• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

FTR Uygulamalarında Karmaşa Tam Gaz Devam ediyor!

FTR Uygulamalarında Karmaşa Tam Gaz Devam ediyor!
SGK ve Sağlık Bakanlığının fizyoterapistlerin yerine eğitimsiz kişilerin istihdamına olanak sağlayan uygulamaları ile başlayan fırtına bir türlü dinmiyor...

SGK ve Sağlık Bakanlığının fizyoterapistlerin yerine eğitimsiz kişilerin istihdamına olanak sağlayan uygulamaları ile başlayan fırtına bir türlü dinmiyor. Türkiye Fizyoterapistler Derneği sonuna kadar sürdürdüğü diyalog ve ikna çabalarından sonuç alamayınca konuyu hukuki zemine taşımış, Danıştay, Türkiye Fizyoterapistler Derneğinin bu duruma itirazını haklı bulmuş fizyoterapistlerin yerine bu konuda eğitimi olmayan kişilerin çalışamayacağını ifade etmişti.

SGK’nun, Danıştayın bu kararından sonra yayınladığı genelgede şu ifadelere yer verildi ancak Genelge sorunları çözmek yerine daha da arttırdı.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Hukuk Bürosu bu konuda bir açıklama yayınladı:
Hergün bir başka ilden telefon alıyoruz, her il değişik uygulamalar yapıyor. Hergün bir başka uygulamaya şahit oluyoruz. Günden güne değişen söylemler hastaları mağdur etmektedir. Bazı illerde fizyoterapistler üzerinden giriş yapılırken bazı illerde bütün hastalar FTR Hekimleri üzerinden sisteme giriliyor.

Ortada çok büyük bir yanılgı var: “Fizyoterapistlere ait mesleki uygulamaların Fiziksel Tıp Hekimleri tarafından yapılmadığı tüm sağlık camiasının malumudur, Nasıl bir fizyoterapist Fiziksel Tıp Hekiminin yaptığı muayene, tetkik yada invaziv işlemleri..vb yapamıyor ve yapmıyorsa, bir Fiziksel Tıp Hekimin fizyoterapistin yaptığı işi yapması söz konusu değildir. Bu iki meslek birbirinden ayrı mesleklerdir. Fizyoterapistler halihazırda pek çoğu kendi meslektaşlarınca geliştirilmiş teknik ve yöntemleri kullanmaktadırlar.”

Eğer SGK bir Fiziksel Tıp Hekiminin aynı anda muayene ve fizik tedavi uygulamalarını bizzat yapabileceğine inanıyor ve buna göre ödeme yapıyorsa bu uygulamanın kime yarar sağlayacağı tüm camia tarafından bilinmektedir.

Bu uygulamalar bizzat Fiziksel Tıp Hekimince yapılmıyor ama sisteme böyle kaydediliyorsa ortada hukuken bir suç olduğu ortadadır. Hakkıyla yapılmayan bir işlem için Devlet Kaynaklarından para tahsil etmenin Türkçe Sözlükteki karşılığı sahteciliktir. Bu yapılan hastaya haksızlıktır, develeti zarara uğratmaktır.Bu konuyu yakından izliyoruz elimize ulaşan şikayet dilekçeleri ile ilgili hukuki işlemleri en kısa sürede başlatacağız.

Dernek olarak biz, hastalık tanı gruplarını gereken süre ve harcanan emek açısında gruplandırdık, fizyoterapistlerin alabileceği hasta sayısı doğru bir düzenleme kaliteden ödün vermeksizin kısmen arttırılabileceğini ifade ediyoruz. Bu konuda diğer paydaşlarla bir araya gelmek ve sağlıklı bir sistemin kurgulanması için çalışmak istediğimizi defalarca ifade ettik.

SGK paydaşları dinleyip bir araya getirmek yerine göç yolda düzülür mantığı ile devlet kurumuna yakışmayacak uygulamalara gitmektedir.

Bu haber toplam 7945 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim