• BIST 9524.59
  • Altın 2497.323
  • Dolar 32.5847
  • Euro 34.7276
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Gençlerde estetik yaşı 13'e kadar indi!

Gençlerde estetik yaşı 13'e kadar indi!
Kızlar güzelleşmenin, erkekler ise yakışıklı olmanın hayalini kuruyor. Hal böyle olunca estetik operasyon talepleri 13 yaşında başlıyor. Ancak uzmanlar gençleri ve aileleri uyarıyor:

Kızlar güzelleşmenin, erkekler ise yakışıklı olmanın hayalini kuruyor. Hal böyle olunca estetik operasyon talepleri 13 yaşında başlıyor. Ancak uzmanlar gençleri ve aileleri uyarıyor: Herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece 18 yaşına kadar estetik yaptırmayın

Acıbadem Ataşehir Tıp Merkezi'nden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Açıkel, gençlerin estetik trendleriyle ilgili soruları yanıtladı.

Son yıllarda 13-19 yaş grubundaki gençlerden gelen estetik operasyon taleplerinde artış var mı?
Evet, son yıllarda bu yaşlardaki gençlerden oldukça yoğun bir ilgi var. Görselliğin yüceltildiği günümüz koşullarında toplumda fark edilmek ve beğenilmek isteyen gençlerin ayna karşısında fazla zaman harcadıkları ve daha fazla estetik operasyon istedikleri bir gerçek. Görsel ve yazılı basında giyim tarzları ve kusursuz fiziksel özellikleriyle sürekli ön plana çıkarılan onlarca rol modelden gençler hemen etkileniyor.

ÖZGÜVENİ ARTIRABİLİR
Peki, bu yaş grubundaki gençlere estetik ameliyat yapılması doğru mu?
Ruhsal ve fiziksel gelişimin henüz tamamlanmadığı bu yaş grubunda her isteyene istediği estetik ameliyatı yapmak tabii ki doğru değil. Ancak gençlerin tamamını aynı sepete koymak ve estetik ameliyatların hepsine birden karşı olmak da yanlış. Öyle estetik sorunlar var ki, başarılı bir estetik ameliyatı ile gencin özgüvenini artırarak ruhsal ve sosyal yaşamında son derece olumlu sonuçlar almak mümkün.

Uzmanlar, 18 yaşından önce estetik operasyon yapılmasına neden sıcak bakmıyor?
18 yaş öncesinde birçok estetik operasyonu önermememizin iki nedeni var. Biri gençlerin henüz fiziksel gelişimlerini tamamlamadıkları için yapılacak olan işlemle, uzun süreli ve ideal bir sonuca ulaşmanın zor olması. İkinci neden ise bu yaştaki gençlerin henüz ruhsal olarak olgunluğa ulaşmamış olmaları. Gençlerin ruh halleri inişli çıkışlı oluyor ve beden algıları da sürekli değişiyor. Bugün beğendiklerini yarın beğenmeyebiliyorlar. Ayrıca geriye dönüşümsüz bir estetik ameliyattan sonra gencin sonucu nasıl karşılayacağını önceden bilmek zor. Gençler, bu dönemde abartılı tepki verdikleri için sonuçtan memnun kalmazlarsa "Bu şekilde okula gidemem" deyip eğitimlerini yarım bırakmaya bile kalkabiliyorlar.

Büyük göğüslerinden yakınan kızlara 'meme küçültme' ameliyatı yapıyor musunuz?
Rutin olarak yapmıyoruz. Öncelikle meme küçültme operasyonu ile bu sorunun ortadan kaldırılabileceğini, ancak henüz göğüs gelişimi devam ettiği için yapacağımız işlemin estetik açıdan ideal olmayacağını belirterek, 18 yaşına kadar beklemelerini istiyoruz. Eğer fazla kiloları varsa sağlıklı beslenerek zayıflamalarını, böylelikle göğüslerinin de küçüleceğini belirtiyoruz. Ancak göğüslerinin aşırı büyük olmasına bağlı ciddi fiziksel ve ruhsal sorunlar söz konusuyla ebeveynlerin de onayıyla ameliyat tarihini öne alabiliyoruz.

BÜYÜK GÖĞÜS SORUNU
Büyük göğüsler genç kızlarda ne tür sorunlar oluşturuyor?
Genç kızlarda göğüslerin aşırı büyük olması; boyun ve sırt ağrıları ve duruş bozukluğu gibi fiziksel yakınmaların yanı sıra, çok ciddi psikolojik sorunlara da neden olabiliyor. Genç kızlar, büyük göğüslerini arkadaşları tarafından alay konusu olabileceği kaygısıyla sürekli daha kambur bir duruşla, kollarını ve omuzlarını öne doğru iterek saklamaya çalışıyor. Göğüslerinin dikkat çekmemesi için istedikleri her kıyafeti giyemiyor, 'koşu' ve 'yüzme' gibi sportif faaliyetlerden de kendilerini alıkoymak zorunda kalıyorlar. Bunun sonucunda da içine kapanıyorlar.

İŞTE 5 YENİ TREND
KEPÇE DEĞİL, YÜZE UYGUN KULAKLAR
Günümüzde gençler en çok kepçe kulaklarının düzeltilmesi talebinde bulunuyor. Kepçe kulaklar özellikle okul arkadaşlarının alayına maruz kalan çocuklarda ciddi psikolojik sorunlar oluşturuyor. Ancak maalesef aileler bu konuda ihmalkar davranıyor. Eskiden kepçe kulakların düzeltilmesine yönelik talepler daha çok iş hayatına atılma döneminde geliyordu. Artık dış görüntüsüne daha fazla önem veren günümüz gençleri ergenlik döneminde bu sorundan hemen kurtulmak istiyor, kulaklarını yaptırıyor.

HOKKA DEĞİL, 'DOĞAL' BURUN
Eskiden genç kızlar ellerinde örnek aldıkları sanatçıların fotoğraflarıyla bize gelir, genellikle de bakıldığında 'Ben ameliyatlıyım' diye bağıran hokka burnu isterlerdi. Günümüzde bu tür talepler artık demode olarak değerlendiriyor. Gençler bize geldiklerinde işlem gördüğü anlaşılmayan ve yüz hatlarına uygun 'doğal' burun istiyor.

KALIN DUDAKLAR
Kepçe kulaklar, büyük göğüsler ya da doğal burun kadar olmasa da, dudaklarının ince olmasından yakınan ve kalınlaştırmak isteyen genç kızlar da var. Ancak çok ciddi bir sorun olmadığı sürece gençlerin yüzlerine mümkün olduğunca herhangi bir müdahalede bulunmuyor ve gelişimleri tamamlandıktan sonra gelmelerini istiyoruz.

ERKEKLER
KASLI VE GERGİN GÖĞÜSLER

Gençlerde en fazla yaptığımız ameliyatlardan biri de, erkek çocuklarda normalden fazla büyümüş olan göğüslerin düzeltilmesi işlemi. 13-15 yaşlarında erkeklerin yaklaşık yüzde 60'ında göğüs büyümesi sorunu oluşuyor. Bu problem normalde bir kaç yıl içinde kendiliğinden geriliyor ve göğüs ideal ebatlara ulaşıyor. Ancak bazen göğüslerde gerileme olmayabiliyor. Bundan birkaç yıl öncesine gençler iri göğüsleri dert etmezken, artık fazlalıklardan kurtulmak için bizden yardım istiyor.

KIZLAR
KÜÇÜK MEME MODASI VAR

Bundan birkaç yıl öncesine dek vücut yapısına uygun olsun veya olmasın seksi olarak görülen 'büyük' göğüsler genç kızlar arasında çok daha revaçtaydı. Yazılı ve görsel medyadan, artık 'dikkat çekmeyen' ve 'vücut hatlarına uygun' göğüslerin trend olduğunu öğrenen genç kızlar da fikir değiştirdi. Kızlar artık ellerinde 'Şunu istiyorum' diye büyük göğüslü kadınların fotoğraflarıyla gelmiyor. Vücut tiplerine uygun olan ve daha doğal duracak modeli tercih ediyorlar.

GENÇ KIZLAR VÜCUDUYLA ORANTILI GÖĞÜS İSTİYOR
Meme büyütme operasyonlarında trend nedir?
Ameliyat tekniğinden ziyade kullanılan meme protezlerinin silikon yapısı ve biçimlerinde ciddi değişimler var. Şimdi koheziv jel içeren, memeye daha iyi şekil veren ve patlama riski düşük protezler gündemde. Diğer taraftan, ameliyat öncesi dönemde memenin son halini görebilmek için bazı bilgisayar programları ve 3 boyutlu fotoğraflardan yararlanıyoruz. Hastalarımız çoğunlukla destekli sutyenlerinden kurtulmak ve vücudu ile orantılı büyüklükte göğüslere sahip olmak istiyor.

AMERİKA'DA DA İZİN YOK
Ama sonuçta memelerini büyütmek isteyen kızlara '18 yaşına kadar bekleyin' diyorsunuz...
Göğüs büyütme operasyonu yaptırmak isteyen genç kızlara da gelişimlerini tamamlamaları için aynı şekilde, en az 18 yaşına kadar beklemeleri gerektiğini söylüyoruz. Bu konuda en fazla araştırmanın yapıldığı ve çok sıkı kuralların olduğu Amerika'da silikon protezlerin 18 yaşından küçüklere estetik amaçlı uygulanmasına izin verilmiyor. Biz de gençlerimize aynı özenle yaklaşıyor ve silikon protez için beklemelerini öneriyoruz. Ancak bir memenin doğumsal hastalık nedeniyle hiç gelişmediği ciddi meme asimetrilerinde gencin psikolojisini düzeltmek amacıyla protez yerleştirebiliyoruz.

MEME KÜÇÜLTME NASIL YAPILIYOR?
Genç kızlarda meme küçültme ameliyatlarında, ileride emzirme sorunu yaşamamaları için süt kanallarını elimizden geldiğince korumaya çalışıyoruz. Bunun için de süt kanallarından mümkün olduğunca az doku çıkarıp, liposuction ile daha fazla yağı alarak memeyi küçültüyoruz. Ameliyat işlemi yapılan bölgede en az izi bırakmak için meme başından aşağıya doğru düz bir çizgi bırakarak yapıyoruz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5052 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim