Sağlık Aktüel
24 Mayıs 2012 Perşembe
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
10 Şubat 2012 Cuma 07:30

Fazla fark ücretine 30 bin TL ceza

İstanbul'da gittiği özel bir hastanede kendisinden 70 TL fazla fark ücreti alınan Orhan Demir, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) şikâyette bulundu...

İstanbul'da gittiği özel bir hastanede kendisinden 70 TL fazla fark ücreti alınan Orhan Demir, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) şikâyette bulundu. İlk başvurusu dikkate alınmadı. Ancak, 6 ay boyunca mücadele etti. Demir'i haklı bulan SGK, hastadan 'haksız yere fark ücreti alındığı' gerekçesiyle hastaneye 30 bin TL para cezası kesti.

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, 2011'de eşiyle iki kez Bahçelievler'deki özel bir hastaneye gitti. Muayeneler sonucunda kendisinden toplam 33,70 lira alınması gerekirken 77 lira alındı. Hastanenin kendisinden toplamda 70 TL fazla ücret aldığını tespit eden Demir, bu durumu hastaneye bildirdiği halde sonuç alamadı.

Demir, bunun üzerine SGK'ya başvurdu. Bu başvurudan sonra ilk aşamada sonuç çıkmadı. Demir, defalarca yetkilileri aradı. Hasta hakları aktivisti Demir, 6 ay mücadele ettikten sonra sonuç alabildi. SGK, hastaneyi iki işlem için 30 bin lira cezaya çarptırdı. Cezadan sonra hastaneden, alınan fazla ücreti isteyen Demir'e hastane, "Zaten ceza yedik. Size herhangi bir ücret vermeyiz." cevabı verdi. Hastane yetkilileri, fazla alınan ücreti kendilerinin ödemesiyle ilgili bir düzenlemenin olmadığını savundu. Uygulamanın geçen seneyi kapsadığını anlatan hastane, "Bu seneki yeni uygulamada ise önce SGK bizi uyaracak. Biz yanlışlık yaptıysak vatandaşa ücretini ödeyeceğiz." ifadelerini kullandı. Parasını alamayan Demir ise, "Ben bu işin içinde bir kişi olarak hakkımı aramak için 6 ay uğraştım. Hâlâ da paramı alamadım. Normal vatandaş ise hiç alamayacak." diye konuştu. Demir, şöyle devam etti: "Vatandaş bırakın dilekçeden dolayı defalarca aramayı. Çoğu kez SGK'ya başvuru bile yapmıyor. Kendisinden alınan fazla fark ücretine razı oluyor. Bu durum 'şikâyet olursa ve takip edilirse uygulanır, yoksa böyle devam eder' mantığından kurtulmalı."

Özel hastaneler: Yüzde 1 hata yapıyoruz

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat ise son 6 yıldır devletin ödediği ücretlerin artmadığını ve özel hastanelerin ciddi sıkıntı yaşadığını söyledi. Sözleşmelerde artırılan cezalarla hastanelerin batma noktasına geldiğini iddia eden Bahat şu ifadeleri kullandı: "Sözleşmede cironun yüzde 20'sinin ceza olarak yazılabilmesi öngörülüyor. Bu ne demektir? SGK'ya 1 milyon liralık fatura kesen hastane, 200 bin lira ceza alabilecek. Biz yılda 90 milyon hasta bakıyoruz. Yüzde 1 hata yapsak, 900 bin hata eder. Her bir ceza 3 bin lira, 2,7 milyar lira ceza eder. Ben şimdiden söylüyorum ve sektörü ihbar ediyorum; biz yüzde 1 hata yapıyoruz."

Kaynak:
Bu haber toplam 5424 defa okunmuştur
YORUMLAR
anlaşmayı iptal edin
orhan demir haklı
bu cezaları yemek istemiyorsanız anlaşmaları iptal edin.
ya da birlik olun sgk dan istekleriniz kabul edilmediğinde tüm özel hastaneler anlaşmaları iptal etsin.
ancak malesef doktorlar gibi özel hastanelerde birlik olmadığından bütün bunlar başımıza geliyor.
hiç ağlamayın.
11 Şubat 2012 Cumartesi 08:31
88.241.216.36
Ayıp
Soner
"Çalıştığım hastaneye gelme" diyen kişinin bir hekim olmadığını umut ediyorum. Sevgili dostlar, hastane kendi fiyatını belirlemek ve vatandaştan acısını çıkarmak istiyorsa SGK ile sözleşme yapmasın lütfen. Hakkını aramış bir vatandaşın gayretini hep beraber taktir edeceğimize cahilce hakaret ediyoruz. Lütfen saygılı olun.
10 Şubat 2012 Cuma 16:53
94.54.91.75
Biraz Saygı
Biraz Saygı
Yorumlarımızda kişilik haklarına saldırmamak önemli diye düşünüyorum.

Haber içeriğini kabul etmiyor olabilirsiniz; ama bu saygı kurallarını ihlal etmemizi gerektirmez.

Unutmayalım, kanun kuralları halk koymuyor. Vatandaş kendisine tanınmış hakların takipçisi olmada haklıdır. Özel hastaneler de derdini SGK ve Sağlık Bakanlığı'na anlatmalıdır. Anlatamıyorsa bunun hıncını vatandaştan, kişi ve kuruluşlardan çıkarma hakkı yoktur! Kimse mete zoruyla hastane işletme ve çalıştırmaya zorlamıyor.
10 Şubat 2012 Cuma 13:50
94.54.99.25