• BIST 9079.97
  • Altın 2321.89
  • Dolar 32.3537
  • Euro 34.8639
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Gençlere ömür boyu ilaç yerine operasyon

Gençlere ömür boyu ilaç yerine operasyon
Sağlıklı beslenme ve sigara içmeyi bırakmak, reflü hastalarının şikayetlerini yüzde 10 oranında azaltıyor. Genç hastalar için en iyi çözümün ameliyat olduğunu belirten uzmanlar, "Yaşam kaliteleri yükseliyor" diyor

Sağlıklı beslenme ve sigara içmeyi bırakmak, reflü hastalarının şikayetlerini yüzde 10 oranında azaltıyor. Genç hastalar için en iyi çözümün ameliyat olduğunu belirten uzmanlar, "Yaşam kaliteleri yükseliyor" diyor

Reflü hastalığının yaygınlaşmaya başladığı ilk yıllarda, ilaç tedavisinden fayda görmeyen hastalar, ameliyat ediliyordu ama artık bu değişti! Genç hastalara ise ömür boyu ilaç tedavisi yerine, her zaman kalıcı bir tedavi olduğu için cerrahi seçenekler öneriliyor. Reflü tedavisinde ameliyat yöntemleri yüzde 98 oranında başarı sağlıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu ve Prof. Dr. Turgut İpek; reflü tanısı koyma ve tedavi süreciyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

ENDOSKOPİ YAPILMALIDIR
Reflü tanısı nasıl konuyor?

Tanı yöntemleri olarak, öncelikle hastanın hikayesi önemlidir. Daha sonra endoskopi uygulanarak, hastalığın derecelendirilmesi ve takibi yapılır. Bu incelemelerin haricinde baryumlu grafi, manometri, pHmeter (asit ölçümü) ve sintigrafi; yapılacak tedavinin şeklini belirlemede yardımcı olur.

Endoskopi, bu hastalığın haritasını gösterir mi?
Endoskopi, reflü hastalığının yemek borusunda yaptığı tahrişi sınıflandırmamıza ve 'barrett' dediğimiz kanser öncesi lezyonların olup olmadığına karar vermemizde yardımcı olur. Endoskopi uygulaması; ilaç tedavilerine rağmen devam eden yaralar söz konusu ise ameliyat kararını öne çekmemizi sağlar. Ameliyat sonrası iyileşmenin takibi açısından da gerekli bir yöntemdir. İlaç tedavisinin etkinliğini belirlemede ve ameliyat öncesinde mutlaka yapılması gereken bir incelemedir.

NEDEN ASİTSE İLAÇ YETERLİ
Reflü için ne zaman ilaç almak gerekir?

Sağlıklı beslenme ve sigarayı bırakmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri, hastaların yakınmalarını yüzde 10 oranında azaltabilir. Hastanın rahatlaması için mutlaka ilaç tedavisi ile desteklenmesi gerekir. Başlangıçta basit antiasitler yeterli olurken, daha sonrasında PPI tarzı ilaçlara geçilmelidir.

Reflü tedavisinde ilaçlar ne zaman yetersiz kalmaya başlar?
Reflü tedavisinde, reflüye neden olan şey asit ise ilaçlar genellikle yeterli olur. Yetmediği takdirde ilaçların dozunu artırarak, asit önlenir ve şikayet ortadan kaldırabilir. Ancak reflüye neden olan etkenler asitle birlikte safra sıvısı ise ilaçlar yetersiz kalabilir. Bu durumda başka tedavi yöntemlerini düşünmek zorunda kalınabilir.

BU HASTALIĞIN KANSERE DÖNÜŞME ORANI BİNDE BEŞ
Reflü tanısı konduğu zaman, kansere giden bir yola girmiş olan hastayı, bu yoldan geri çevirmek mümkün. Reflü tedavi edilirse, oluşabilecek kanserin de önüne geçilebiliyor.
Hastanın, belirtileri iyi tanımlaması ve bu bilgiler ışığında ne olduğunu anlaması son derece önemlidir. Tedavisi açısından da bir hekimle görüşmesi gerekmektedir.
Reflü dendiğinde akla hemen kanser gelmemelidir. Yaşam kalitesini düşüren bu hastalığın kansere dönüşme oranı binde 5 ile yüzde 1 arasındadır. Reflü denince akıllara mide kanserinin gelmesi de doğru değildir.

AMELİYATLAR ARTIK TEK DELİK ÜZERİNDE YAPILIYOR
Reflü ameliyatlarında laparoskopik yöntemler kullanılıyor mu?

Açık ameliyatlara alternatif olan laparaskopik cerrahi yöntemleri, SILS (Tek delikten laparaskopik cerrahi) uygulamasıyla daha da gelişti. Ameliyatlarda 4-5 delik yerine göbekten tek delikle gerçekleştirilen SILS yöntemi; safra kesesi, morbid obezite ve apandisit ameliyatlarının yanı sıra reflü hastalarında da en öncelikli tercihimiz oluyor.

HİÇBİR İZ KALMIYOR
Bu yöntemin avantajları neler?

Açık ameliyata göre daha avantajlı olduğu için, hem hekim hem de hastalar tarafından tercih ediliyor. Hasta daha az ağrı hissediyor, ameliyatın ardından aynı gün ya da ertesi günü taburcu oluyor ve günlük yaşamına dönebiliyor. Ayrıca göbeğin içinden yapılan bir kesi olduğu için hastanın ameliyat geçirip geçirmediği belli olmuyor, hiç iz kalmıyor.

KİM AMELİYAT OLMALI?
Gençler
Hastalığı çok sık tekrarlayanlar
İlaç kullanmayı kesince reflüsü yeniden başlayanlar

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3177 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim