• BIST 9092.76
  • Altın 2324.854
  • Dolar 32.3718
  • Euro 34.9834
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Görme engelliler için çığır açacak buluş!

Görme engelliler için çığır açacak buluş!
Gaziantep’te, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve aynı zamanda Proje Danışmanlığı yapan İbrahim Karatop, görme engelliler için çığır açacak bir buluşa imza attı.

Karatop, görme engelliler için Braille alfabesi ile yazılı kapı kolu fikrini hayata geçirdi. Bu tarihi buluş sayesinde görme engeliler, yaşamın tüm alanlarında kapı kolları ile kapının nereye açıldığını parmak uçları ile dokunarak bilecek. Dokunma duyuları kuvvetli olan görme engelliler, bu buluş sayesinde kapı kollarının üzerinde kendilerine özgü Braille alfabesi ile yazılan yazıları okuyarak; kız veya erkek tuvaletlerini, banyo, balkon ve özellikle acil çıkış kapılarını hiç kimseye sormadan kolaylıkla bulabilecek.

Proje ile ilgili bilgi veren projenin fikir babası ve mucidi İbrahim Karatop, fikirlerin ve buluşların ihtiyaçlardan doğduğunu kaydederek; engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için böyle bir proje gerçekleştirdiklerini söyledi. Karatop, “Şimdi biliyorsunuz bütün projeler ve fikirler ihtiyaçtan doğar. Bu da bir ihtiyaçtan doğdu. Görme engelli vatandaşlarımızın yaşamlarının zor olduğunu biliyorum. Onlara destek olma ihtiyacı hissettim. Süreçte de bir kapı kolu üretimi geldiğinde görme engellilere yönelik bir kapı kolu üretelim dedik. Bu fikri ilk ortaya koyduğumuzda sağ olsun arkadaşlarımız da kabul ettiler. Bu ürünü geliştirdik ve ürettik. Piyasaya sürme aşamasındayız” dedi.

"BU KAPI NEREYE AÇILIYOR DİYE SORMAYACAKLAR"

Basit gibi duran ancak hayati önem taşıyan Braille alfabeli kapı kolları sayesinde görme engellilerin kendilerine açılan tüm kapıları sormadan rahatlıkla bulabileceklerini aktaran Karatop, “Braille alfabesi ile görme engelli bir vatandaşımız acil çıkışından tutun, oda numarasından tutun, tuvaletinden banyosuna kadar her yeri bu kapı kolları sayesinde okuyarak kolayca bulabilecek. Kapıyı açıp sormak zorunda kalmayacak. Burası neresi demek zorunda kalmayacak. Yanlışlıkla bir kadın tuvaletine veya erkek tuvaletine girmek zorunda kalmayacak. Kendisi okuyacak” ifadelerini kullandı.

PATENT BAŞVURUSU YAPILDI

Gaziantep’te seri üretimine başlanacak olan Braille alfabeli kapı kolları için Türkiye Patent Enstitüsü’ne başvuru yaptıklarını belirten Karatop, “Patent başvurusunu Türkiye Patent Enstitüsü’ne yaptık. Şu anda değerlendirme aşamasında. Bu patent başvurusunu tasarımcı olarak ben ve Serdem Metal olmak üzere birlikte yaptık. Sonucunu bekliyoruz” diye konuştu.

Projenin üretim aşamasında faaliyete giren Serdem Metal PVC aksesuarları sahibi Murat Özer ise görme engellilere yönelik olarak gerçekleştirilen bir sosyal sorumluluk projesine imza attıkları için gururlu olduğunu kaydederek; şunları söyledi: “Serdem Metal PVC aksesuarları olarak bu konuyu İbrahim hoca ile uzun süredir tartışıyorduk. Gerçekten bir sosyal sorumluluk projesinin altına imzamızı atmak bizim için gurur verici bir olaydı. Araştırmalarımız neticesinde de bunu bir an önce faaliyete geçirdik. Seri üretime başladık. Umarım görme engelli kardeşlerimize bir nebze dahi olsa yardımcı olduysak bizim için gurur ve onur verici bir olaydır. İlerleyen zamanlarda tüm alanlarda kullanılacak hale getireceğiz”

GÖR-BİR Başkanı Mehmet Aysel de projenin engelliler için çok önemli bir proje olduğunu belirterek, “Şu anda yapılmış olan bu kapı kolları hakikaten görme engelliler için çok güzel bir şeydir. Bir devlet dairesine gittiğimiz zaman, herhangi bir yere gittiğimiz zaman rahatlıkla hangi odanın ne odası olduğunu anlama imkanı elde edeceğiz. Bu kapı kollarının üzerinden Braille alfabesi kullanılmıştır. Üzerindeki kabartma yazılarla bizim ellerimiz hassas olduğundan bunun ne anlama geldiğini nereye açıldığını rahatlıkla biliyoruz. Bu üretilen kapı kolları sayesinde bizim hayatımız bir nebze de olsun kolaylaşmış olacak. İnsanlarımız bu kapı kollarını kendi evlerinde de kullanabilirler” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8614 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim