• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Fizik tedavide 60 seans krizi çıktı

Fizik tedavide 60 seans krizi çıktı
SGK'nın fizik tedavide yıllık 60 seans sınırlaması hastaları zora soktu. Haftada bir kez bile hizmet alamayan hastaların tedavisi ...

SGK'nın fizik tedavide yıllık 60 seans sınırlaması hastaları zora soktu. Haftada bir kez bile hizmet alamayan hastaların tedavisi yarıda kalıyor. Uzmanlar ve vatandaş haftada en az 2 seansın SGK tarafından karşılanması gerektiğini söylüyor

Türkiye’de hizmet veren 12 fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi toplam bin 739 yatakla hizmet vermekte yetersiz kalıyor. Devlet hastanesinde hizmet alamayan hastalar özele koşuyor. Ancak bu defa da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yıllık 60 seans uygulaması hastaların karşısını çıkıyor.

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, “Fizik tedavide yıllık 60 seans sınırlaması hastaları zora sokuyor. Tedaviye devam etmeyince hasta eski haline dönüyor. Böylece verilen hizmetin faydası kalmıyor” dedi.

HASTALARA YETERSİZ

AK Parti İstanbul eski Milletvekili ve Türkiye Beyazay Derneği Başkanı görme engelli Lokman Ayva da yıllık 60 seansın hastalar için yeterli olmadığı görüşünde. Ayva şunları söyledi: “Yılda 52 hafta olduğunu düşünürsek bir hasta haftada bir bile bu seansı alamıyor.

En az haftada 2 defa yıllık toplamda 104 seansın SGK tarafından karşılanması gerekir. Öte yandan rehabilitasyon merkezlerinde bu hizmet sınırsız veriliyor. SGK hastaları genelde bu merkezlere havale ediliyor. Ancak rehabilitasyon merkezlerinde yeterli teçhizat olmadığı için tedavi yarım kalıyor.”

SGK: İyileştirme üzerinde çalışıyoruz

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan BUGÜN'e yapılan açıklamada, bilim kurulu kararıyla hastalara yıllık 60 seans hakkı tanındığı belirtildi. "Bazı hastalar için bu seans süresiz yetersiz olabiliyor. Üzerinde çalışılan yeni düzenlemeyle devletin karşıladığı seans sayısında iyileştirme yapmayı amaçlıyoruz. Zira SGK'nın 2013 eylem planı'nda bu düzenleme mevcut" denildi.

SEANS SAYISINI HEKİM BELİRLEMELİ

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaları için seans sınırlamasının kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı. Boyraz "İnsan haklarına aykırı. Dünyada böyle bir uygulama yok.

Fizik tedavi çok kapsamlı, komplike ve uzun soluklu bir iştir. Sınırlamayı kaldırıp tamamen hastayı takip eden hekimin inisiyatifine bırakılmalı. Hastanın ne kadar tedavi alacağını doktoru belirlemeli. Çünkü fizik tedavi her gün yapılması gereken bir ihtiyaçtır" dedi.

NESRULLAH SONAY - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber toplam 5506 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim