• BIST 9079.97
  • Altın 2321.968
  • Dolar 32.3088
  • Euro 34.9846
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Göbek istemeyen günde 7 kez yesin

Göbek istemeyen günde 7 kez yesin
Taylan Kümeli, sağlıklı yaşam tüyolarını Helin Avşar'a anlattı: Ananas, karın yağlarını eritmeye yardım eder...

Taylan Kümeli söyledi, şu ölümlü dünyada insanların en çok konuştukları üç şeyden biri neymiş biliyor musunuz, zayıflık. Ben de bunun üzerine Taylan Kümeli ile kilo vermenin püf noktalarından tutun da herkesin işine yarayacak tüyolara varana kadar merak ettiğini her şeyi konuştum. "Buyurun okuyun, yanına da bir fincan yeşil çay yapın" derdim ama bilinenin aksine yeşil çay herkesin metabolizmasını hızlandırmıyormuş ki, kimilerininkini de durduruyormuş. Teferruatlı bilgi aşağıda...

Her gün yeni bir zayıflama merkezi açılıyor. Birçoğu Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı belki ama her önüne gelenin böyle merkezler açması doğru mu?
Bu işin yasal bir prosedürü var tabii. Bu tür merkezlere gidenlerin de dikkat etmesi gereken şeyler var; mutlaka klinik bulgularının olması lazım. Ardından da doktor ve diyet uzmanı nezaretinde kilo verdirilmesi gerekir.

Zayıflama merkezine gitmeden önce bir tür rapor almak gerekiyor yani değil mi?
Tabii, merkeze başvuran kişinin açlık kan şekerinden tiroidine, hormon problemi olup olmadığından kalp sağlığına varana kadar bütün bulgularını gösteren bir rapor gerekir. Zayıflamak isteyen kişinin kullanmak zorunda olduğu ilaçlarla ilgili bilgi vermesi de şart. Bu iş, tek başına bir spor öğretmeninin, doktorun ya da diyetisyenin üstleneceği bir süreç değil.

Bu tür merkezlerinin müdavimleri olur genelde. Yaz başında mutlaka 2 aylarını bu tür merkezlerde geçirirler, arada bir kaçıp istediklerini yiyip geri dönerler. Sormak istediğim şu; bu insanlar neden devamlı kilo verip alıyorlar peki?
Diyetin başlangıç ve bitiş noktası arasındaki davranış değişikliğidir önemli olan. Biz hastalarımıza bunu empoze etmeye çalışıyoruz. 10, 20, hatta 40 kilo vermek inanın hiç önemli değil, önemli olan kilo verirken ne yaptınızdır. Mesela hiç su içmeyen biri su içmeye, yürüyüş yapmayan bir kişi yürüyüşe, ara öğün yemeyen biri az ama sık yemeye başladıysa bu işin sonunda bir daha kilo almaz. Ama "15 kilo vereyim sonra yerim" dediği andan itibaren biz onun verdiği kiloyu geri alacağını biliriz.

En çok ne yemek istiyor insanlar?
Çok enteresan söylememeye çalışıyorlar. Mesela bir hastamın diyeti bitti, tam 48 kilo verdi. 2 kilo alsa koşa koşa "2 kilo aldım" diye geliyordu. Biz de takip ediyoruz böyle kilo veren hastalarımızı. Bir yerde gördüm ince hamur bir pizzanın yarısının yarısını yiyor. Diyeti bitmiş, yiyebilir, beni görünce "Taylan Hanım, pizza ama vejetaryen, zaten yarısının yarısını yiyorum, kepekli hem de" dedi. "Afiyet olsun, rahat rahat yiyin" dedim.

Kilo veren kişinin psikolojisi bozuluyor mu?
Bozulmuyor aslında çünkü insanlar verdikleri kiloyla o kadar mutlu hissediyorlar ki kendilerini... Bu işin zor yanı var ama güzel yanı da var. Kendini kısıtlamak, iradeli davranmak her yiğidin harcı değil. Ama sonucu güzel oluyor.

Çok kilolu kişilerin mutlu bir seks hayatı olabilir mi peki?
Bakın şişman kişinin iki ayrı yüzü vardır. Biri "Kilolarımla barışığım, çok mutluyum" der, diğeri ise bunun aslında mutlu etmeyen bir özellik olduğunu itiraf eder. Kilolu kişi sosyal hayattan uzaklaşır, arkadaşlarıyla beraber olmak istemez, kıyafetleri yakıştıramaz, cinsel hayatında problemler vardır. Bunların hepsi üst üste biriktiğinde yediklerinin herkes tarafından takip edildiğini hisseder.

Ünlüler televizyonda "Şunun sapını bunun kabuğunu yedim zayıfladım" diyor bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Soğan suyunu kaynatıp patatesle karıştırırsa kilo vereceğine inanan kişiler var. Böyle kafadan uydurulan şeylerle kilo verilmez.

Artık insanlar neyi kaynatacaklarını şaşırdılar...
Onun için bunlara inanmayacaksınız. Bunlar popüler kültürün getirisi. Dünyada en çok konuşulan 3 şey; cinsellik, zayıflık ve evlilik...

Ebru Şallı'nın kilosu hakkında ne düşünüyorsunuz, ben çok beğeniyorum kendisini.
Ebru Hanım'a gerçekten bravo...

Şahan zayıflasa iyi olabilir
En çok kimi zayıflatmak isterdiniz?
Çok şükür Türkiye'de hemen hemen herkes geldi.
"Zayıflasa" dediğiniz kimler var? Mesela Şahan, Ata Demirer?
Şahan zayıflasa iyi olabilir. Çok hoş bir yüzü var. Ata Bey zaten çaba sarf ediyor. Zerrin Hanım çok kilo verdi, Şafak Sezer zayıfladı. Ama "Şu kişi gelse de zayıflatsam" diye hiç düşünmedim.

İçkiden önce C vitamini sonra çinko
Diyelim ki, haftanın bir günü günü alkol aldık. Ertesi gün ne yapılmalıyız?
Yurtdışında bir üniversitesinin yaptığı bir araştırmayı okurken şöyle bir şeye rastladım; içki içmeden önce C vitamini alın. Ardından da fazla abartmadan içkinizi için. Ardın da çinko alın. Bunu hastalarıma da öneriyorum; içkiden önce vitamin c içiyorlar, ardından da çinko... Bunu yapan 100 kişiden 95'i ne kilo aldı ne de içkinin negatif etkisini gördü.

Yeşil çay her metabolizmayı hızlandırmaz
"Aman kahve içme, yeşil çay iç" diyorlar.
Yüksek tansiyonunuz olmadığı sürece kahvenin negatif olduğuna dair hiçbir bulgu yok, çok şekerli tüketmiyorsanız, kahvenizi için. Çaylara gelince, hepsinin verdiği tepki farklı. Örneğin ada çayını fazla içerseniz zehirlenirsiniz. Melisa çayını çok içerseniz uykunuz gelir. Yeşil çay bazıları için metabolizma hızlandırıcı bazıları içinse durdurucudur. Dolayısıyla neye ihtiyacınız olduğunu bilmeniz gerekiyor. Mesela ben rezene, kabuk tarçın ve yeşil çayı karıştırıp içiyorum. Çünkü metabolizmamın hızlanmaya ihtiyacı var, yeşil çay ona iyi geliyor. Rezene gaz ve şişliğimi engelliyor, çubuk tarçın da şekerimi dengeliyor. Geleneksel çayımız dışında diğer çayları içerken metabolizmanızı çok iyi tanımanız lazım.

Ananas karın yağlarını eritmeye yardım eder
Peki bölgesel zayıflamak mümkün mü gerçekten?
Mümkün. Teknik o kadar ilerledi ki, doğru beslenip fiziksel aktivitemizi yapıp bölgesel zayıflamaya yönelik krem, masaj gibi şeyleri kullanırsak inanın estetiğe gerek kalmaz. Ama bunu bir taarruz şeklinde yapmak lazım. Beslenmenize dikkat ederek, su içerek, alete girerek, masaj yaptırarak ve krem sürerek, incecik olursunuz.

Bu işe ayıracak parası olmayanlara ne önerirsiniz?
Karın bölgesini küçültmek isteyenler, 7 öğün az ama sık yesin. İlle karbonhidrat tüketeceklerse öğle yemeğinde tüketsin.

Akşam 8'den sonra yemek yenilebilir mi?
Yenilebilir. Ama yemek yiyip yatmak yok, yedikten 2 saat sonra uyusunlar. Mesela karın bölgesi yağlarını eritmek için tüyo vereyim: Ananas. Ananasın içindeki madde yağları eritmekte yardımcı. Konservesinin de şekersiz olanı yenilebilir. Basen bölgesindeki yağları eritmek içinde regl dönemi öncesindeki şeker atıştırmalarına dikkat etmek lazım. O bölgeden problemi olanlar, genelde regl döneminden 2 - 3 gün önceki şeker atıştırmaları nedeniyle o problemi yaşarlar. Çikolata yerine, kepekli ekmekten yapılmış tost yerlerse bir problem kalmaz.

Fındık yağı, tereyağ, zeytinyağ bir sürü yağ var. Hangisini tüketmek lazım?
Yağları doymuş ve doymamış olarak ikiye ayırıyoruz. Zeytinyağ dışındaki bütün sıvı yağları birbiriyle karıştırarak yememiz gerekir. Çünkü vücudun hepsine ihtiyacı var.

10 porsiyon yiyorsanız 5'e indirin 6 kilo verin
Kilo almamak için herkesin uygulayabileceği bir yöntem önerebilir misiniz?
Bir kere günde 3 ana öğünü mutlaka yemeliler. Ara öğünler de çok önemli. Meyve, yoğurt, diyet kurabiye yiyebilir ya da bir bardak süte azıcık kahve karıştırıp içebilirsiniz. Ama mutlaka iki saatte bir yediğimiz öğünler olmalı. Ara öğün metabolizmayı hızlandırır ve ana öğünlerden iki saat sonra yenmelidir. Yavaş yemek de dikkat edilmesi gereken bir konu. Karın bölgesindeki yağlanmadan kurtulmak için yavaş yemek çok önemli. Hedefiniz 20 dakika olsun, yediklerinizi iyi çiğneyin. Sindirim açısından yediklerinizi küçük lokmalar haline getirin. Bol su için. Her idrara çıkışta 35 kalori kaybedersiniz. Bunun sonucunda vücudunuz temizlenir, metabolizmanız hızlanır, tokluk hissiniz artar. Haftanın 3 günü 45 dakika yürüyüş yaparsanız kilonuzu muhafaza edersiniz. Tu kaka besin yoktur. Protein tüketen biri çok su içerse kilo verir, proteinin yanında karbonhidrat değil bol salata yiyin.

Diyete başladığınız ilk bir hafta yediklerinizi yazın. Gazlı içeceklerden uzak durun. Kızartma değil de ızgara yapın. Sadece bunu yaparak bile yılda 11 kilo verebilirsiniz. Porsiyonları yarıya indirerek yılda 6 kilo vermek mümkün. 10 porsiyon yiyorsanız 5'e indirin 6 kilo verin. Tükettiğiniz etin miktarını dörtte birine indirerek 6 ayda 3.5 kilo verebilirsiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3895 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim