• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 27 °C

Felce karşı yüzünüzü soğuktan koruyun!

Felce karşı yüzünüzü soğuktan koruyun!
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Talip Asil, soğuk havanın yüz felcini tetiklediğini belirtti.

Doç. Dr. Asil, yaptığı açıklamada, beyinden yüzün mimik kaslarına gelen uyarıların engellenmesiyle yüz felcinin oluştuğunu söyledi.

Yüz felcini soğuk hava veya hava akımının tetiklediğini ifade eden Asil, insanlarda yüz bölgesi soğuğa ve rüzgara en sık maruz kalan vücut bölgesi olduğunu, soğuk hava veya rüzgarla karşılaştığı için yüzdeki virüslerin aktif hale geldiklerini, bu virüslerinde sinir uçlarında ödem oluşturarak yüz felcine sebep olduklarını belirtti.

Soğuk ve rüzgara maruz kaldıktan sonra kulak arkasında bir ağrıyı takip ederek ortaya çıkan yüz felcinin şiddetinin, birkaç günde daha da artabileceğini bildiren Asil, şunları dedi:

'Sonuç olarak yüzün mimik hareketleri istendiği gibi yapılamaz, göz kapakları kapanamaz, dudak kenarı düşer ve alın da kırıştırılamaz. Herhangi bir duysal kayıp olmamasına rağmen hastalar, yüzde hissizlikten yakınabilirler. Bazı hastalarda tat duyusunda azalma, seslere karşı aşırı hassasiyet oluşabilir. Göz kapatamamaya bağlı olarak korneada tahriş görülebilir, hastalar yemek yemeye çalışırken yüzün felçli tarafından yemekleri düşürebilirler.'

İYİLEŞME EVRESİ

Yüz felci olan hastaların yüzde 60'ının bir ay içinde tamamen iyileştiğini, yüzde 35'inin iyileşmesi ise bir aydan fazla süreyi alabildiğini anlatan Asil, şöyle devam etti:

'Kalan yüzde 5 hastada yüz felcinde meydana gelen aksaklıklar kalıcı olabilir. Yüz felci bir anda olur ve daha önceden belirlenmesi mümkün değildir. Tedaviye hastalık başlangıcından sonra en kısa sürede başlanması iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Yüz felcinin tedavisinde ilaç tedavileri uygulandığı gibi yüz kasları üzerine masaj yapılması, sıcak uygulamaları, yüz kaslarını hareket ettirmek için sakız çiğnenmesi de yararlı olabilmektedir. Yüz felci olan hastalarda göz kapakları kapanamadığı için hastalarda ortaya çıkabilecek kornea hasarlarından korunmak için gözün bir tamponla kapatılması ve yapay göz damlası kullanılması da gerekebilir.'

Yüz felcinden korunmak için kış dönemlerinde, yüzün soğuktan korunması gerektiğini hatırlatan Asil, şunları kaydetti:

'Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkarken bir atkı, şapka veya örtü yardımıyla yüzün korunması yüz felcine karşı alınabilecek en etkili önlemdir. Ancak yine de yüz felci gelişirse bir an önce hastaneye başvurmak ve tedavinin erken başlanması hastalığın şiddetinin ve etki süresinin azalmasına neden olacaktır.'

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2314 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim