• BIST 9095.22
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Gereksiz antibiyotik kullanımı hastalık nedeni

Gereksiz antibiyotik kullanımı hastalık nedeni
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, gereksiz antibiyotik kullanımının hastalıklara yol açtığını belirtti.

Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de antibiyotik kullanımının fazla ve kontrolsüz olduğunu söyledi.

Antibiyotiklerin yanlış kullanılması nedeniyle hastalıkla mücadelede zorlanıldığını ifade eden Kara, gereksiz antibiyotik kullanımının ilerleyen dönemlerde çok daha büyük hastalıklara neden olduğunu vurguladı.

"Yanlış antibiyotik kullanımı daha çok alerjik, ishal, obezite ve bağırsak gibi hastalıklarına neden oluyor." diyen Kara, şöyle devam etti:

"Özellikle çocuklarda antibiyotik kullanımına daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Çocuklarda antibiyotik kullanırken iki şeye çok dikkat etmeliyiz. Birincisi gerçekten enfeksiyon antibiyotikle tedavi edilebiliyor mu? İkincisi ise antibiyotikle tedavi ediliyorsa da uygun olanı ve gereken dozda kullanılmasına özen göstermeliyiz. Bazen 'güçlü antibiyotik iyisidir' diye düşünüyoruz ama gereğinden güçlü antibiyotik kullandığımızda bizim için avantajlı olan mikro organizmaları öldürüyoruz."

Çocukların vücutlarının savunma mekanizmalarının genelde bir yaşına kadar annesinden geçen hücrelerle oluştuğunu anlatan Kara, bu dönemden sonra özellikle anne sütünün mikroplara karşı korunma yöntemlerinin başında geldiğini belirtti.

- "Israrcı olmayın"

Prof. Dr. Kara, şunları kaydetti:

"Antibiyotik kullanırken iki kez düşünün. Hastalar, doktorlarıyla görüşürken antibiyotikte ısrarcı olmasınlar. Eğer size antibiyotik öneriliyorsa doktorunuza bir kere daha sorun 'Bu antibiyotik mutlaka gerekiyor mu? Kullanmamız lazım mı?' diye. Bu tüm yaş grupları için geçerli ama çocuklar için daha da önemli. Özellikle çocuklar için iki kez sormak lazım. 'Mutlak gerekli mi? 'Antibiyotik almadan tedavi olabilir mi?, 'Bir gün veya iki gün bekleyip hastalığın devamı halinde kullansak olur mu?' diye doktorlara mutlaka sormak lazım. Tekrar tekrar doktorla konuşarak, tartışarak antibiyotik kullanımına beraber karar vermek gerekiyor."

Bir çocuğun yılda dört kez enfeksiyon hastalığı geçirdiğini, bunun üçünde antibiyotiğe gerek olmadığını vurgulayan Kara, "Belki bir tanesinde gerekecek. Eğer dördünde de antibiyotik kullanmışsa neredeyse 365 günün 1,5-2 ayını antibiyotik kullanarak geçirmiş oluyor. Bunlar ileride çok büyük bedellere neden oluyor." diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2281 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim