• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 24 °C

Fazla seks yapmak ‘seks bağımlılığı’ demek değildir

Fazla seks yapmak ‘seks bağımlılığı’ demek değildir
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Yargıç, ‘seks bağımlılığı’ ile ilgili bilgi verdi.

Seks bağımlılığı, sekse meraklı olmaktan ya da fazla seks yapmaktan ibaret değildir. İnsanın sadece eşiyle sık bir şekilde cinsel ilişkiye girmesi, ancak bunun dışında zorlayıcı birtakım cinsel faaliyetlerde bulunmaması, hastalık değil tersine güzel bir şeydir. Ancak bazı eşlerde cinsel istek aynı düzeyde değildir ve ilişki sıklığıyla ilgili beklentiler farklı olabilir. Her çift bu konuda zamanla bir ara yol bulur. Seks bağımlılığını normal cinsel hayattan ayıran özellik, gizli ve başkaları tarafından öğrenildiği takdirde genellikle utanç verecek davranışlar olması ve bu davranışların tekrarlayıcı hal almasıdır. Bunu yapan kişi, genellikle pişmanlık dönemleri yaşasa da buna rağmen kendini engellemekte zorlanır ve yapmama kararı aldığı halde, kendini tutamayıp tekrar yapar. Seks bağımlılığı çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir.

BAĞIMLILIĞIN NEDENLERİ

Aşırı sanal pornografi, siber seks, 900’lü hatlarla konuşma, aşırı mastürbasyon, röntgencilik, teşhircilik, çok uygunsuz kişilerle ya da çok uygunsuz mekânlarda cinsellik yaşama takıntısı, uygunsuz dokunmalar, erotik ürünlere takıntı vb. çeşitli davranışlar görülebilir. Kişi bunlardan sadece birine bağımlılık gösterebileceği gibi farklı cinsel davranışlara de bağımlı olabilir. Bütün bağımlılık türlerinde olduğu gibi seks bağımlısının hayatı da yönetilemez hale gelir. Fiillerinin kötü sonuçlarına (ilişki ya da evliliğin bitmesi, iş sorunları, yasal problemler, kendine güveni kaybetme, çaresizlik) rağmen kendini durdurmakta zorlanır. Cinsel uğraşı, büyük bir zaman ve enerji alır. Kişi cinsel eylemi yaparken sadece ona odaklanır ve diğer duyguları izole eder. Sonrasında genellikle pişmanlık, utanç ve ümitsizlik gelir. Her insan için cinsellik zevk vericidir ancak seks bağımlıları, tıpkı alkol ya da madde bağımlıları gibi, seksi stresten ve ruhsal acılardan kurtulmak için kullanırlar. Dönem dönem kişinin kontrol çabalarıyla azalsa bile zamanla daha sık ve/veya aşırı bir hal alır. Kendini tutma ve bırakma dönemleri yaşanır. Kendini tutma saatler, haftalar, aylar hatta yıllar sürebilir. Kendine ve çevresine bunu asla tekrar yapmayacağına dair söz vermesine rağmen aynı ya da benzer eylemlere geri döner. Eylemin zevki geçince yine pişmanlık ve yeni bir “beyaz sayfa” açılır. Bu durum bir döngü halinde devam eder. Bu durumdaki kişilerin mutlaka bir psikiyatrik yardım ve tedavi almaları gerekir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8830 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim