• BIST 9079.97
  • Altın 2324.473
  • Dolar 32.3318
  • Euro 34.8419
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Göbek fazla kilodan tehlikeli

Göbek fazla kilodan tehlikeli
Obeziteyle ilgili araştırmalar şişmanlıktan daha tehlikeli bir olguyu ortaya çıkardı. Karın çevresindeki yağlanmayla başgösteren metabolik sendrom, ölümcül hastalıklara zemin hazırlıyor.

Dünya her geçen gün şişmanlıyor. İngiltere Tıp Komitesinin Halk Sağlığı dergisinde yayımlanan bir makalade dünya nüfusundaki her bireyin kilolarını topladığınızda toplam ağırlığın 287 milyon ton olduğu hesaplandı.

Sağlık hakkı, yine ve sözde ekonomik gerekçelerle reddedildi...

Araştırmaya göre ağırlık konusunda lider Kuzey Amerika. Bilim adamlarına göre dünyadaki toplam ağırlık olan 287 milyon tonun 15 milyon tonunu şişmanlar ve 3.5 milyon tonunu da aşırı şişmanlar yani obezler oluşturuyor. Dünyanın en zayıf ülkeleri ise Etiyopya, Vietman ve Japonya olarak bildirilirken, en şişman ülkeleri ise Amerika Birleşik Devletleri, Kuveyt, Katar, Mısır ve Hırvatistan olduğu gösteriliyor.

‘Bel çevresindeki yağlanmayı çözün’

Çalışma şişmanlığın dünyanın dengesine zarar veren en önemli problem olarak nitelendiriliyor.Bilim adamları kilolu olmanın sağlık açısından risk olduğunu, sağlıklı zayıflamanın şart olduğunu kabul ediyor. Ancak ‘metabolik olarak kilo problemi olsa da sağlığı yerinde olan kişilerin oluşmasını toplumlarda sağlarsak en azından bu tehdidi bir nebze olsun azaltmış olabiliriz’ diyorlar. Kısacası hastalık riski yüksek olan şişmanları metabolik kontrolü normal olan şişmanlara çevirmek gerektiği bildiriliyor.

ŞİŞMANLIKTA HORMONAL DÜZENLEMELER VE DÜZENLİ EGZERSİZ METABOLİK SENDROMDAN KORUYOR 

Şişmanlık ve obezitenin yaygın olduğu ABD’de yapılan çok yönlü toplumsal çalışmalar, şişman kişilerin düzenli olarak sağlık kontrolleri sırasında kan şekeri, kan yağları, kanda kolesterol türevleri, karaciğer de yağlanma parametreleri normal sınırlarda ve ultrasonografi incelemelerde hastalık yapıcı yağlanma belirtileri yoksa bu kişilerin klinik olarak metabolik kontrolleri normal şişmanlar ve sağlıklı kişiler olduklarını gösterdi. Metabolik kontrolü normal olan şişmanların California Üniversitesi’nde yapılan bilim araştırmaları sonucunda normal kilolu kişilere göre kalp damar hastalıklara yakalanma ve ölüm riski açısından da eşit risklere sahip olduğu belirlendi. Araştırmacılar bu önemli farkı metabolik kontrolü normal olan aşırı şişmanların düzenli ve fazla sürede fiziksel aktivite yapmalarından kaynaklanan hormonsal düzenlemelerde vücudun olumlu çalışmasına bağladı. İngiliz Kalp Vakfı özellikle karın bölgesindeki fazla yağlanmanın dikkatli olması gerektiğini açıklıyor. Bu bölgedeki yağ hücrelerinin oldukça aktif ve dolayısı ile toksik maddeleri üretik kalp sağlığına neden olabildiğini hatırlatan uzman heyeti, mutlaka kilo vermenin en doğru ve pratik yol olduğunu da hatırlatıyor.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Hastanelere yürüyen merdiven, doktorlar 'gınger'la odaları dolaşacak

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4743 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim