• BIST 9050.24
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Fizik tedavi uygulamaları fizyoterapistlerce yapılır !

Fizik tedavi uygulamaları fizyoterapistlerce yapılır !
Sosyal Güvenlik Kurumunun fizik tedavi hastaları için uygun gördüğü hatalı uygulamalar danıştaydan döndü.SGK hastaları dört farklı gruba ayırmış A ve B grubu hastaları fizyoterapistlerin alacağını, C ve D grubu ...

Danıştay fizyoterapistlerin hakkını verdi


Sosyal Güvenlik Kurumunun fizik tedavi hastaları için uygun gördüğü hatalı uygulamalar danıştaydan döndü.
SGK hastaları dört farklı gruba ayırmış A ve B grubu hastaları fizyoterapistlerin alacağını, C ve D grubu hastaları ise fizyoterapist olmayan kişilerin tedavi edebileceğini ifade etmişti.


Türkiye Fziyoterapistler Derneği ve Hasta Haklarını savunan pek çok dernek bu karara itirazda bulunmuş ve SGK'ya oluşabilecek sorunları aktarmış ancak SGK herhangi bir düzeltmeye gitmemişti. Ancak Danıştay SGK'nın yaptığını hukuka aykırı bularak yürütmesini durdurdu. SGK'nın bu konuda yeniden düzenlemeye gitmesi bekleniyor.
C ve D grubunda pek çok ciddi hastalık ve cerrahi sonrası vakalar yer alıyordu. Risk taşıyan hastaların eğitimsiz ellerde göreceği zarar Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Dalkılınç kararla ilgili şu ifadelerde bulundu.
"Dernek olarak tüm ülkelerle iletişim halindeyiz ve diğer sistemleri inceliyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumunu yapılan hatalar konusunda bir çok kez uyardık, hastaların eğitimsiz kişilerin eline bırakılmasının doğru olmadığını, hasta hakları ve ülke ekonomisi için getireceği zararları detayları ile ifade ettik. Ancak SGK hiç bir zaman derneğimizin görüşlerini dikkate almıyor. Fizyoterapistleri temsil eden bizlerin dikkate alınmaması bizleri üzmektedir. Sağlık Uygulama Tebliği kimin yararına yapılıyor bunu anlamakta zorlanıyoruz. Hastayı eğitimsiz birine emanet etmenin kimlere nasıl bir yarar sağlayacağını anlamak çok güç. Bilimsel verilere dayanmayan uygulamaları tedavi adı altında halka sunmak ve bu hizmetlere ödeme yapmak kime ne kar getiriyor ? Biz halkımızı gazete ilanları vererek yada meslektaşlarımız aracılığı ile bilgilendirmeye çalıştık. SGK yayınladığı her tebliğden önce fizik tedavi hizmeti veren özel kuruluşların sahipleri tarafından ablukaya alınıyor, elbette hizmeti sunan kurumların talepleri dikkate alınmalıdır ancak SGK'nın tüm tarafları dinlemesi daha yararlı sonuç doğuracaktır."


SGK'nin yaptığı düzenlemeden sonra derneğimize yüzlerce şikayet ulaştı,maalesef hastalar dava açmaya çekiniyorlar. Tedavisinden memnun olmayan hastalar, hatalı uygulamalar yüzünden hayati tehlike atlatan hastalar, iyileşemediği için kalıcı sakatlık yaşayan hastalar bugüne kadar yaşanmış olumsuzlukların, vicdani sorumluluğunu kim üstlenecek, etik dışı uygulamaların, bütçeden yapılan gereksiz harcamanın hesabını kim verecek ? Hastaların yaşadıkları sorunları dışında yüzlerce fizyoterapist işten çıkarıldı ve mağdur edildi. Dünyanın her yerinde fizyoterapistlere hizmet sunarken yardımcı olan sağlık personeli mevcuttur bu kişiler Avrupada,Amerikada Fizyoterapist Yardımcısı olarak tanımlanırlar ve bu kişiler fizyoterapistin sorumluluğunda belirli işleri yaparlar. Ülkemizde de bu sistemin kurgulanması için Sağlık Bakanlığı ile görüşmekteyiz ancak SGK tüm bunları hiçe sayarak bu konuda hiç bir eğitimi olmayan eğitimsiz kişilerin bizzat hastaya müdahale etmesine imkan vermiş bu hizmetler için ödeme yapmıştır.Danıştay kararı ile bunun son bulacağını umut ediyoruz. Avukatımız kararın ilgili birimlere iletilmesi için gerekli girişimlere başlamıştır konuyu yakından takip ederek halka ve ülke ekonomisine zarar verecek uygulamaların önlenmesi için uğraşılarımıza devam edeceğiz.Dileğimiz SGK'nın sadece kurum sahiplerinin değil bizim de görüşlerimizi alarak düzenleme yapmasıdır"

Dalkılınç aşağıdaki ifadelerle açıkalamalarına devam etti:
Tüm derdimiz halkın kaliteli hizmet alması, fizyoterapistlerin aldıkları eğitimin hakkını verebilmesidir. Sağlık Bakanımızla yaptığımız görüşmeler bu sorunların çözüleceği umudunu arttırıyor.Sağlık Meslekleri Yasasında yapılacak uluslararası normlara uygun düzenlemeler ile meslek tanımlarının yapılması alanda yaşanan karmaşaya bir son verecektir. Fizyoterapistlerin tüm branş hekimleri ile çalışabilmesi ve kendi uygulamaları ile ilgili sorumluluk üstlenmesi temel taleplerimizdir.

Danıştay Kararına Ulaşmak için web sayfamızı ziyaret ediniz www.fizyoterapistler.org

Uzm.Fzt.Murat Dalkılınç

 

Bu haber toplam 12272 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim