• BIST 9524.59
  • Altın 2491.05
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.7226
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

'Genç emekli, sağlık için yaş haddine takılmayacak'

'Genç emekli, sağlık için yaş haddine takılmayacak'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, "Genç emeklilerin sağlık hizmetlerinden yararlanması için yalnız sağlık primi ya da asgari bir prim ödeme alternatiflerinden biri devreye sokulabilir" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, prim gün sayısını doldurduğu halde yaş haddi nedeniyle emekli olamayanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için iki alternatif üzerinde durulduğunu söyledi. "Yaş kırk, emekliliğe dokuz yıl var, ne olacak? sorusu önemli bir soru" diyen Çelik, bu durumdaki vatandaşların sadece sağlık primini ödeyerek ya da geliriyle orantılı düşük bir prim bedeli karşılığında sağlık hizmetlerinden faydalandırılmasını hedeflediklerini kaydetti. Sosyal Güvenlik Reformu'nun yaş temeli üzerine oturtulduğunu ve erkeklerin 43, kadınların 38 yaşında emekli olduğu 1991 düzenlemesine geri dönüşün mümkün olmadığını vurgulayan Çelik, "Bunu yaparsak 1991 yılındaki hükümetin düştüğü hatayı tekrarlamış oluruz. Emeklilik için yaşı bekleyen vatandaşlarımızın emekli olana kadar sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanabileceği üzerine çalışıyoruz. Yalnız sağlık primini ödeyerek sağlıktan yararlanması sağlanabilir mi, veya düşük gelirli ise bu çerçevede asgari bir prim ödeyerek bu hakkı kazanabilir mi? İki alternatiften birisi devreye sokulabilir" diye konuştu.

33 LİRALIK PRİM
Bakan Çelik'in "üzerinde çalışıyoruz" dediği düzenleme 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren hayata geçecek. Düzenleme ile yaş haddi nedeniyle emekli olamayan ve sağlık hizmeti alabilmek için sigorta primlerini yatıran vatandaşlar, sadece sağlık primlerini ödedikleri takdirde güvence altına alınacak. Ailede kişi başına gelir asgari ücretin üçte birinden az ise prim devlet tarafından karşılanacak. Sağlık primi miktarı geliri asgari ücretin üzerinde olanlar için 33 lira, kişi başına geliri asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında olanlar için 100 TL ve geliri asgari ücretin iki katından fazla olanlar içinse 200 TL olacak.

Mevcut durumda 45 yaşında prim gün sayısını dolduran bir kişi, emeklilik için gereken 50 yaşı beklerken 5 yıl boyunca prim yatırıyor. Eğer bir yerde çalışıyorsa kendi adına prim ödeniyor. Bir işte çalışmıyorsa da sağlık hizmetinden yararlanabilmek için primini cebinden ödeyip kendini sigortalı göstertiyor. Bu durum, emeklilik için yaşı bekleyenler arasında çok yaygın bir uygulama. Aksi takdirde sağlık hizmeti alabilmesi mümkün olmuyor. Yeni dönemde ise yalnızca sağlık hizmeti alabilmesi için artık prim ödenmesine gerek kalmayacak. Genel Sağlık Sigortası kapsamında yalnız sağlık prim ödeyerek sağlık hizmeti alabilmek mümkün olacak.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK
- Eğer ailedeki kişi başına gelir, asgari ücretin üçte birinden az ise vatandaşlar sağlık primi ödemeden sağlık hizmeti alabilecekler.
- Bu durumdaki kişilerin primleri Hazine tarafından ödenecek.
- Emekliliği bekleyen kişinin ailedeki kişi başına geliri asgari ücretin üçte birinden fazla ise kademeli şekilde sadece sağlık primi ödeyip sağlık hizmeti alabilecek.
- Kişi başına geliri asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olanlar 33 lira, kişi başına geliri asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında olanlar 100 TL, geliri asgari ücretin iki katından fazla olanlar ise 200 TL ödeyerek sağlık hizmeti alabilecekler.

KADEMELİ GEÇİŞ SAĞLANDI
Türkiye'de 1999 yılına kadar erkekler 43, kadınlar ise 38 yaşında emekli olabiliyordu. Sosyal güvenlik sisteminde büyük açıklar yaratan bu uygulamadan 1999 yılında yapılan düzenleme ile vazgeçildi. Bu tarihten sonra işe girenler için emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olarak belirlendi. Düzenlemeden önce çalışanlar içinse kademeli geçiş öngörüldü. Bu durum, emeklilik hayali kuran çok sayıda insanın emeklilik yaşının uzamasına yol açtı. Ancak bu kişiler, emeklilik için gereken prim gün sayısını doldurdukları için yeni prim yatırmasalar da günü geldiğinde emekli olabilecekler.

Yeni Asır

Bu haber toplam 3326 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim