• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Genetik devrimine Türkiye damgası

Genetik devrimine Türkiye damgası
Çığır açacak yüzlerce çalışmanın sürdürüldüğü en önemli merkezlerden ODTÜ Enformatik Enstitüsü Müdürü Prof. Baykal bilimdeki değişimi anlattı.

Prof. Dr. Nazife Baykal, Türkiye'ye ilk kez sağlık bilişimini getiren kişi. 2003 yılında ODTÜ'de sağlık bilişimi ana bilim dalını kurdu.

Türkiye'nin göğsünü kabartan bir bilim kadını. Genetikten savunmaya, oyundan güvenliğe, sağlıktan eğitime yeni Türkiye'nin bilişim sistemi için kilit konumlardan birisinde.

Disiplinler ötesi, bir alana tek başına sığmayan yüzlerce çalışmayı bir arada tutuyor. ODTÜ Enformatik Enstitüsü Müdürü. Aynı zamanda siber savaş ve terör uzmanı, NATO Bilgi Sistemleri ve Teknoloji Akademi (ICT) üyesi. Prof. Baykal ile ODTÜ Enformatik Enstitüsü'nde yürütülen çok yönlü eğitim ve araştırma faaliyetleri, bilişim alanındaki güncel gelişmeler ve gelecek vaadeden araştırmalarla ilgili görüştük.

Baykal, dünyanın yeni savaş alanının ‘bilgi, taktik ve teknoloji' olduğu görüşünde. Baykal, “Bir ülke teknoloji olmadan kâğıttan kaplan. Tankla, topla savaş dönemi tamamen bitti” diyor.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü deyince ne anlamalıyız?

Enformatik Ensitüsü'nün en önemli özelliği disiplinler arası eğitim ve araştırma. Yani, temel bilimlerdenmühendisliğe, tıp alanından sosyal bilimlere kadar farklı disiplinlerden gelen öğrencilere, dünyada öne çıkan disiplinler arası alanlarda eğitim ve araştırma olanakları sağlanmakta.

ODTÜ'deki bütün öğrenciler öğrencilerimiz, bütün öğretim üyeleri öğretim üyemiz. Yalnızca bilimsel açıdan araştırmaya dayalı, doğru ve güncel bilgiler vermekle yetinmiyoruz, bu bilginin değere dönüşebilir olmasına önemveriyoruz.

Türkiye'ye sağlık bilişimini getiren ilk bilim insanısınız, bu alanda ne gibi araştırmalar yapılıyor?

Bu bölümümüzde Tıp Bilişimi, Biyosinyal Analizi, KararDestek Sistemleri ve Sinirbilim olmak üzere 4 alt dal bulunmakta. TÜBİTAK ve ODTÜ destekli birçok proje yürütülüyor.

Bunlara örnek olarak, biyogörüntü işleme ve sinirbilim araştırmalarını verebilirim. Yürütülen araştırmalardan birinde, depresyon hastalarında beyindeki anotomik yapı farklılıkları tespit edildi.

Tıbbi görüntüleme teknikleri üstünde uzmanlaşan arkadaşlarımız, ölümcül hastalıklarda erken ve ayırıcı tanılarınMR gibi görüntüleme yöntemleri ile daha güvenilir konulabilmesi ve bu işlemlerin otomatikleştirilmesi için çalışıyorlar.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6080 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 4 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim