• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Fazla kilolar tarihe karışıyor

Fazla kilolar tarihe karışıyor
İleride göbek yağında bulunan kök hücreler, estetik olarak hoş görülmeyen göbekli kişilere avantaj sağlayacak.

Hücresel Tedavi Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, kilolu kişilerin göbek yağında kök hücre olduğunun ortaya çıktığını belirterek, ''İleride göbek yağında bulunan kök hücreler, estetik olarak hoş görülmeyen göbekli kişilere avantaj sağlayacak'' dedi.

Kilolulara Büyük Müjde!

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Osman İlhan; hematoloji alanında birçok hastalığın tedavisinde yıllardır kullanılan kök hücrenin, hücrenin biyolojisi ve plastisitesinden kaynaklanan iyileştirici ve yenileştirici özelliği ile son yıllarda tüm tıp alanında bu konudaki araştırmaların başlamasına neden olduğunu söyledi.

Ankara Üniversitesi Hemotoloji Bilim Dalının 22 yıldır kemik iliği nakli, kanda kök hücre nakli ve göbek kordon kanı nakli yaptığını ifade eden Prof. Dr. İlhan, şöyle konuştu:

''Türkiye'de 33 merkez, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olup kök hücre nakli yapmaktadır. Ancak bunların tamamı lösemi, lenfoma hemotolojik hastalıklarla ilgilenmektedir.
Asıl gelişme, son 10 yılda bir dokudaki kök hücreden tamamen farklı dokudaki hücre tipinin oluşabildiğini gösterdi.

Örnek verecek olursak kan hücrelerinden nöron, karaciğer ve kalp kası hücresi oluşabilmekte. Bugün kalp krizinde, şeker hastalığında, bağırsak iltihabında, bronşitte ve organ nakillerinde kök hücrenin yeri var. Sağlık Bakanlığında ise son 4 yıldır Kök Hücre Araştırma Komisyonu kuruldu ve görevini yürütüyor. Özellikle bugün Türkiye'de embiriyonik olmayan, yetişkin kök hücrelerle araştırma yapmak serbesttir.''

Prof. Dr. İlhan, Türkiye'de kalp krizi geçiren ve by-pastan fayda görmeyenlere, damar tıkanıklığını normal tedaviyle çözemeyenlere kök hücre tedavisinin başarıyla uygulandığını anlatarak, ''Bunların hasta tedavisinde gündeme girmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç var. Diyabet hastalığında kök hücrenin etkili olduğunu biliyoruz ama bunların hastaya uygulanması için belli bir kurallar ve uygulamalar var, bunları bekliyoruz'' dedi.

Göbek Yağında Kök Hücre


Prof. Dr. İlhan, ''obez olarak tanımlanan kilolu kişilerin göbek yağında kök hücre olduğunun ortaya çıktığına'' da değinerek, ''İleride göbek yağında bulunan kök hücreler estetik olarak hoş görülmeyen göbekli kişilere avantaj sağlayacak. Göbek yağında bulunan kök hücreleri kişinin kendisine yönelik kullanabileceğiz. Saçı dökük kişilere yönelik uygulanan kök hücre tedavisinde de yüzde 20 oranında başarı sağlandığı biliniyor'' diye konuştu.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2098 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim