• BIST 9049.36
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Fırsatçılar kazaları kovalayıp 'Güvence Hesabı'na dadanıyor

Fırsatçılar kazaları kovalayıp 'Güvence Hesabı'na dadanıyor
Trafik sigortası olmayan bir aracın yaptığı kazada yaralanan 3. kişilerin ölümleri durumunda mirasçılarına, sakatlık veya işgöremezlik durumunda ise kendilerine tazminat ödeyen Güvence Hesabı, ‘fırsatçı’lar için yeni iş kapısı oldu.

Trafik kazalarında meydana gelen yaralanma, sakat kalma ve ölüm gibi hallerde mağdur vatandaşların zararını karşılamak için kurulan Güvence Hesabı, bu yılın ilk 5 ayında 581 kişiye 20.8 milyon TL ödeme yaptı. Geçen yıl ise toplam 8 bin 463 kişiye 41.6 milyon TL ödeme yapıldı.

Güvence Hesabı Genel Müdürü Kadir Küçük, “Güvence Hesabı’ndan Türkiye’de herkes yararlanabilir. Türkiye’ye gelen yabancılar da bu kapsamda” dedi. Trafik sigortası olmayan bir aracın verdiği zararlar veya tehlikeli madde üretimi yapan bir şirketin ‘zorunlu sorumluluk sigortası’ olmaması durumunda 3. kişilere verilen zararlar Güvence Hesabı’ndan karşılanıyor.

Her aracı dolandırıcı değil
Ancak, Güvence Hesabı’nı ‘mağdurlar’dan daha çok ‘aracı’ların kullandığı belirtiliyor. Yani, ‘Güvence Hesabı’ kartviziti basarak veya kendilerini ‘hasar danışmanı’ olarak tanıtan bu kişiler, mağdurlara ulaşıp onlar adına bu işi takip edeceklerini belirtiyor. Ancak, alınan paranın az miktarını mağdura ödeyen bu kişiler, bu durumu kendilerine adeta meslek edinmişler. Geçen yıl ödemelerin yüzde 80’e yakını ‘aracı’lara yapılmış. Ancak, her ‘aracı’nın ‘dolandırıcı’ olduğunu da düşünmemek gerekiyor. Bazı mağdurlar avukatları aracılığıyla da haklarını arayabiliyor.

Genel Müdür Küçük, konuyla ilgili olarak Hazine’ye başvurduklarını ancak, bu kişilerin mağdurlardan vekalet aldıkları için birşey yapamadıklarını söyledi. Küçük, “Kişilerin dolandırılmaması için önlem olarak yapılan ödemenin bir kopyasını da mağdura gönderiyoruz” dedi.

Üst limit 225 bin TL
Güvence Hesabı’nda kişilere ödenen tazminatın üst limiti 225 bin TL. Tazminatlar, kişilerin yaşı, geliri, medeni durumuna göre belirleniyor.

Türkiye’de trafiğe kayıtlı toplam araç sayısının yaklaşık 16 milyon olduğu tahmin ediliyor. Bunun yüzde 50’sinin otomobil, yüzde 15’inin motosiklet, yüzde 10’unun ise traktör, yüzde 25’i ise diğer araçlar olduğu belirtiliyor. Türkiye’de özel araçların yüzde 10’u, traktör ve motosikletlerin ise yüzde 70’inin sigortasız olduğu ifade ediliyor.

Tedaviler SGK’da
2010 yılına kadar trafik kazalarında veya tehlikeli üretim esnasında sigortasız olan kişilerin yaralanmaları durumunda tedavi masrafları da Güvence Hesabı’ndan karşılanıyordu. Ancak, Sağlık Bakanlığı tedavileri SGK’ya devretti. Güvence Hesabı, tedavi için SGK’ya her ay 1 milyon TL ödeme yapıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4440 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim