• BIST 8727.4
  • Altın 2237.619
  • Dolar 32.3325
  • Euro 35.1174
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Glokom hastaları için umut ışığı

Glokom hastaları için umut ışığı
Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli ekip tarafından sürdürülen araştırma projesiyle, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığının, hidrojen sülfür uygulanmasıyla tedavisi hedefleniyor.

Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesinde akademisyenlerce yürütülen araştırma projesi kapsamında hidrojen sülfür uygulamasıyla halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığının tedavisi hedefleniyor.

TÜBİTAK tarafından desteklenen proje, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Selçuk Takır başkanlığında Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Murat Atabey Özer ve Yrd. Doç. Dr. Serkan Özen, Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zülayha Erişgin, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakım Bölümü Öğretim Görevlisi Ayça Toprak ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu'ndan oluşan ekip tarafından yürütülüyor.

Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen ve hidrojen sülfür tedavisi uygulanan deney hayvanlarının göz tansiyonlarının düştüğü ve retinadaki hasarın engellendiği yönünde bulgular elde edilen projenin 1,5 yıl sonra tamamlanması ve ortaya çıkacak tedavi yönteminin glokom hastaları için umut ışığı olması amaçlanıyor.

Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Selçuk Takır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokomun, genel olarak pek belirti vermeyen bir hastalık olduğunu belirtti.

Sinsi bir hastalık olan glokomun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğine dikkati çeken Takır, hastalığın baş ve göz ağrısı, bulanık görme ve hatta körlüğe yol açabileceğini söyledi.

Glokomun, dünya genelinde tam görme kaybının nedenleri arasında üst sıralarda yer aldığını ifade eden Takır, "Göz tansiyonunda genel olarak göz içi basınç ya gözün ön bölmesinde 'aköz hümör' denen su kıvamındaki sıvının üretimindeki artış ya da bu sıvının drene olmasındaki zorluk nedeniyle yüksektir. Glokom, fizyo patolojik özelliklerine göre açık veya kapalı açılı primer ve sekoder olarak sınıflandırılmaktadır. Dünya genelinde en yaygın görülen glokom tipi primer açık açılı glokomdur." dedi.

Takır, glokom tedavisinde genel yaklaşımın, artmış göz içi basıncı düşürerek retinada geri dönüşümsüz hasar oluşmasını engellemek olduğuna işaret ederek, retinada hasar oluşumunu doğrudan engelleyen veya hasar meydana geldikten sonra bunu geriye döndüren bir tedavi yaklaşımı bulunmadığını vurguladı.

Projeyle dünyada körlük nedenleri arasında üst sıralarda yer alan ve çok sık karşılaşılan glokom hastalığın tedavisine yönelik yeni bir yaklaşım ortaya koymayı amaçladıklarının altını çizen Takır, "Hidrojen sülfür, memeli hücrelerinde endojen olarak sentezlenmekte ve çok sayıda fizyolojik etki göstermektedir. Son yıllarda giderek artan sayıda çalışmada endojen olarak üretilen bu gaz transmitterin (dönüştürücü) gözdeki varlığı ve fizyolojik etkileri de ortaya konmuştur ancak hidrojen sülfürün göz hastalıklarındaki fizyo patolojik önemini inceleyen yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır." diye konuştu.

- "Hayvanlarda yapılan deneylerde başarı elde edildi"

Takır, hayvanlar üzerinde yaptıkları deneylerde önemli başarılar elde ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Deney hayvanlarında insanlarda görülen primer açık açılı glokoma benzer bir model oluşturduk. Deney hayvanlarının göz içi tansiyonlarını ölçtük ve daha sonra hidrojen sülfürün göz içine verilmesiyle gelişen glokomun ve buna bağlı retina hasarının önlenip önlenmediğini araştırdık. Daha önce yapmış olduğumuz çalışmalarda da yine hidrojen sülfürün gözün retinasını kanlandıran damarları da gevşettiği ve retinanın kanlanmasında rol oynadığını ortaya koymuştuk. Deney hayvanlarıyla yaptığımız bu çalışmamızda göz içine enjekte edilen hidrojen sülfürün göz tansiyonunu düşürdüğünü ve retinadaki hasarı engellediğini gözlemledik."

TÜBİTAK tarafından desteklenen projenin 1,5 yıl sonra tamamlanmasını hedeflediklerini aktaran Takır, ortaya çıkacak tedavi yönteminin glokomun tedavisinde kullanılmasını hedeflediklerini söyledi.

Takır, projede bugüne kadar ortaya çıkan ilk bulgularının bilimsel toplantılarda sunulduğunu ve bir tıp dergisinde yayınlanacağını sözlerine ekledi. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3313 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim