• BIST 9079.97
  • Altın 2324.743
  • Dolar 32.3404
  • Euro 34.913
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Girişimsel İşlemler Yönergesi (TKHK)

Girişimsel İşlemler Yönergesi (TKHK)
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Girişimsel İşlemler Yönergesi yayımlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Girişimsel İşlemler Yönergesi yayımlanmıştır;

 

 

GİRİŞİMSEL İŞLEMLER YÖNERGESİ

 

Amaç

 

Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı sağlık tesislerinde görev yapan personelin ek ödeme tutarlarını belirleyen net performans puanının tespiti amacıyla tabipler tarafından yapılan muayene ve girişimsel işlemlerin tanımlanması, bu işlemlere ilişkin puanların tespiti ile muayene ve girişimsel işlemlerin incelenme usul ve esaslarının belirlenmesidir.

 

Kapsam

 

Madde 2- (1) Bu yönerge, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı sağlık tesislerinde görev yapan memurları, sözleşmeli personeli (663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 32 ve 45 inci maddesi uyarınca istihdam edilenler hariç), 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 38 inci maddesine göre sağlık tesislerinde görevlendirilen personeli, kadroları diğer kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan ve haftanın belirli gün veya saatlerinde veyahut belirli vakalar ve işler ile en az bir ay itibarıyla belirli bir süre için görevlendirilen sağlık personelini kapsar.

 

Dayanak

 

Madde 3- (1) Bu Yönerge 14/2/2013 tarihli ve 28559 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (r) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Girişimsel işlemler

 

Madde 4- (1) Tabip muayene ve girişimsel işlemler puanının hesaplanmasında ekli “Girişimsel işlemler Listesi” esas alınır.

(2) Girişimsel işlemler listesinde yer alan ve puanı 1500 ve üzerinde olan cerrahi işlemlerin ekip hâlinde yapılması durumunda birinci ve ikinci hekime, koordinatör hastane ekibi ile yapılan kalp ve damar cerrahisi ameliyatlarında ise ekipteki tüm hekimlere yapılan işlemin puanı bölünmeden ayrı ayrı verilir.

(3) Ekli listede belirtildiği şekilde, evde bakım hizmeti kapsamında yapılan girişimsel işlemlerin puanları %50 artırılarak uygulanır.

 

İnceleme Heyeti

 

Madde 5- (1) Her sağlık tesisinde inceleme heyeti oluşturulur.

(2) Başhekim, inceleme heyeti üyelerini; eğitim sorumlusu, eğitim görevlisi, başasistan veya uzman tabipler arasından, yeterli sayıya ulaşılamıyorsa diğer tabipler arasından seçer. Heyet başkanı başhekimce belirlenir.

(3) İnceleme heyeti üye sayısı 3’ten az, 12’den fazla olamaz. İnceleme heyeti üyelerinin görev süresi, takvim yılı sonu itibarıyla sona erer. Görev süresi sona eren üye tekrar seçilebilir. Lüzumu halinde aynı takvim yılı içerisinde başhekim tarafından inceleme heyeti üyesi görevden alınabilir veya yeni görevlendirme yapılabilir. İnceleme heyeti üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar alır. Oyların eşitliği halinde, başkanın oyu yönünde karar alınmış sayılır. İnceleme heyetinin çalışmaları sırasında ihtiyaç duyduğu bilgi, belge ve kayıtlar ilgili birimlerce ivedilikle temin edilerek heyete sunulur. Heyetin sekretaryasını idari ve mali hizmetler müdürlüğü yapar.

(4) Hekimler, ilgili dönemde gerçekleştirdikleri muayene ve girişimsel işlemlerin doğruluğunu, Girişimsel İşlemler Listesindeki açıklama ve hükümlere uygunluğunu sağlık tesisinin bilgi yönetim sistemi üzerinden düzenli olarak denetlemekle yükümlüdür. Hekimlerin inceleme

heyeti toplantısı öncesine kadar başhekimliğe bildirilmiş yazılı bir düzeltme talebi yok ise adına kayıtlı işlemlerin doğruluğu onaylanmış sayılır.

(5) İnceleme heyeti;

a) Muayene ve girişimsel işlemlerin yapılıp yapılmadığını, bu işlemlerin ekli Girişimsel İşlemler Listesindeki açıklama ve hükümler ile tıp etiğine uygunluğunu denetler, işlemleri yerindelik, nitelik ve nicelik yönünden değerlendirir.

b) Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görev Yapan Laboratuvar Uzmanlarının Ek Ödemelerine Esas Kriter Katsayılarının Belirlenmesine Dair Yönerge esasları çerçevesinde her ödeme dönemi için laboratuvar uzmanlarının kriter katsayısını belirler.

c) Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı İkinci Basamak Sağlık Tesislerinde Görev Yapan Personele Birim Performans Katsayısının Uygulanmasına Dair Yönerge ile Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezleri İle Diş Hastanelerinde Görev Yapan Personele Birim Performans Katsayısının Uygulanmasına Dair Yönerge esasları çerçevesinde her ödeme dönemi için sağlık tesisinde çalışan ilgili personelin birim performans katsayılarının tespitine ilişkin tüm işlemleri yürütür.

ç) Girişimsel işlemlerle ilgili itiraz ve şikâyetleri inceler ve karara bağlar.

d) İlgili dönem için yapacağı incelemeler sonucunda hazırlayacağı raporu döner sermaye komisyonu toplantısı öncesinde başhekime sunar.

(6) İnceleme heyeti tarafından, sağlık tesisi kayıtlarında yapıldığı bildirilen girişimsel işlemlerin, Girişimsel İşlemler Listesindeki açıklamalar kısmında yer alan hükümlere açıkça uygun olmadığının tespit edildiği durumlarda, söz konusu işlemlere ait puanlar heyet tarafından iptal edilir. Bu husus haricinde hekimlerce gerçekleştirildiği bildirilen muayene ve girişimsel işlemlerle ilgili olarak herhangi bir düzenleme yapılamaz ancak inceleme heyeti tarafından hekimlerce gerçekleştirildiği bildirilen muayene ve girişimsel işlemlerin yapılıp yapılmadığı, Girişimsel İşlemler Listesindeki açıklamalar kısmında yer alan hükümlere ve tıp etiğine uygunluğu, söz konusu işlemlerde yerindelik, nitelik ve niceliği konularında usulsüzlük olduğu tespit edilip, raporlanması halinde başhekimlik tarafından soruşturma başlatılabilir.

(7) Başhekim; inceleme heyeti çalışmalarının takibinden ve inceleme heyeti raporlarının gereğinin uygulanmasından sorumludur, inceleme heyeti kararlarına istinaden ek ödemeye esas olacak işlemleri sonuçlandırarak kesin karara bağlar, önceki ek ödeme dönemleri için de inceleme yaptırabilir.

(8) Gerekli hallerde Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve/veya birlik bünyesinde de sağlık tesisi bünyesinde oluşturulan inceleme heyeti usul ve esasları çerçevesinde inceleme heyetleri oluşturulabilir. Aynı ödeme dönemi için birlik bünyesindeki inceleme heyeti tarafından değerlendirme yapılması halinde bu değerlendirme sonuçları, Kurum bünyesindeki inceleme heyeti tarafından değerlendirme yapılması halinde de bu heyetin değerlendirme sonuçları esas alınır.

 

Girişimsel işlemler listesi ile ilgili geçiş hükmü

 

Geçici Madde 1- Bu Yönerge uyarınca tabip muayene ve girişimsel işlemler puanının hesaplanmasında 5/5/2009 tarihli ve 2729 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe giren “Girişimsel İşlemler Yönergesi” ekinde yer alan Girişimsel İşlemler Listesi esas alınır.

 

Yürürlük

 

Madde 6- (1) Bu Yönerge, 1/1/2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Bakan Onayı ile yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 

Madde 7- (1) Bu Yönerge hükümlerini Kurum Başkanı yürütür.

 

Yönergenin aslı için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel Mevzuat Portalında Güncel Girişimsel İşlemler Yönergesini incelemek için tıklayınız

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 14467 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim