• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Geçmeyen mide rahatsızlığı, “kanser” habercisi olabilir

Geçmeyen mide rahatsızlığı, “kanser” habercisi olabilir
Çok hızlı yemek yemenin mide kanserini tetikleyebileceği bildirildi. Ayrıca, aşırı tuzlu, doğrudan ateşe maruz bırakılmış yiyeceklerle beslenen, sigara içen ve çok kilolu olan kişilerde mide kanseri görülme oranı oldukça yüksek.

Çok hızlı yemek yemenin mide kanserini tetikleyebileceği bildirildi. Ayrıca, aşırı tuzlu, doğrudan ateşe maruz bırakılmış yiyeceklerle beslenen, sigara içen ve çok kilolu olan kişilerde mide kanseri görülme oranı oldukça yüksek. Acıbadem Adana Hastanesi'nden Onkolog Prof. Dr. Ertuğrul Seyrek,  uzun süreli mide rahatsızlığı olan kişilerin sık ilaç değiştirmek yerine, endoskopik konrol olmalarını önerdi.

 

Mide kanseri, akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türü. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi mide kanserinin oluşmasında bir çok neden var. Hızlı yemek yeme, alkol tüketme, hatta aşırı şalgam içip turşu yemek bile mide kanserine yakalanma riskinizi artırabilir. Acıbadem Adana Hastanesi'nden Onkolog Prof. Dr. Ertuğrul Seyrek'e göre ne yazık ki mide kanserinin belirtileri, birçoğumuzun önemsemediği, üzerinde durmadığı basit şikayetler şeklinde gelişiyor. Prof. Dr. Seyrek, mide kanseri belirtilerini şöyle sıralıyor.

 

MİDE KANSERİNİN BELİRTİLERİ
- Karın üzerinde mide bölgesi ve onun etrafındaki bölgede rahatsızlık hissi, ağrı ve dolgunluk hissi.
- Bulantı ve kusma

- Şiddetli zayıflama
- Yemeklerden sonra rahatsızlık hissi
- Sindirim sisteminde kanama veya gizli kanama
- Erken doyma hissi
- Hastaların 2/3’ünde demir eksikliği anemisi

 

ERKEN TANI, KİŞİNİN HAYATTA KALMA SÜRESİNİ ETKİLİYOR

Mide kanserinin tedavisi ve hastalıksız hayatta kalım süresini etkileyen en önemli noktanın erken teşhis olduğunu belirten Prof. Dr. Ertuğrul Seyrek, “ mide kanserinin geç evrede tespiti tedavinin başarısını azaltıyor.  Tespit edilecek mide kanseri, zaman kaybı döneminde ilerlediğinden tedavisi zor aşamalara gelmektedir. Unutulmamalı ki mide kanserinde erken tanı çok önemli ve hayat kurtarıcıdır. Erken yakalanırsa, kişinin bu hastalıktan tamamen kurtulma ihtimali %100'e yakındır” diye konuştu.


TEŞHİSDE ENDOSKOPİK KONTROL ŞART

Acıbadem Adana Hastanesi'nden Onkolog Prof. Dr. Ertuğrul Seyrek, mide kanserinde en önemli tanı metodunun mide endoskopisi olduğunu söyledi. Tedaviye rağmen düzelmeyen mide rahatsızlıklarında sık sık ilaç değiştirmek yerine mutlaka endoskopik kontrol yapılması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ertuğrul Seyrek, “hastalar zor olduğu düşüncesiyle endoskopik incelemeden kaçıyor. Oysa ki bugünkü teknolojik imkanlarla hastalara hiç hissettirmeden inceleme yapılabilmekte ve bu işlem oldukça kısa sürede tamamlanabilmektedir” dedi.

Mide kanserinde cerrahinin kaçınılmaz olduğunu da belirten Prof. Dr. Seyrek, erken teşhis edilmiş, henüz midenin iç yüzeyinde sınırlı kanserlerde endoskopik olarak tümör çıkarılabilmekte, diğer durumlarda da laparoskopik ve açık yöntemlerle ameliyat yapılabilmektedir. Mide kanseri nedeniyle ameliyat edilen, kısmen ya da tamamen mideleri alınan hastalar, operasyon sonrasında belli bir adaptasyon döneminin ardından yeme içme işlevlerini sorunsuz yerine getirmektedir” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4302 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim