• BIST 9079.97
  • Altın 2324.961
  • Dolar 32.3581
  • Euro 34.9
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Gamma Knife ile hasta aynı gün evine dönebiliyor

Gamma Knife ile hasta aynı gün evine dönebiliyor
Beyin tümörlerinin tedavisini cerrahi işleme gerek kalmadan yapan, anestezi ve yoğun bakım gerektirmeyen Gamma Knife, beyin tümörlerinin tedavisinde kullanılan bir radyocerrahi cihazı.

Beyin tümörlerinin tedavisini cerrahi işleme gerek kalmadan yapan, anestezi ve yoğun bakım gerektirmeyen Gamma Knife, beyin tümörlerinin tedavisinde kullanılan bir radyocerrahi cihazı. Tek seans uygulanan Gamma Knife’la tedavi sonrasında hasta, aynı gün evine dönebiliyor.

Gamma Knife nedir?
Beyin tümörlerinin cerrahi işleme gerek kalmaksızın tedavisi için kullanılan Gamma Knife, denenmiş ve başarısı bilimsel olarak ispatlanmış bir radyocerrahi tekniği. Gamma Knife ile 3.5 cm’den küçük olan beyin tümörleri, hassas ve riskli cerrahi işleme gerek kalmaksızın, kansız ve hızlı bir şekilde tedavi edilebiliyor. Genel anestezinin uygulanmadığı Gamma Knife tedavisi, birkaç saat içinde tamamlanıyor ve hastalar aynı gün evine dönebiliyor.

“Radyocerrahi” terimi tıbba İsveçli beyin cerrahı Lars Leksell tarafından kazandırıldı. Çok sayıda düşük enerjili (dolayısıyla geçtiği beyin dokusunda bir hasara yol açmayan) ışın demetlerinin kafatası içinde hastalıklı bölgeye yönlendirilmesi ve hastalıklı noktada odaklanıp, sadece bu noktada yüksek enerji sağlayarak dokuda değişiklik yaratılması anlamına geliyor.

Gamma Knife cihazı ilk kez 1968 yılında kullanıldı. İlk yıllarda dünyada çok az merkezde kullanılırken tedavide yararlarının kanıtlanmasından sonra yaygın yaygınlaştı. Günümüzde tüm dünyada 300’e yakın merkezde kullanılıyor. 2009 yılı rakamlarına göre çeşitli beyin hastalıkları olan 500 binden fazla hastanın Gamma Knife cihazı ile tedavi edildiği hesaplanıyor. Gamma Knife cihazı Acıbadem Kozyatağı hastanesi'nde hizmet vermeye başladı.

Gamma Knife ile uygulanan radyocerrahi, temel, stereotaktik çerçeve ile sabit hale getirilen kafatasındaki hastalıklı alan bilgisayarlarla belirleniyor. Bu alan 201 adet Kobalt kaynağından çıkan gamma ışınları ile ışınlanıyor. Her bir kaynaktan çıkan gücü düşük ışınlar, beyindeki sağlıklı dokuya zarar vermiyor.

Gamma Knife’ın bir çok avantajı var: Gamma Knife Arteriovenöz Malformasyon (AVM), beyin tümörleri ve fonksiyonel hastalıklarda kullanılabiliyor.

Ancak tedavi edilecek tümörün çapının 3.5 cm den küçük olması gerekiyor. Gamma Knife ile hastalara kansız ve bıçaksız tedavi imkanı sunuluyor. Ayrıca anestezi ve yoğun bakım gereksinimini ortadan kaldırıyor ve tedavi sadece bir kaç saat sürüyor. Hastaların çoğu tedavinin ertesi günü normal günlük yaşantısına dönebiliyorlar.

Bu haber toplam 4547 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim