ücreti alındığını tespit edip SGK'ya şikâyette bulundu. SGK, 'haksız yere fark ücreti' alındığı gerekçesiyle hastaneye 30 bin lira ceza kesti. Fakat ne SGK ne de hastane, alınan fazla ücreti Demir'e iade etmedi. Aynı zamanda Hasta Hakları Aktivistleri Derneği başkanı da olan Demir, "SGK ceza keserek, hastaneler de ödeyerek bu suçu kabul ediyor. Fakat gerçek mağdur olan vatandaş parasını alamıyor. Fazla fark ücretlerinin alınmasını kontrol edemeyen SGK en azından vatandaşın sorununu çözsün." dedi. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) ise 6 yıldır devletin ödediği ücretlerin artmadığını, özel hastanelerin ciddi sıkıntı yaşadığını öne sürüyor. Başkan Reşat Bahat, artırılan cezalarla hastanelerin batma noktasına geldiğini iddia ediyor: "Sözleşmede cironun yüzde 20'sinin ceza olarak yazılabilmesi öngörülüyor. Bu ne demektir? SGK'ya 1 milyon liralık fatura kesen hastane, 200 bin lira cezaya çarptırılabilecek."

FARK ÜCRETLERİ İNTERNET SİTESİNDE YAYINLACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tüm özel sağlık kuruluşlarında yapılan işlem karşılığında vatandaştan alınabilecek fark ücretlerini kuracağı yeni internet sitesinde açıklayacak. Zaman'a konuşan SGK Başkanı Fatih Acar, "Birkaç hafta içinde kuracağımız yeni site ile hangi özel hastanede hangi doktorlar çalışıyor, hangi hizmetler veriliyor, ne kadar ilave ücret alınabiliyor, bunları yayınlayacağız. Vatandaş, hastaneye gitmeden bunu öğrenecek." dedi.

Türkiye'de özel hastaneler, SGK'nın belirlediği paket fiyat üzerinden yüzde 90'a kadar fark ücreti alabiliyor. Fakat SGK, paket içinde yer alan kan tahlili, ultrason gibi birçok işlemin ayrı ayrı faturalandırılmasını yasaklıyor. Yeni internet sitesinde örneğin SGK'nın özel hastaneye 28 lira ödediği bir dahiliye muayenesi için vatandaştan en fazla 25,2 lira alınacağı belirtilecek. Bunun içinde de kan tahlilleri ve birçok işlemin bulunduğu ve bunlara ayrıca para ödenmeyeceğine dikkat çekilecek. Site sayesinde vatandaş, yakınındaki hastaneye gitmeden tüm fiyat ve doktor bilgilerine ulaşabilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4872 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim