• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Genetik testle yetenek keşfi

Genetik testle yetenek keşfi
Yanak içinden alınan tükürük örneğiyle yapılan 'genetik yetenek test' çocukların gelecekte hangi mesleğe yatkın olduğunu belirliyor. Türkiye'de ilk kez uygulanan test için yaş sınırı 12 olarak belirlendi.

Genetik hastalıkların incelenmesinde kullanılan testler artık meslek seçiminde de yol gösterici oluyor. Genlerin incelenmesi sayesinde, çocuğun karakteri ve potansiyeli ile ilgili önemli bilgiler elde ediliyor. Yanak içinden alınan tükürük örneğiyle yapılan 'genetik test' Türkiye'de ilk kez İzmir Genetik Merkezi tarafından uygulanmaya başladı.

GELECEĞİ PLANLAYIN

Bilimsel Danışman ve Genetik Uzmanı Dr. Akın Sevinç, nörobiyoloji ve davranış genetiği alanında yapılan çalışmalarla, gen-karakter arasındaki ilişkinin ortaya koyulduğunu belirterek, "Çocukların hayatlarında sadece bir kez yapılacak bu test ile yatkınlıkları olan meslek gruplarını belirleme şansına sahibiz. Uluslararası veritabanı PubMed'de bulunan binin üzerinde bilimsel çalışmayla, karakter ve yetenek oluşumu üzerindeki etkileri gösterilmiş genlerin incelenmesiyle çocukların karakter ve yetenek profillerini ortaya çıkarmak mümkün. Bu sayede çocukların hayatlarının ileri zamanlarında en mutlu ve başarılı olacakları meslekleri belirliyoruz" dedi.

TEST SONUÇLARI BİR AYDA ÇIKIYOR

Dr. Sevinç, genetik yetenek testinin 12 yaşına kadar bütün çocuklara uygulanabileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocukların yanak içinden alınan basit bir tükürük örneği, ileri genetik analiz laboratuvarımızda inceleniyor ve belirlenen genlerdeki SNP incelenmesi sonucunda bilimsel olarak ortaya konan ilişkiler değerlendiriliyor. Böylelikle çocuğun genetik yapısının karakter ve yetenek yatkınlıklarına etkisi ortaya çıkartılıyor ve bu bilgiye meslek envanteri uygulanarak, çocuğun genetik potansiyeline en uygun meslek grupları belirleniyor. Test sonuçları bir ayda çıkıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5231 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim