• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Geleneksel Çin Tıbbı Ne Kadar Etkili

Geleneksel Çin Tıbbı Ne Kadar Etkili
Dünya Sağlık Örgütü geleneksel tıp ve ilaçların günümüz hastalıklarına karşı etkili tedavi yöntemleri sunabileceğini ve sağlık hizmetleri kapsamına alınması gerektiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü geleneksel tıp ve ilaçların günümüz hastalıklarına karşı etkili tedavi yöntemleri sunabileceğini ve sağlık hizmetleri kapsamına alınması gerektiğini açıkladı.

Örgüt Başkanı, şifalı otların modern Batı tıbbının ilaçlarıyla birlikte kullanıldığı Çin’de örnek bir model oluştuğu görüşünde. Ancak bu modelin etkinliği ve güvenilirliği konusunda bazı kaygılar var.

Geleneksel Çin tıbbı 2.000 yıldır biliniyor ve soğuk algınlığından kansere kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Çin tıbbının şifalı otlar, diyet ve egzersize dayalı bütünleyici yaklaşımı, Batı’da da yaygınlaşmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan, hastalıkları tedavi ederken geleneksel yöntemlerin modern Batı tıbbıyla birlikte kullanılması gerektiğini düşünüyor. Chan örgütün Pekin’deki toplantısında şöyle konuştu: “Geleneksel tıpla Batı tıbbının çatışması gerekmiyor. Günümüzün sağlık hizmetleri kapsamında her iki yaklaşım da uyum içinde kullanılabilir. İki sistemin en iyi tarafları alınabilir.”

Geleneksel tıbbın, Batı tıbbının ilaçlarına oranla daha az yan etkisi olduğunu öne süren örgüt, ishal ve sıtma gibi hastalıkların tedavisinde de daha ucuz ve etkili olacağını belirtiyor. Chan’a göre, geleneksel tıp, modern yaşam tarzının yolaçtığı şeker ve kalp hastalıklarıyla zihinsel bozuklukları önlemede daha etkili oluyor. Doktorların iki ekolden de ilaç yazdıkları Çin’deki yaklaşımın iyi bir model olduğuna dikkat çeken Chan, geleneksel tıbbın her ilacının bilimsel standartlara uymadığı uyarısında bulunuyor.

Yine de Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan’e göre geleneksel tıpta kullanılan birçok ilaç, Batı standartlarıyla ölçüldüğünde yetersiz kalıyor. Kalite kontrolü ve standartlara uyum testleri, geleneksel tıpta daha gevşek tutuluyor. Ürünler, güvenlik için oluşturulan sıkı denetim mekanizmasından geçmeyebiliyor. Bu tıbbı uygulayan kişiler de her zaman işinin ehli olmayabiliyor. Şifalı otlardaki maddelerin Batı tıbbında üretilen ilaçlarda da kullanılması için uzun zamandır araştırma yapılıyor. Ancak günümüzde şifalı ot pazarının değeri, milyarlarla ölçülüyor. Birçok ilaç da içlerindeki maddelerin yararıyla ilgili kesin bilgilere dayanmadan satılıyor. Yaz Olimpiyatları için Pekin’e giden çocuk doktoru Robbie Parkman, bazı doktorların geleneksel tıpla ilgili kaygıları olduğunu söylüyor. Packman, “Geleneksel tıbbın tamamlayıcı yönleri var. Ancak şifalı otlardaki etkin maddeler konusunda daha çok araştırma yapılmalı. Bir madde bir kere işe yarasa bile her zaman aynı sonucu vermemesi kötü,” diye konuşuyor.

Dünya Sağlık Örgütü, geleneksel tıpla Batının modern sağlık hizmeti modelinin birarada kullanılmasıyla, bu konuda daha fazla bilimsel araştırma yapılması ve yöntemlerin etkinlik ve güvenliğinin sağlanmasının teşvik edileceğini umuyor. Pekin Üniversitesi Çin Tıbbı Bölümü’nden Profesör Wang Oi’ye göre, Çin tıbbını dışarıda tanıtmanın ve teşvik etmenin en zor yanı, yöntemlerin işe yaradığını bilimsel olarak kanıtlamak.

Bu haber toplam 1801 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim