• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Fizyoterapistlerden Sağlık Bakanı'nın, TBMM’deki sözlerine cevap

Fizyoterapistlerden Sağlık Bakanı'nın, TBMM’deki sözlerine cevap
Türkiye Fizyoterapistler Derneği, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın Meclis Kürsüsünden yaptığı fizyoterapistlerle alakalı açıklamalarına cevaben bilgilendirmede bulundu.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın Meclis Kürsüsünden yaptığı fizyoterapistlerle alakalı açıklamalarına cevaben bilgilendirmede bulundu.

Bakanın basına yansıyan sözlerine atıfta bulunan Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Dalkılınç: Sayın Bakanımız “fizyoterapistler kamuya gelmiyor çünkü özelde yüksek maaş alıyorlar, 200TL’nin üzerindeki geliri beğenmiyorlar “şeklinde yorumlanan sözlerini şaşkınlıkla okuduk.

Bu açıklamalardan sonra kamuoyu aracılığı ile güncel verileri paylaşmakta yarar görüyoruz bu sözler binlerce meslektaşımızı çok üzmüştür. Umutla meslek yasamız çıkacak diye beklerken Bakanımızın bu sözleri bizi şok etti. Bağımsız bir araştırma şirketine yaptırdığımız araştırma sonuçları gerçekleri apaçık ortaya koymaktadır.

Her şeyden önce Bakanımızın yüksek bulduğu maaş oranları ve sayısal azlıkla ilgili şikâyetleri iki yıl öncesinde kalmıştır, fizyoterapistler maaştan önce meslek yasalarının derdine düşmüştür. 50 yıldır çözülmeyi bekleyen bu sorun kazanılacak ücretten çok daha önce konuşulmalıdır. Bugün özel sektörde maaşlar, bakanımızın dile getirdiği rakamlardan çok daha düşük seyretmektedir. Özel Sektör temsilcileri, Değişen Sağlık Uygulama Tebliğinin arından bir günde işten çıkardıkları onlarca fizyoterapistten, fizyoterapist yerine eğitimsiz kişi çalıştırılmasından yada aylarca maaş vermedikleri fizyoterapistlerin yasal sorunlarından bahsetmek yerine maaş konusunu gündeme getirmekte Sayın Bakanımızı ve kamuoyunu yanlış yönlendirmektedirler. Yasal tanımı olmayan bir mesleğin sorunları Meslek Yasası yapılmadan çözülebilir mi? Konunun gerçek nedenlerini konuşmak yerine sonuçlar üzerinde konuşmanın çözüme bir katkısı olmayacaktır. Sağlık Meslekleri Yasası çıkarılırsa Bakanımızın dile getirdiği şikâyetler büyük bir hızla çözülecek, kamuda istihdam oranları artacaktır. Bakanlık yasal düzenleme olmadığı için elindeki fizyoterapistleri etkin kullanamıyor, FTR Hekimi olmayan yerlerde fizyoterapistler depo, sekretarya gibi meslekle ilgisiz görevlerde kullanılıyor. Buna benzer önemli sorunların çözümü Meslek Yasasındadır. Özel Sektörde maaşlar piyasa koşulları içinde belirlenmektedir ve araştırma sonuçlarını incelediğimizde fizyoterapistleri kamuya geçmiyorlar diye suçlamanın doğru bir yaklaşım olmadığı görülecektir. Fizyoterapistlerin kamuda aldıkları ek ödeme 400-800TL arasında değişir ve maaşları 1200 TL civarındadır. Bakanın sözleri, kamudaki tüm fizyoterapistlerin 2000TL’nin üzerinde maaş aldığı şeklinde yorumlanmıştır ancak bu doğru değildir, hiç döner sermaye alamayan meslektaşlarımız da mevcuttur. Kamudan istifa eden bir meslektaşımızın sözleri sorunu özetlemektedir. “Aldığım dört yıllık eğitime rağmen sağlık sistemi içinde itilip kakılmaktan yoruldum. Yaptığım işlerin başkaları adına kaydedilmesinden yoruldum. Farklı branş hekimleri ile çalışamıyoruz, yaptığımız işin sorumluluğunu alamıyoruz, hiçbir karar hakkımız yok, aldığımız eğitim boşa gitmiş gibi hissediyorum. Bir genelgeyle yerime başkasının çalıştırılabilmesi nasıl mümkün olabilir, anlamıyorum. Bu mesleği bilerek seçtim 10 yıldır yasanız çıktı çıkacak deniyor artık bıktım, tükendim...”


arastirma.jpg

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13208 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim