• BIST 9092.87
  • Altın 2324.401
  • Dolar 32.3603
  • Euro 34.9324
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Gözleri çevreleyen gözlükleri alın!

Gözleri çevreleyen gözlükleri alın!
Güneş gözlüğü almak isteyen ancak iyi bir gözlüğü nasıl seçeceğini bilmeyenler için

Doç. Dr. Osman Oram önerilerde bulundu: Gözlüğün, ışınları blokaj derecesine bakın. Büyük çerçeveli gözlükleri tercih edin

İlkbaharın ve güneşin yavaş yavaş yüzünü gösterdiği şu günlerde herkes, 'Nasıl bir güneş gözlüğü almalıyım?' diye düşünüyor. Güneş gözlüğünün en önemli görevinin, gözü ultraviyole ışınlarından ve onun vereceği hasarlardan korumak olduğunu söyleyen Doç. Dr. Osman Oram, gözlük seçerken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

ULTRAVİYOLE C ZARARSIZ
Ultraviyole ışınları; Ultraviyole A (UVA), B (UVB) ve C (UVC) olarak üç gruba ayrılır. Bu ışınlardan, Ultraviyole C ışınları atmosfer tabakaları tarafından emildiğinden göz için herhangi bir problem oluşturmaz. Buna karşın ultraviyole A ve B ışınları, göze verebilecekleri zararlar açısından önemlidir. Özellikle son yıllarda ozon tabakasındaki incelmeyle birlikte ultraviyole ışınlarının gözler üzerindeki olumsuz etkileri, giderek artmaktadır. Gözün ışınla direkt temasından kaçınılmalıdır.

IŞINLARIN GÖZE ETKİSİ
Ultraviyole ışınlarının göz üzerindeki olumsuz etkileri, kısa dönemde ve uzun dönemde oluşmalarına göre iki gruba ayrılabilir. Güneşli bir günde, uzun süre ultraviyole ışınlarının etkisinde kalınınca, gözlerde zedelenme oluşabilir. Bu zedelenmeler, genellikle birkaç gün içerisinde iyileşebilmekte ancak bazı enfeksiyonların oluşmasına ortam hazırlayabilmektedir. Ultraviyole ışınına uzun süre maruz kalanlar; maküla (sarı nokta) dejenerasyonu ve katarakt gibi göz problemleriyle karşı karşıya kalabilir. Bu rahatsızlıkların ardından görme kaybı yaşayabilir.

Açık renk gözler risk altında!
Ultraviyole ışınlarının göze verebileceği hasarı artırabilen bazı faktörler vardır. Bu faktörler arasında şunlar sayılabilir:
ÇEVRE: Ultraviyole etkisi karda, kumda ve suda daha fazladır.
YÜKSEKLİK: Deniz seviyesine göre yükseklik arttıkça, ultraviyole seviyesi de artar.
ENLEM: Ultraviyole ekvatora yaklaştıkça artar.
DIŞ ORTAMDA KALMA SÜRESİ: Güneşte kalma süresi arttıkça alınan ultraviyole miktarı da artar.
GÖZ VE DERİ RENGİ: Açık renk göze ve deriye sahip kişiler, güneşten daha çok zarar görür.
GÜNÜN SAATİ: Ultraviyole miktarının en yüksek olduğu saatler 10 ila 16 saatleri arasıdır.
MEVSİM: Işınların en kuvvetli geldiği dönem ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sonbahar ve kış aylarında ultraviyole seviyesi düşer.
İLAÇLAR: Tetrasiklin ve doksisiklin gibi bazı ilaçlar, gözlerin ve derinin ışık hassasiyetini artırır. Kişi ışından olumsuz etkilenir.

Koruma oranı yüzde 99 olmalı
Güneş gözlüğü alınırken, dikkat edilmesi gereken en önemli özellik camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesidir. Normalde her gözlük camı, ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte, etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamalar kullanılmalıdır. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde UV blokajı yapabilen camlar seçilmelidir. Hatta yüzde 100 blokaj oranı tercih edilmelidir. Güneş gözlüklerinde kullanılan aynalı kaplamalar, göze gelen ışık miktarını düşürmekle birlikte ultraviyole blokaj oranını etkilememektedir.

Camın renkleri de özellikleri de farklı
Güneş gözlüğü seçiminde bir diğer önemli faktör camın koyuluğudur. Camın renginin ve koyuluğunun ultraviyole blokaj derecesiyle herhangi bir ilişkisi olmamasına ve seçimin kişisel zevke bağlı olmasına karşın, her cam renginin farklı özellikleri vardır. Yeşil renkli camlar renk bozulmasına neden olmazken, kahverengi camlar derinlik hissini arttırır. Mavi renk camlar, karda en iyi görmeyi sağlarken, pembe renkli camlar bilgisayarda en iyi görmeye neden olur. Büyük ve gözleri çevreleyen güneş gözlüğü çerçeveleri, göze kenarlardan gelen ışınları azaltmaları nedeniyle seçilebilir. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2565 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim