• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Gençlere kalp uyarısı

Gençlere kalp uyarısı
Yaşlı hastalığı olarak bilinen kalp ve damar sorunu gençleri de tehdit ediyor.

İnsan hayatını tehdit eden en ciddi sağlık sorunları arasında kalp ve damar hastalıkları geliyor. Her yıl yaklaşık 4,5 milyon insan kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Uzmanlar, bu sayının 2015 yılında ikiye katlanacağından endişe ediyor. Kalp hastalıklarından korunmak için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Sema Hastanesi`nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Güden, `Sigara, yağlı yiyeceklerin son yıllarda kalp ve damar hastalıklarının artışına yol açtığı görülüyor` diye konuştu.


BALIĞI BUĞLAMA YAPIN


Omega-3 yağ asitlerinden zengin olması nedeni ile balığın kalp sağlığı açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Güden, ancak bazı püf noktalarının olduğunun altını çizdi. Dr. Mustafa Güden, şunları kaydetti: `Haftada üç kez ızgara veya buğulama balık tüketmek yeterli olacaktır. Yağda kızarmış balık tüketiyorsanız, omega-3 yağ asitlerinin kızartma işlemi sırasında etkinliğini kaybettiğini bilmelisiniz. Ayrıca yapılan bazı çalışmalar konserve balıkların omega-3 içeriğinin taze balıklara göre daha az olduğunu göstermiştir.`


ETİN YAĞLARINI AYIRIN


Kalp sağlığı için en büyük risk, yüksek kan kolesterolü ve doymuş yağların fazla tüketilmesi olduğunu söyleyen Dr. Güden, şu tavsiyelerde bulundu: `Hazır besinlerin, et ve süt ürünlerinin doymuş yağ açısından zengin olduğu unutulmamalıdır. Kırmızı etlerin görünür yağlardan ayırarak tüketmek, yağı azaltılmış etleri tercih etmek, tavuk eti ve hindi etine sofrada daha sık yer vermek diyette doymuş yağ miktarını azaltır. Sütlerin yarım yağlı olanlarının tercih edilmesi ve kaymaksız yoğurt tüketimi de kalp sağlığını destekleyecektir.`


KURUBAKLAGiLLERDEN VAZGEÇMEYiN


Kurubaklagillerin de sofradan eksik edilmemesini tavsiye eden Dr. Güden, `Kurubaklagiller içerdikleri posa ve antioksidanlar sayesinde kalp sağlığını korurlar ve kan kolesterol seviyesini dengede tutarlar. Haftada en az iki kere kurubaklagil tüketilmelidir` ifadesini kullandı.


Yasak besinler


Kalp hastalıklarından korunmak için bazı gıdalardan uzak durulması gerektiğini kaydeden Dr. Güden, `Kuyruk yağı, iç yağı, margarin ve katı yağlar, Kaymak, krema, konsantre süt tozu, aşırı yağlı börek, kek, yaş pasta çörek, kurabiye gibi besinler, günde 1fincandan fazla kahve ve neskafe (kafeinsiz kahve tüketilebilir), İçeriğini bilmediğiniz hazır gıdalardan uzak durun` dedi.


Bunlara dikkat!


Kepekli ekmeğin sağlıklı olduğunu anlatan Dr. Güden, `Piyasada üretilen birçok kepekli ekmek tam buğday unundan yapılmamakta ve içerisine kepek daha sonradan ilave edilmektedir. Tam buğday unundan yapılmış ekmekler, sağlık açısından tüketilmesi kepekli ekmeklere göre daha avantajlıdır` dedi.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2640 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim