• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Geceleri acil servislere koşuyoruz

Geceleri acil servislere koşuyoruz
Devlet ve üniversite hastanelerinin acilleri geceleri para vermeden muayene olmaya gelenlerle dolup taşmaya başladı. Doktorlar ağır iş yükü altında kaldı.

Devlet ve üniversite hastanelerinin acilleri geceleri para vermeden muayene olmaya gelenlerle dolup taşmaya başladı. Doktorlar ağır iş yükü altında kaldı.

BU KUYRUĞUN ALTI NEDENİ VAR

1- 8 liraya kadar çıkan katkı gece acil servislerde alınmıyor.

2- Polikliniklerde saatlerce sıra bekleyip, kuyruğa girmek istemeyenler acile yöneliyor.

3- Aşırı sıcakta dışarı çıkmak istemeyenler akşam serinliğinde acil servise gidiyor

4- Poliklinikler mesai saatlerinde açık. Çalışan kesim iş çıkışı acili tercih ediyor.

5- Sosyal güvencesi olmayan hastalar acil servislerde ücretsiz muayene ediliyor.

6- Gündüz acil durumu olmayanlar poikliniğe yönlendiriliyor. Gece ise doğrudan acilde bakımı yapılıyor.

 

SİGORTASI OLMAYANA BEDAVA

Kamu hastanelerinin acilleri, özellikle geceleri tıklım tıklım oldu. Bu duruma, acillerde mesai saatleri dışında 8 liraya varan katkı payı alınmaması, sosyal güvencesizlerden ücret istenmemesi gibi nedenler yol açtı.


VATANDAŞ İÇİN EN CAZİP OLANI

İzmir Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, şu yorumda bulundu: Aciller artık çok donanımlı.
Gelenler sıraya girmeden, dakikalar içinde işini hallediyor. Bunları üst üste koyunca aciller vatandaş için cazip hale geliyor.

Poliklinik muayene ücretinin 8 liraya kadar çıkması, işsizlik nedeniyle sosyal güvencesi bulunmayanların sayısındaki artış ve gündüzleri oluşan kuyruk nedeniyle İzmirliler gece kamu hastanelerinin acil servislerine akın ediyor.Gece acile gidenlerin sayısı 2009 Temmuz'unda 236 binlerdeyken, bu yıl aynı dönemde 270 binlere çıktı. Hastane önleri akşamları hasta ve yakınlarıyla dolup taşıyor.

İzmir'deki devlet ve üniversite hastanelerinin acil servisleri hasta akınını uğramaya başladı. 2008 Temmuz ayında İzmir genelindeki kamu ve devlet hastanelerinin acil servislerine 216 bin kişi başvururken, 2009 Temmuz'unda bu sayı 236 bine, 2010 Temmuz'unda ise 270 bine yükseldi, özellikle gece saatlerinde yoğunluk daha çok artarken, sağlıkçılara göre bunun birçok nedeni bulunuyor.


EKONOMİK KRİZ DE VURDU

8 liraya kadar varan katkı payının acillerde alınmaması, gece sıra beklerken hava sıcaklığının düşük olması, poliklinikte oluşan kuyrukların aciller kadar uzun olmaması; İzmirlilerin gece acil servislere koşmasına gerekçe olarak gösterildi.
öte yandan ekonomik kriz nedeniyle artan işsizlik sonucu işini kaybeden ve sosyal güvencesi olmayan hastaların da acil servislerden ücretsiz faydalanabilmek amacıyla geceleri tedavi ve tetkik yaptırdıkları iddia edildi.

Acil servislerin vatandaşlar için en yaşamsal yerler olduğunu kaydeden İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, şunları anlattı:

CAZİP HALE GELDİ
"Rakamlar gösteriyor ki, acil servislerdeki hasta sayılarında dramatik artışlar var. Bu yükselme nüfusa bağlı olduğu için çok anlamlı değil. Ancak şu da bir gerçek ki, son yıllarda acil servislerimizde çok ciddi yenilenmeler oldu. Eskiden 400-500 metrekare alanda verilen acil hizmeti şimdi 4 bin 500 metrekarelere çıktı. Sağlıkta dönüşüm programında en fazla ilerlemenin gerçekleştiği yerleri; hastane öncesi hizmet ve aciller olarak söyleyebiliriz.
Aciller gerek ekip gerek hizmet anlayışı, gerekse mekan bakımından çok ilerledi ve artık donanımlı. Buraya gelen bir hastanın anında tomografisi, filmleri çekilip gerekli tetkikleri yapılabiliyor. Bütün işini sıraya girmeden, gün almadan dakikalar içinde halledip gidebiliyor. Birkaç saat içinde tüm tetkikleri tamamlanıyor. Tüm bunları üst üste koyunca vatandaş açısından cazip hale geliyor. Bu konfor nedeniyle acillerin kullanımı biraz daha artıyor. Tabi polikliniklerde alınan katılım paylarının da acillerde alınmaması önemli bir etken."  

PİKNİK YERİ GİBİ..
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi önünde geceleri uzun kuyruklar oluşuyor, kimileri banklarda beklerken, kimileri de yere,serdikleri kilimlerde piknik yapar gibi sıra bekliyor.

İŞTE SEBEPLER

*Hastanelere göre değişen ve 8 liraya kadar çıkan katkı paylarının acil servislerde alınmaması. 
* Polikliniklerde sıra bekleyip, kuyruğa girmek istenmemesi. 
* Sıcaklar nedeniyle gündüz çıkmak istemeyenlerin akşam serinlikte gitmek istemesi. 
* Polikliniklerin mesai saatlerinde hizmet vermesi nedeniyle, iş çıkışı çalışanların yetişememesi. 
* İşsizlikte meydana gelen artış nedeniyle sosyal güvencesi olmayanların ücretsiz muayene olmak istemesi.

VATANDAŞ NE DİYOR ?

Dar gelirliler için  8 lira büyük para

Kalp hastası annesi Yaş ar Çimen (75) Ayağında ağrı olan e. }\ Müjgan için Tepecik Eğitim ve Araşt rma Hastanesi'nin Acil Servisi'ne gelen Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan emekli evli ve 5 çocuk annesi Rukiye Çınar (55), Çalışırken maaşımızdan kesilen primler yetmemiş gibi, şimdi de hastaneye gittiğimizde muayene ücreti alıyorlar. Emekli maaşı zaten ortada. 8 lira muayene ücreti ödersek ne yapacağız? Bizim gibi dar gelirli insanlar için 8 lira büyük para" dedi.

 Yeşil kartımın vizesi bitti, geldim

Ayağında ağrı olan eşi Müjgan Gülbahar'ı (43) acil servise getirdiğini söyleyen iki çocuk  babası pazarcı Haydar Gülbahar (43) "Yeşil kart sahibiyim. Fakat yeşil kartımın  vizesi bittiği için eşim gündüz muayene olamadı. Biz de o yüzden gece ücretsiz olduğu için acil servise geldik. Yeşil kartımını vizesinin yenilenmesi için 1.5 aylık bir zaman gerekiyor" diye konuştu.

SAĞLIKÇILAR NE DÜŞÜNÜYOR?

Gerçekler şimdi ortaya çıkıyor
İzmir Tabip Odası Başkanı Erdener Özer: "Şu anda Türkiye'de acil servislerde ciddi bir artış söz konusu. Halkımız artan işsizlik nedeniyle sağlık güvencesini kaybetmiş durumda. Yeşil kart da verilmiyor. Acil servisler sosyal güvencesi olmayanlara ücretsiz hizmet verdiği için buradaki yoğunluk artıyor. Tabi bu durum da acildeki hizmet kalitesini düşürmekte, iş yükünü artırmaktadır.
Acilde ciddi artışın olduğunu, sağlıkta olumlu bir gösterge gibi sunmak kandırmacadır. Gerçekler ortaya çıktı."
 

Bizimki yaz kış sürekli yoğun
Ege Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Necil Kütükçüler:

"Bizim için yoğunluk hemen hemen aynı. Yaz kış değişmiyor. Acilde de sevk zinciri olamaz. Yoğunluğumuz her zaman mevcut. Hastanenin diğer bölümleri de sürekli dolu olduğu için acilden yatan vatandaşların hastane içindeki ilgili bölümlere geçişinde zaman zaman zorlanıyoruz. Ama kapasite bu kadar. Acil servis hekiminin yükü her zaman yoğun. Yüzde 10 dolayında bir artış görünüyor."


Fazla değil ama yine de artış var
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Galip Akhan:

"Acil servisimizde bir önceki yıla göre büyük artış yok. 2009 Temmuz'unda bir önceki yıla göre acile gelen hasta sayısı 2 bin 700 kişi artmış.
Ancak 2010 Temmuz'una baktığımızda bir önceki yıla göre göre sadece 200 kişilik artış görülüyor. O nedenle bizde çok bir yoğunluk söz konusu değil."

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4686 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim