• BIST 9733.17
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 27 °C

Göz rahatsızlıkları okul başarılarını etkiliyor

Göz rahatsızlıkları okul başarılarını etkiliyor
Okul çağındaki çocukların gözlerindeki bozukluklar ve gözlerde oluşan hastalıklar başarılarını olumsuz yönde etkiliyor.

Uzmanlara göre bazı çocuklar bu rahatsızlıklarını dile getirmiyor, aileler de bu durumu fark edemediklerinde çocukların başarısı azalıyor. Zekasında bir sorun olmadığı halde dikkat ve ilgilerinde hissedilir değişiklikler ortaya çıkabiliyor.

11 Ekim Dünya Görme Günü dolayısıyla açıklama yapan Acıbadem Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Moray, ilkokul çağına gelen her çocuğun mutlaka tüm göz muayenesine götürülmesi gerektiğini, bu muayenede her iki gözün ayrı ayrı kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Okul döneminde çocuklarda sık görülen kusur ve hastalıkları sıralayan Op. Dr. Murat Moray, "Miyop, hipermetrop, astigmat gibi kırma kusurları ve bunların ortaya çıkardığı göz tembelliğinin yanı sıra, gözde ortaya çıkabilecek arpacık gibi enfeksiyonların da tedavisinin etkili bir şekilde ve erken dönemde yapılması gerekliliğini vurguluyor. Tahtayı rahat göremeyen, kitabını sağlıklı okumayan; ödevlerinde yanlışlar yapan bir çocuğun okul başarısı düşeceğinden, düzeltilebilir sorunlar nedeniyle ortaya çıkan sıkıntılar önlenmelidir." ifadelerini kullandı.

Her çocuğun gözüyle ilgili yakınmalarını ifade etmediğini, bazı çocukların da bu tür sorunları söylemediklerini, bu durumun özellikle de birinci ve ikinci sınıf çocuklarında sık görüldüğünü hatırlatan Op. Dr. Moray, bu konuda öğretmenlere ve diğer eğitimcilere de çok önemli bir görev düştüğünü kaydetti. Okulda çocukların daha iyi ışıklandırılmış ortamlarda ders görmelerinin önemine değinen Op. Dr. Murat Moray, öğretmenlerin çocukların 30-35 santimetre mesafeden okuma ve yazma alışkanlığı kazanmalarının sağlanmasının göz sağlığı açısından gerekli olduğunu belirtti.

Çocuklarda sık görülen 5 göz problemi hakkında bilgi veren Op. Dr. Moray, 'Hipermetropi'nin uzak ve yakın görmeyi etkilemesi nedeniyle çocuklarda en çok üzerinde durulması gereken gözlük kusuru olduğunu söyledi. Op. Dr. Murat Moray şöyle devam etti: "Çocuğun uzak, yakını net görememe, iki gözle birlikte görme (derinlik hissi gelişimi) göz hareketlerini, netleştirme kabiliyetini, göz-el ilişkisi gibi temel görsel becerilerini öğrenmesi gecikiyor. Bu becerilerden biri yetersizse veya fonksiyonunu yerine getiremiyorsa, çocuk çalışmasını yaşıtlarına göre daha zor sürdürüyor. Bu da baş ağrısı, yorgunluk ve diğer göz problemlerine yol açabiliyor. İki göz arasında göz kusurunun fazla olduğu durumlarda yüksek hipermetrop olan gözde kontakt lens takılması idealdir. Miyopi de uzağı görememe halidir. Çocuklar bu kusurun büyüklüğü (numara fazlalığı) oranında bu sorundan etkileniyor. Uzağı zorlukla ve yetersiz gören çocuk, öğrenme güçlüğü çekiyor, dikkat eksikliği sendromu yaşıyor, akıcı okuması ve çabuk algılaması engelleniyor. En yaygın tedavi biçimi uygun numarada gözlük verilerek yapılıyor. Bir gözün kırma kusurunun çok yüksek olup diğer gözün normal olduğu durumlarda ise yüksek olan göze kontakt lens kullanılabilir."

Astigmatizmanın diğer gözlük kusurları gibi genetik özellik gösterebildiğini anlatan Op.Dr. Moray, hastalığın tedavisinin uygun numarada gözlük verilerek yapıldığını dile getirdi. En çok bilinen ve çocuklarda yaygın olarak görülen enfeksiyonların göz nezlesi ve arpacık olduğuna dikkat çeken Op.Dr. Moray, "Her iki enfeksiyonun da temelinde, çocuktaki alerjik faktörler ve kirpik dibi iltihapları yatabilir. Alerji ile başlayan göz nezlesi elini gözüne götürüp kaşıma ihtiyacı nedeniyle bakteri ve virüslerin çoğalmasına neden olur. Belirtileri arasında, çapaklanma, batma, yanma, kaşıntı, göz sulanması gelir. El, havlu ya da havuz gibi enfeksiyon kaynağı olabilecek bir ortamdan mikrop bulaşması ile arpacık hastalığı oluşabilir. Belirtileri göz kapaklarında şişlik, ağrı, apse olabilir. Tedavisinde göz kapağı hijyenini sağlayan temizleme mendillerinden, ılık pansuman, antibiyotik damla ve pomatlardan yararlanılıyor. Pansuman yapılacaksa steril şartlarda uygulanmalıdır. Uzun süren ve iltihabın apse kesesi oluşturduğu durumlarda operasyon gündeme gelebilir." şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3158 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim