• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Genel Sağlık Sigortasını Yaptırmayanlar SGK'ya borçlu olacak

Genel Sağlık Sigortasını Yaptırmayanlar SGK'ya borçlu olacak
1 Ocak 2012 tarihi itibari ile yeşil kart sahibi ve sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar Sosyal Hizmetler Müdürlükleri'ne akın etti

1 Ocak 2012 tarihi itibari ile yeşil kart sahibi ve sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar Sosyal Hizmetler Müdürlükleri'ne akın etti.

Yeni düzenleme ile Genel Sağlık Sigortası (SGK) kapsamına alınacak bu vatandaşlar, bildirim yapmamaları halinde devlete her ay 200 TL borçlanmış olacak.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun geçici 12’nci maddesinde yapılan değişiklikle yeşil kart sahibi olanlar ile sosyal güvencesi olmayanlar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı. İlgili değişiklik ile yeşil kart sahipleri vize yenilemesi, sosyal güvencesi olmayanlar da gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına akın etti.

Fethiye’de bulunan 13 bin 800 sosyal güvencesi olmayan ve 19 bin 272 yeşil kart sahibi Fethiye Kaymakamlığı'nda bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Sabahın ilk ışıklarıyla müdürlüğün önüne gelen vatandaşlar, Genel Sağlık Sigortası kapsamına girmek için evraklarını yeniledi. Gelir beyanı sırasında sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara evlerindeki eşyalar ve üzerlerindeki taşınmazlarla ilgili sorular yöneltildi.

Fethiye Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri vatandaşların duyarlılığından memnun olduklarını belirtti. Ellerinden geldiğince vatandaşları mağdur etmemek için çalıştıklarını ifade eden yetkililer, günde ortalama 200 kişinin işlemini yaptıklarını kaydetti.

Fethiye SGK Müdürü Birsen Dursun, Fethiye’de yaklaşık 33 bin kişinin vize ve gelir tespiti için kurumlara başvurması gerektiğini anlattı.

Özellikle 13 bin 800 sosyal güvencesi olmayan vatandaşın biran evvel Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine giderek gelir beyanında bulunması gerektiğine vurgu yapan Dursun, bunun yapılmaması durumunda hane başına ortalama aylık 200 TL gibi bir SGK'ya borçlanma oluşacağını ifade etti.

Dursun, “Yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında gelir tespiti yapılacak. Bu tespit sonucunda aile bireyleri başına asgari ücretin üçte birinden az geliri olanlar giderleri SGK tarafından karşılanmak üzere Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Tespit sonucunda asgari ücretin üçte birinden daha fazla gelir tespit edilenler aylık 35 TL, asgari ücretin iki katı gelir tespit edilenler 106 TL, asgari ücretin iki katından fazla geliri tespit edilenler ise 212 TL prim ödeyerek Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak.

Bir işte çalışarak gelir elde eden ve kendi adına sosyal güvencesi bulunan öğrenciler ile ailesinden sigortalı olan 25 yaşını geçmemiş öğrenciler için ekstra bir uygulama olmadığını kaydeden Dursun, "Bu öğrencilerin de aile fertleri içerisinden sosyal güvencesini sağlayacak olan üyesi adına Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi içerisinde tanımlanmış olması gerekiyor. Bu işlemler eğitim öğretim dönemleri itibari ile temin edilecek Öğrenci Belgelerini Sosyal Güvenlik Merkezleri'ne teslim etmek suretiyle güncellenecek." dedi.

stargundem.com

Bu haber toplam 3140 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim