• BIST 9524.59
  • Altın 2521.586
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.5645
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Fiyatlar daha fazla inerse şeker hastası 30 yıl geriye gidebilir

Fiyatlar daha fazla inerse şeker hastası 30 yıl geriye gidebilir
Diyabet Ürünleri ve İnsülin uygulama sistemleri devi olan Novo Nordisk’in CEO’su Lars Rebien Sorensen, Türkiye’de ciddi fiyat düşüşleri olduğunu belirterek, ...

Diyabet Ürünleri ve İnsülin uygulama sistemleri devi olan Novo Nordisk’in CEO’su Lars Rebien Sorensen, Türkiye’de ciddi fiyat düşüşleri olduğunu belirterek, “Böyle devam ederse piyasaya 30 yıl öncesine ait daha eski teknoloji ürünü ilaçlar sunmak zorunda kalacağız” dedi.

Sorensen, Türkiye’nin sosyal güvenlik anlamında çok hırslı hedefleri olduğunu vurgulayarak, bütün halkın ücretsiz olarak sosyal güvenlik kapsamına alınmaya çalışıldığını anımsattı. Bu durumu sürdürebilen bir ülke olmadığını savunan Sorensen, şunları söyledi:

Devlete fayda sağlamaz
Bu açıdan baktığımızda ilaç fiyatlarında özellikle düşüşler yaparak bu maliyeti aşağı çekme yönünde devletin politikaları olduğunu izliyorum. Bunu saygıyla karşılıyorum. Ama tek taraflı ve sürdürülebilir iş ortamı oluşturulmasında oldukça zorluk sağlayacak, uzun dönemde devlete fayda getirmeyecek bir sistem olabilir. Ankara’daki görüşmelerimde bürokratlara fiyatlardan başka yöntemlere yönelinmesi, örneğin rasyonel ilaç kullanımının desteklenmesi gerektiğini söyledim. Bunun için gene görüşmelerde tedavi alanı bazlı maliyet çalışmaları yapılması, ilacın dağıtımını sağlayan kanallara bakılması gerektiğini, özellikle eczane ayağında ilacın yanlış kullanımını önleyecek eğitimli kadroların olabileceğini ifade ettim. Türkiye’de çok modern ilaçlar bulunuyor. Ancak bu fiyat baskıları bu şekilde devam edecek olursa firmaların ileri teknoloji ürünü ilaçları piyasada bulundurmaları bir şekilde zorlaşabilecek.

Eskiye dönüş olabilir
Şu anda ürünlerimizi kullanan 500 bin hasta bulunuyor. Bu hastalar daha ileri yatırımları hakediyorlar. Haketmedikleri tek şey şu anda kullandıkları ilaçlardan 20-30 yıl daha eski teknoloji ürünü ilaçlara geri dönmeleri. İlaç fiyatları böyle devam ederse böyle bir ihtimal var. Bunun olmasını tabi ki istemiyoruz. Türkiye pazarını kesinlikle terk etmeyeceğiz. Ama sunduğumuz ürünleri tekrar gözden geçirmemiz gerekebilir.


Piyasaya girmezdik
Şu anda insülin Türkiye’de en taban fiyattan satılıyor. Buradaki insülin fiyatları gibi tüm dünyada devam edecek olsaydık diyabet hastalarının daha iyi tedavi imkanlarına erişimini sağlayacak araştırma geliştirmeye yatırım kaynağı sağlamamız mümkün değildi. Türkiye’de var olan insülin fiyatları Yunanistan’ın yüzde 33 daha altında. Biz ilk pazara girdiğimizde bu fiyat oranı teklif edilmiş olsaydı bu ürünleri buraya getirmezdik.


Eleman çıkarıyoruz
Yakın zamanda bu bölgenin yönetim merkezini Atina’dan İstanbul’a taşıdık ama merkezimizi ne yazık ki büyütemiyoruz. Türkiye’deki çalışanlarımızla el sıkışıp yollarımız ayırmak zorunda kalıyoruz. İlaç fiyatlarındaki düşüş nedeniyle insan çıkarmak zorunda kaldık.

Meltem ÖZGENÇ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2373 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim