• BIST 9079.97
  • Altın 2310.792
  • Dolar 32.3393
  • Euro 35.0674
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Genel Sağlık Sigortası'nın umudu kayıtdışı çalışan

Genel Sağlık Sigortası'nın umudu kayıtdışı çalışan
Noyan Doğan | Yorum Genel Sağlık Sigortası'nda sorun, ne harcamaların artacak olması ne de sağlığın finansmanı. Tek bir sorun var, o da kayıtdışı. Emekli olup da çalışanların yanı sıra işsizler de sisteme çekilebilirse işte o zaman aktüel denge kurulacak,

Noyan Doğan | Yorum Genel Sağlık Sigortası'nda sorun, ne harcamaların artacak olması ne de sağlığın finansmanı. Tek bir sorun var, o da kayıtdışı. Emekli olup da çalışanların yanı sıra işsizler de sisteme çekilebilirse işte o zaman aktüel denge kurulacak, dışarıdan desteğe gerek olmayacak.

Geçenlerde Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Müdürü Sami Türkoğlu ile sohbet ediyoruz... Malum, sosyal güvenlik reformu çerçevesinde Genel Sağlık Sigortası da (GSS) Meclis'ten geçti ve Cumhurbaşkanı'nın onayını bekliyor. Fakat GSS, gerek hazırlık aşamasında gerekse de Meclis'ten çıkığı haliyle özellikle işçi kesiminden çok ciddi eleştiri alıyor; olayın sosyal tarafı unutuldu diye.

Sami Türkoğlu'na bu eleştirileri soruyorum... Türkoğlu, önceki mevcut sistemlerin birleştirilip, Türkiye'ye ilk defa sigorta sistemi getirildiğini söylüyor ve "Ondan da önemlisi, genel sağlık sigortası mecburi ve tüm nüfusu her ne olursa olsun kapsayan bir sistem" diyor.

GSS'nin sosyal boyutunun unutulduğu tezini ise Sami Türkoğlu, reddediyor ve "Sosyal tarafı çok fazla ağırlıkta olan bir sistem" diyerek, tersini savunuyor. Türkoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Birisi çıkıp dese ki, ‘Uygulamaları beyan ettiniz, bunun sosyal tarafı çok fazla, çok fazla olduğu için de maliyeti çok yüksek olacak'. İşte bu tartışılabilir. Ama sosyal tarafı unutulmuş derseniz, bu görüş ayrılığıdır. Biz iddia ediyoruz, GSS ile sağlıkta getirilen teminat paketi Avrupa'nın en geniş temel teminat paketidir. Alternatif tıp ve estetik dışında yani, klasik tıbba girmemiş olaylar dışında, her şeyi ödüyoruz; tüp bebek bile dahil olmak üzere."
 
En büyük sorun, kayıtdışı

Bu aşamada kafamı kurcalayan temel sorun şu: GSS ile her şey ödenecekse -ki ödenecek- herkes sağlık sigortası kapsamına alınacaksa -ki alınacak- ve herkes de en iyi sağlık hizmetinden yararlanacaksa -ki söylenen o-, peki kaynak nerede? Yani, bu maliyet nasıl karşılanacak?

Sami Türkoğlu, ilginç bir yorumda bulunuyor: "Türkiye'nin en büyük problemi şu anda bu harcamaları finanse etmek ya da harcamaların artması değil, kayıtdışı."

Türkiye'de 2 milyon 400 bin civarında emekli olup, kayıtdışı çalışan insan bulunduğunu; Türkiye İstatistik Kurumu kayıtlarına göre de resmi 2 milyon 100 bin civarında işsiz göründüğünü söyleyen Türkoğlu, "Eğer bu kişileri sistem içine katabilirsek, o zaman dışarıdan çok fazla desteklenmesine gerek olmadan sistemin aktüel dengesi, kendini koruyacaktır. Biz kayıtdışını, kaçağı, sistem dışına çıkmışları sistem içine çekmek mecburiyetindeyiz" şeklinde konuştu.
 
Kararı bakanlar kurulu verecek

Sohbetimiz sırasında Sami Türkoğlu ile uzun zamandır tartışılan ve benim de bu köşede birkaç kere değindiğim özel sağlık kuruluşlarının katkı payı konusunu da konuştuk... Türkoğlu, yasanın Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayacak sağlık kurum ve kuruluşlarına farkla ilgili bir tavan getirdiğini belirterek şunları söylüyor:

"Asgari uygulanacak maksimum tavan oranı bakanlar kurulu tarafından belirlenecek. Sosyal Güvenlik Kurumu da kurulun belirlediği tavanı geçmemek kaydıyla sağlık kuruluşları ile sözleşme imzalayacak. Ama Sosyal Güvenlik Kurumu, bakanlar kurulunun belirlediği tavanı birebir uygulayacak diye bir şey yok. Sadece o tavanı geçemeyecek. Altında bir oranı da uygulayabilir."

Merak ettiğim bir nokta da neden özel sağlık kurumlarının alacağı farkı, bakanlar kurulunun belirlediği... Sami Türkoğlu, bu sayede esneklik sağlanmış olduğuna değiniyor ve "Kanun maddesi ile bir rakam telaffuz edilseydi, bunun altına ya da üstüne çıkıldığı zaman yeni bir kanun maddesi yazmak gerekiyordu. Ama şimdi bakanlar kurulu ve Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamaları neticesinde bir rakam belirlenecek" diyor.
 
Özel sektör mutlaka olmalı

Israrla fark oranını öğrenmek istiyorum, Türkoğlu'ndan. Bakanlar kurulundan sonra açıklamanın daha doğru olacağını savunuyor.

Son olarak, özel hastanelere yönelik belirlenecek farkı hastanelerin kabul etmeyip, sözleşme imzalamaması halinde nasıl bir plan öngördüklerini soruyorum... Türkoğlu, "Özel sektör olması lazım" diyor ve ekliyor: "O yüzden de hiçbir zaman hesaplarımızı özel sektör yokmuş gibi yapmadık. Özel sektörün dışında olabileceği bir ihtimali düşünmek bile istemiyoruz. Böyle bir çalışmamız da olmadı. Özel sektör bu işin içinde olacaktır."

Bu haber toplam 1471 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim