• BIST 8736.27
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Goji berry meyvesi sağlık deposu

Goji berry meyvesi sağlık deposu
Goji berry meyvesinin faydalarını duyunca hemen tüketmek isteyeceksiniz

Wolfberries (kurt çileği) olarak bilinen Goji meyveleri, meyve ailesinin küçük yenilebilir üyelerindendir. Ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan “Goji meyveleri nedir” ? sorusunun cevabını verelim önce.

İşte cevabı; Goji berry turuncu, kırmızı renkli ve keskin tadı olan otantik bir meyvedir. Diğer aile üyeleri gibi, Goji berry aynı zamanda sağlık açısından bir çok faydası olup, besin değeri çok yüksek bir meyve türüdür. Bu sayfada besin değerlerini ve Goji meyvelerinin sağlığa yararlarını ayrıntılı olarak ele almaya çalışacağız.

C vitamini deposu

Sağlık açısından Goji Berry'nin faydalı olmasının en önemli nedeni içerdiği yüksek değerdeki besinler, mineraller ve vitaminlerdir. Goji Berry sodyum açısından zengindir. Ayrıca bol miktarda diyet lifleri içermektedir. Protein açısından zengin olan Goji Berryde kalsiyum ve demir yüksek miktarda bulunur. C vitamini deposu olduğu için çok etkili antioksidanlar arasında gösterilir.

Goji Berry'nin Sağlığa Faydaları

Yaygın olarak Çin bölgesinde yetişen Goji Berry çok eski çağlardan itibaren tıbbi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Uzak Doğu ülkelerinde asırlar boyunca hastalıkların tedavisinde kullanılan Goji Berry'nin ülkemizde kıs bir geçmişi vardır. Goji Berry vazgeçilmez besinler içermektedir, bu besinlerin doyurucu özelliği yanında hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinir. Goji Berry bağışıklık sistemine faydaları yanında, karaciğer, göz, böbrek sağlığına inanılmaz katkıda bulunur.

Goji Berry Kanseri Önler: Goji Berry'nin faydalarının en önemlilerinden bir tanesi kanser gibi önemli bir hastalığı önleyebiliyor olmasıdır. Kansere neden olan serbest radikallere karşı oldukça etkili olan ve serbest radikallerin verdiği hasarları inhibe edebilen Goji Berry düzenli olarak tüetildiğinde, bir çok kanser çeşidine yakalanma riskini azaltabilir.

Kalp Damar Sağlığı: Düzenli olarak Goji Berry tüketmek kardiyovasküler sağlığı ve kandaki kolesterol seviyene olumlu anlamda direkt etki edebilir. Goji Berry meyvesi yüksek derecede diyet lifleri içerdiğinden dolayı kalp krizi riskini oldukça azaltabilir. Bunun yanında kolesterol seviyesini sağlıklı düzeylerde tutmayı başararak dolaylı olarak kalp sağlığına fayda sağlar. Bütün bunların yanında Goji Berry kanın temizlenmesine yardımcı olur. Böylece kan dolaşımını maksiumum seviyeye çıkararak damar tıkanıklıklarına ve damarların etrafında plaklar oluşmasına engel olabilir. Ayrıca, Goji Berry kan dolaımını arttırarak bünyede sağlıklı bir oksijen dolaşımının gerçekleşmesini, kan hücrelerinin sağlıklı oksijen alımını sağlar.

Anti Aging Etkileri: Serbest radikallerin bünyeye verdiği en önemli zararlardan birisi de, cildin daha hızlı yaşlanmasına neden olmaktır. Fakat, oldukça fazla lif ve etkili anti oksidan özelliğinden dolayı Goji Berry anti aging görevini görür ve cildin serbest radikaller tarafından yaşlanmasını zalatır. Bunun dışında cilt üzerinde serbest radikallerin olumsuz etkilerini kırarak cilt kanseri gibi, ciddi sağlık sorunlarının oluşma riskinia zaltabilir. Yaşlanmayı yavaşlatarak sağlıklı bir yaşam sağlar.

Göz Sağlığına Faydaları: Goji Berry'nin sürpriz bir şekilde göz sağlığını koruduğu bilimsel olarak ıspatlanmıştır. A vitamini, zeaksantin, beta karoten gibi göz sağlığı açısından hayati önem taşıyan mineral ve vitamin içeren Goji Berry göz sağlığna faydalıdır. Goji Berry içerdiği bu besin ve minerallerin yardımıyla kataakt oluşmasını önlediği gibi, yaşlanmadan kaynaklanan görme sorunlarına yakalanma riskini azaltabilir. Goji Berry ayrıca göz hücrelerinin çoğalmasını sağlar ve göz hürelerinin sağlığının korunmasında etkili rol oynayabilmektedir.

Uykuya Yardımcı Olur: Goji Berry meyveleri çok yaygın bir şekilde uyku sorunlarından muzdarip olan kişilere önerilmektedir. Goji Berry hem uyku kalitesini arttırarak dinlenmeyi sağlar hem de uyku sorunu yaşayan kişilerin bu sorunu çözümü noktasında etkili rol oynamaktadır.

Gribi İyileştirir: Goji Berry meyvesi kış aylarında soğuk algınlığından kaynaklanan grip hastalığını iyileştirebilir süte karıştırılarak sabah ve akşam tüketilmesi aynı zamanda grip hastalığına karşı direnci arttırır.

Akciğer Sağlığına Faydaları: Düzenli olarak Goji Berry tüketmek akciğer iltihaplarına faydalıdır. Bunun yanında bol miktarda C vitamini içerdiğinden dolayo solunum yolları enfeksiyonlarını engelleyici özelliği vardır.

Astıma Faydaları: Goji Berry'nın solunum yolarına faydalı olduğu ve etkili bir antioksidan olduğunu belirtmiştik. Bu özelliği astım hastalığıa başta olmak üzere bronşit gibi solunum yolları hastalıklarına da fayda sağlamaktadır. Goji Berry meyveleri, astım hastallığını iyileştirmekten ziyade astım atakarının daha hafif geçmesine yardımcı olablilmektedir. Fakat, bronşit hastalarının hızla iyileşmesini sağlayabilir.

Genel Sağlığa Faydaları: Goji Berry meyvesinin içerdiği vitaminler, mineraller ve bileşenler genel sağlık için oldukça faydalıdır ve organların görevlerini düzenli şekilde yapmaları için gerekli enerjiyi sağlar. Goji Berry meyveleri bunun yanında bağışıklık sistemini güçlendirerek bünyenin hastalanmasına izin vermez.

Goji Berry'nin Diğer Faydaları: Goji Berry kendisi küçük ama sağlığa faydaları büyük olan nadide meyvelerin balında gelir. Ayrnı zamanda çok hoş tadı tüketilmesini teşvik etmektedir. Şimdiye kadar Goji Berry önemli faydalarından bahsettik, bunların dışında diğer faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

-Goji Berry cilt sağlığını korumaya yardımcı olur, serbest radikallerin verdiği zararı giderir.

-Goji Berry meyveleri böbrek sağlığı için faydalı mineral ve vitaminler içermektedir. Bunun yanında genel anlamda sindirim sistemi sağlığını korur.

-Goji Berry kronik kuru öksürük sorunlarını giderebilir, düzenli olarak tüketildiğinde astım ve bronşitten kaynaklanan öksürükler başta olmak üzere öksürüğü giderir.

-Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemik sağlığına faydalıdır. Goji Berry tatlı olduğu için çcoukların tüketmesi kolay olur, Goji Berry çocukların sağlam iskelet yapısının oluşmasını sağlayabilir.

-Goji Berry Kemik sağlığı yanında kas sağlığına faydalıdır. Aynı zamanda yağ yakıcı özelliği olduğından dolayı kaslardaki fazla yararları ortadan kaldırır.

-Zihin sağlığı için dolukça önemli olan Goji Berry merkezi sinir sistemi sağlığını korumaya yardımcı olur.

-Goji Berry'nin stres giderici özelliği vardır.

-Goji Berry enerji deposdur, çok iyi bir besleyici olması yanında kilo aldırmaz, aksine vücudun kilo vermesini teşvik eder.

Goji Berry'nin Zararları

Goji Berry sağlık açsından birçok fayda ve avantaj kazandırken, kişinin sağlık şartları ve tüketime şekline bağlı olarak bazı yan etkileri vardır. Şimdi Goji Berry'ın yan etkilerini inceleyelim.

Warfarin ile Etkileşim: Goji Berry warfarin gibi kan kan inceltici kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçla alındığında yan etkilere neden olabilir. Kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız Goji Berry tüketiminden uzak durmalısınız.

Diyabet İlaçları ile Etkileşim: Diyabet hastaları kan şekeri seviyesinikontrol altında tutmak belirli dozlarda ilaç alırlar. Goji meyveleri pankreasın çalışmasını ve insülin üretimini etkilediği tesbit edilmiştir. Diyabet ilaçları kullanan kişiler Goji Berry tüketiminden uzak durmalıdırlar..

Hipertansiyon: Fazla yenirse Goji meyveleri, vücudun kan basıncı düzeylerini olumsuz etkiler ve hipertansiyona neden olabilir.

Polen Alerjisi: Polen alerjisi olan kişiler Goji Berry yerseler, hırıltı, hapşırma, kaşıntı, burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ciltle alakalı sorunlar olursa doktora başvurmanız önerilir.

Uykuyu Olumsuz Etkiler: Goji meyveleri sadece gündüzleri alınmalıdır. Gece Goji Berry yemek uykuyu kaçırı, olumsuz etkisi olur. Eğer fazla tüketirseniz aynı şekilde uykusuzluğa neden olur.

Enerji Seviye artırır: Aşırı şekilde tüketimi enerji seviyesini ciddi anlamda arttırır ve bu zararlıdır.Çok fazla enerji konsantrasyon bozukluğu, hiperaktiflik ve huzursuzluk gibi sorunlara neden olur. Bu yüzden Goji Berry tüketimi aşırı olmamalıdır.

Kan Akışını Arttırır: Goji meyveleri vücutta kan akışını artırabilir. Fazla Goji Berry yemek, han akış hızını normalden fazla seviyeye çıkarır ve bu özellikle yaşlıları etkileyen hemofili gibi olumsuz koşullara neden olabilir.

Baş dönmesine neden olur: Goji meyveleri aşırı tüketildiğindeı baş dönmesi, göz rahatsızlığı, bulanık görme ve halüsinasyonlar gibi şiddetli yan etkilere yol açabilir.

Yüksek Selenyum Düzeyi:Goji meyveleri bol miktarda selenyum içeren ve fetusun büyümesini etkileyebilir. Bu özelliğinden dolayı, hamile kadınlar bu meyveyi yemekten kaçınmalıdırlar.

Aşırı Goji Berry tüketimi sindirim sisteminde hazımsızlık, bulantı, kusma gibir sorunlara neden olabilir.

Tavsiyeler

Goji Berry tüketimi sağlık açısından bir çok avantaj sağlamasının yanında bazı hastalıkara karşı yan etkiye neden olmaktadır. Bu yüzden tüketimine ve miktarına azami derecede dikkat edilmesi gerekir.

Goji berry nedir? Faydaları nelerdir?

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10720 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim