• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

'Gönüllü Amazonlar' hastalıklarla savaşıyor

'Gönüllü Amazonlar' hastalıklarla savaşıyor
Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği organizasyonunda Adana'daki fuar ve çeşitli etkinliklere katılan ve kendilerini ''Gönüllü Amazonlar'' olarak,..

Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği organizasyonunda Adana'daki fuar ve çeşitli etkinliklere katılan ve kendilerini ''Gönüllü Amazonlar'' olarak adlandıran üniversite öğrencileri, felç, beyin kanaması, kalp krizi, böbrek yetmezliği ve körlük gibi hastalıklara yol açan hipertansiyon konusunda farkındalık yaratıyor.

Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji ve Hipertansiyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Sağlıker, hipertansiyonun toplumun yüzde 23'ünde görüldüğünü söyledi.

Hipertansiyon bulunanların sayısının Türkiye'de 17,5 milyon civarında olduğunu, bunun 500 bininin Adana'da bulunduğunu belirten Sağlıker, bu hastalığın ölümlere neden olabilecek diğer rahatsızlıkları tetikleyen ciddi bir sorun oluşturduğunu vurguladı.
Sağlıker, Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği çatısı altında, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin gönüllü katılımıyla toplumda farkındalık yaratmak amacıyla insan yoğunluğu olan fuar ve diğer etkinliklerde görev üstlendiklerini belirterek, şöyle konuştu:

''Felç, beyin kanaması, kalp krizi, böbrek yetmezliği ve körlük gibi hastalıklara yol açan hipertansiyon oranı oldukça yüksek. Toplumun yüzde 23'ünde hipertansiyon sorununa rastlanıyor. Bunun takibi son derece önemlidir.

Kendilerini 'Amazonlar' olarak adlandıran Tıp Fakültesi öğrencileri, insanların yoğun bulunduğu organizasyonlarda oluşturulan stantlarda vatandaşların tansiyonunu ölçüyor. Bu çalışmayı hiçbir karşılık beklemeden yaklaşık 10 yıldır yapıyoruz.

Son olarak TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 4. Çukurova Kitap Fuarı'nda açtığımız stantta yaklaşık 500 kişinin tansiyonu ölçüldü. İnsanlarda farkındalık yaratıyoruz. Risk gruplarını uyarıyor ve yönlendiriyoruz.''

-DOKTOR ADAYLARININ DUYARLILIĞI-
Tıp Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi Buse Pınar Aksoy, 2 yıldır gönüllü olarak ''Amazon'' grubunda hizmet verdiğini söyledi.

Son olarak Kitap Fuarı süresince yaptıkları kontrollerde 126 kişide hipertansiyon belirlediklerini anlatan Aksoy, ''Bu kişilerin üçte birinde de böbrek hastalığı var ve haberleri yok. Ancak, bu konu ihmale gelmeyecek kadar ciddi bir sorun. Toplumun dikkatini çekerek görevimizi yerine getirdiğimize inanıyorum'' dedi.

Tıp Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi Ezgi Irmak da hipertansiyonun görülme sıklığının toplumda artış gösterdiğini, ancak çoğu kişinin yarattığı riskin bilincinde olmadığını gözlemlediklerini söyledi.

Bu tür rahatsızlıkları olan kişilere kılavuzluk yaptıklarını belirten Irmak, ''Hiçbir karşılık beklemeden çok yararlı bir hizmette bulunuyoruz ve bu bizi çok mutlu ediyor'' diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2100 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim