• BIST 9557.16
  • Altın 2489.416
  • Dolar 32.4951
  • Euro 34.7968
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Genetik devrimine Türkiye damgası

Genetik devrimine Türkiye damgası
Çığır açacak yüzlerce çalışmanın sürdürüldüğü en önemli merkezlerden ODTÜ Enformatik Enstitüsü Müdürü Prof. Baykal bilimdeki değişimi anlattı.

DAĞ BAŞINDA CEP'LE KAN ÖRNEĞİ

Geleceğin sağlık hizmetlerinde bizi nasıl yenilikler bekliyor?

Nüfus yaşlandıkça sağlık hizmetlerinden beklentiler ve maliyetler artıyor.Her zaman, her yerde sağlık hizmetine erişim sağlanması gerekiyor.

Ücra bir köşede,madende, uzayda nerede olursanız olun sağlık hizmeti alma talebiniz, hakkınız var. Uzak cerrahi uygulamaları, bunun en önemli örneklerinden. Gün gelecek,mobilaygıtlarla her türlü sağlık hizmeti verilebilecek.

Uzaydan ya da bir dağın başından cep telefonunuzla kan örneğinizi gönderebileceksiniz.

Yaşlılar ya da engelliler, evlerinden telefonları, televizyonları aracılığıyla her türlü sağlık hizmetine erişebilecek. Giyilebilir sistemler ve sensörler sayesinde kişisel sağlık durumu izlenebilecek.

Kan basıncını ölçen iç çamaşırları, kandaki glikoz düzeyinin ölçümü gibi işlemleri gerçekleştirebilen tıbbi robotlar, bu alandaki heyecan verici uygulamalardan bazıları. Sağlık hizmetlerinde eğilim, kişiselleştirilmiş, önleyici ve koruyucu nitelikte ve bu niteliklerin sağlanması, büyük ölçüde mobil ve kablosuz teknolojiler sayesinde olacak.

Hangi bölgede hangi gübre?

Türkiye genetik alanında çok mu geri kaldı?

Hayır, enstitümüzde bir başka araştırma da sentetik biyoloji ve sentetik gen mühendisliği alanında yürütülmekte.

Bu proje sonunda, sentetik biyologlar için deney öncesi aşamada, kullanıcı tarafından seçilen parametrelere göre genetik devrelerini tasarlayabilecekleri yazılım web ortamında sunulacak. Canlı makineler, kimyasal sinyallere insan hücresi gibi renk, ışık ve koku gibi tepkiler veriyor.

Gelecekte sulardaki parazitlerin tanınması, hangi bölgede hangi tür gübrenin kullanılması gerektiğinin belirlenmesi gibi alanlarda kullanılacak.

Sesli komuta uyan sanal robot

Sanki bilimkurgu filmlerinin içinde yaşayacağız

Bunları biz Türk bilim adamları ile yapıyoruz, sadece Çinliler, Hindistanlılar, Amerikalılar yapmıyor. Ses analizi araştırmalarımız var, işitme engelliler için konuşma terapisinde kullanılmak üzere ses görselleştirme uygulaması, akustik güvenlik sistemlerinde kullanılmak üzere ses kaynaklarının yerlerini üç boyutlu olarak belirleyebilen ve gerçek zamanlı olarak ayrıştırabilen analiz uygulaması, toplantı odalarında, sınıflarda insan dikkatine sahip ve birden fazla kişinin sesli komutlarına yanıt verebilecek sanal robot üzerinde çalışıyoruz.

Bu habere en çok işitme engelliler sevinecek galiba

Ses, hayatın ve bilişim sistemlerinin her alanında önemli. Bu araştırmaları yürüten arkadaşımız, işitme kaybına sahip kişilerin restorant gibi gürültülü ortamlarda istedikleri kişileri dinlemelerine olanak sağlayan bir buluşun da sahibi.

İşitme cihazları ortamdaki bütün seslerin seviyesini yükseltirken, taşınabilir bu küçük cihaz yardımı ile kişiler gerçek zamanlı olarak kendi istedikleri sesleri seçip dinleyebiliyorlar. Böylelikle, işitme kaybı olan bireylerin gürültülü ortamlarda hissettikleri sosyal izolasyon da ortadan kalkıyor.

Eğitime yönelik ne yapıyorsunuz?

E-eğitim, teknolojik gelişmelerin kaçınılmaz kıldığı, belki de geleceğin eğitim biçimi olacak olan, ayrıca yaşam boyu eğitim modeli için büyük önem taşıyan bir alan.

Matematik ve fen öğrenimini desteklemek amacıyla web tabanlı uzaktan öğrenim uygulaması geliştiriyoruz. Bu sistemle sınıf ve okul sınırlarını aşarak öğrencilere yeni öğrenme olanakları sağlanacak. Sohbet,Messengerve sosyal ağlardan öğrenciler etkili bir biçimde faydalanacak.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6078 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim