• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Genel Diyet Hataları

Genel Diyet Hataları
Diyetten sonuç alamayanlar, ideal kiloya nasıl ulaşacak? İşte diyette yapılan 10 yanlış ve çözüm yolları...

Havalar iyice ısındı, diyet mevsimi geldi. Her yaz başında sıkı bir diyet programına başlıyor, ancak bir türlü sonunu getiremiyor ya da verdiğiniz kiloları kısa sürede alıyorsanız, bir yerlerde yanlış yapıyorsunuz demektir.
Yaz geliyor, yazın giyilen ince giysilerle şık olabilmek için ince görünmeniz gerektiğini düşünüyorsunuz. Dikkat ediyorsunuz, hatta sıkı diyete başlıyorsunuz ancak sonuç olumsuz! Peki bu aşamada ne yapacaksınız, ideal kilonuza nasıl döneceksiniz? İşte diyette yapılan 10 yanlış ve çözüm yolları:

1. Amacınızın yaşama şeklinizi değiştirmek değil sadece zayıflamak olması: Kilo vermede başarılı olmanın tek yolu, bunu, hayat tarzınızda yapacağınız bir değişiklik olarak görmektir. Diyete başlarken 'Ben yaşam şeklimi değiştiriyorum ve bundan sonra yediklerime dikkat edeceğim.' mantığıyla yaklaşırsanız kilo vermede ve verdikten sonra korumada başarı sağlamış olursunuz. Kısa dönem boyunca aç kalmayı diyet olarak algılayanların elde edeceği tek şey, tez zamanda diyeti bırakmak olacaktır. Bu sebeple sağlıklı ve dengeli bir beslenme programını yaşam şekli olarak benimsemeniz gerekir.

2. Daha az yiyeyim düşüncesi ile öğün atlamak: Diyete başladınız. Yoğunluktan dolayı, o gün tüketmeniz gereken ana veya ara öğün lerden birini veya birkaçını atladınız. Belki o öğünü/öğünleri yememiş olmanın, kilo verme çabalarınıza katkıda bulunacağını düşünebilirsiniz. Bu durumda sadece kendinizi kandırmış olursunuz. Öğün atladığımızda, kan şekeri seviyesi düşer. Bu da tatlı ihtiyacınızı arttırır, acıkmanıza sebep olur. Ayrıca az ve sık yemek metabolizmanızın sürekli çalışmasını sağlar. Böylece vücudunuz tükettiğiniz bütün besinleri harcama çabasına girecektir. Metabolizmanız sürekli çalışacaktır. Araştırmalar, kahvaltı etmeyenlerin, günün ilerleyen saatlerinde daha çok kalori aldıklarını ispatlıyor.

3. Zararsız olduğuna inandığınız kaçamaklar yapmak: Diyetinizi harfiyen uyguladığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Buna rağmen kilo vermiyorsanız yediklerinizin miktarını kaçırıyorsunuz demektir. Mesela çayın yanında yediğiniz 2 tane bisküviyi ya da doğum günü partisinde elinize tutuşturulan pastayı, ağzınıza attığınız bir avuç fıstığı ya da grissinileri saymayı unutuyorsunuzdur ya da farkında olmadan atıştırıyorsunuzdur. Bunlar biriktikçe, kilo verememenizin sebebi olup çıkıverirler. Kilo verememekten şikâyet ediyorsanız, bir beslenme günlüğü tutun ve yiyip içtiğiniz her şeyi yazın. Haftanın sonunda, eğer dürüstçe her yiyip içtiğinizi yazdıysanız, niye kilo veremediğinizi göreceksiniz.

4. Bazı besinleri hayatımızdan tamamen çıkarmaya çalışmak: Diyet denilince akla çok sevdiğimiz çikolata, tatlı, kuruyemiş, meşrubat vb. gibi bazı besinleri kesinlikle yememek gelir. Amacınız yaşam şeklinizi değiştirmek olduğu için bu besinleri hayatımızdan tamamen çıkarmak yerine tüketim sıklığını ve miktarını azaltmak yeterli olacaktır. Yapmanız gereken şu: Sevdiğiniz besinlerden ufak bir porsiyonu arada bir yemek. Haftada 1-2 kez kendinize sevdiğiniz bir besinden bir porsiyon yeme hakkı tanıyın.

5. Diyetin yeterli olacağını düşünerek egzersiz yapmamak: Diyete başladığınız zaman aldığınız kalori kadar harcadığınız kalori miktarına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Egzersiz olmadan da kilo verebilirsiniz. Ama egzersiz metabolizmanızı hızlandıracağından, daha kısa sürede kilo vermenize yardımcı olacaktır. Haftada yapacağınız 25-30 dakikalık tempolu yürüyüşlerin size faydası çok olacaktır. Asansör yerine merdiveni kullanmak, toplu taşıma araçlarından erken inmek ve eve, işe yürümek, bisiklete binmek diğer aktiviteler arasında geliyor.

6. Her gün tartılıp kaç gram verdiğinize bakmaya çalışmak: Diyetin en güzel kısmı, tartıldığınızda ibrenin sola doğru kaydığını görmektir. Sağlıklı beslenme programına başladıktan sonra her gün tartının üstüne çıkmak, bir an önce sonuç almanızı sağlamaz. Sağlıklı bir tartım, haftada 1 kez, aynı tartıda, sabah kalkınca aç karnına ve tuvalete çıktıktan sonra, giysisiz yapılır. Unutmayın ki başarılı bir diyette kilo kaybı yavaş ve daha kalıcıdır.

7. Light ürünlerden dilediğiniz kadar yemek: Diyette yapılan en büyük hatalardan biri de kalorisi azaltılmış ürünlerin (light ürünlerin) tüketiminin sınırsız olduğunu düşünmek. Oysa bu besinlerin de tüketilmesi gereken miktarları sınırlıdır ve belirli oranda kalori içerirler.

8. İçeceklerin kilo aldırmadığını düşünmek: Sağlıklı şekilde beslenip abur cubur tüketmiyor olabilirsiniz; ama özellikle bol miktarda sodalı içecek ve meyve sularından tüketiyor, kremalı kahve içiyor, kahve ve çaya şeker koyuyorsanız, kilo vermede gene problem yaşayacaksınız demektir.

9. Porsiyon miktarına dikkat etmemek: Porsiyon ölçmek, insanı diyetten soğutan bir başka konu. Buradaki problem şu: Diyet birkaç hafta sıkı sıkıya uygulandıktan sonra, diyeti yapan kişi porsiyonların miktarını artık bildiğinden emin olarak, buna eskisi kadar özen göstermemeye başlıyor. Tabii bu arada, porsiyon miktarı farkına varılmadan giderek artıyor. Bunun önüne geçmek için alışverişinizi yaparken, ihtiyaç duyduğunuzdan fazlasını satın almayın. Eğer ekmeği kalın dilimlemek gibi bir eğiliminiz varsa, o zaman da dilimlenmiş ekmek alın.

10. Popüler diyetlerden medet ummak ve uzman yardımı almamak: Moda diyetler belli bir besin ya da besin grubunu diyet programının dışında tutmaya yönelik olduğundan, bağlı kalınmaları ve başarılı olunması zor diyetlerdir. Sağlık açısından da yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayamadıklarından büyük problemlerin yaşanmasına sebep olabilirler. Sürekli farklı diyetleri denemek metabolizma hızınızı da olumsuz yönde etkileyecektir. Bunun için yaşınıza, cinsinize, kilonuza, sağlık durumunuza, metabolizma hızınıza uygun diyeti bir uzman yardımıyla yapmalısınız.
 

haberalemi.net

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2137 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim