• BIST 9079.97
  • Altın 2318.134
  • Dolar 32.3415
  • Euro 34.9033
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Grip için Hijyen ve yoğurt

Grip için Hijyen ve yoğurt
Soğuk algınlığı ve gribe yakalanma riskinin en yüksek olduğu bugünlerde hastalıktan korunmak da mümkün. Prof. Dr. Orhan Özturan griple mücadelede 18 kuralı açıkladı.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Orhan Özturan, soğuk algınlığı veya gribe şifa sağlayacak bir ilaç bulunmadığını belirterek, bu hastalıklardan korunmak için sık el yıkama alışkanlığı edinilmesi, koyu yeşil, kırmızı ve sarı renkteki meyve ve sebzeler tüketilmesi, her gün bir kase kaymağı alınmış yoğurt yenilmesini önerdi.

Hijyen ve yoğurt en büyük silah

1. Sık el yıkama alışkanlığı edinin. Ellerine hapşıran hastaların dokunduğu eşyalarda virüsler saatlerce ve hatta günlerce canlı kalabilir. 2. Göz, burun veya ağıza dokunmayın. Bu kurala uyarak, aynı virüsle hastanın tekrar hastalanmasına engel olabilirsiniz. 3. Burun akıntısını yutmayın, sümkürerek çıkarmaktan kaçınmayın. Bu sizin vücudunuzdan enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların atılma yoludur. 4. Bol vitamin alın. Vitaminleri ilaç olarak almak yerine koyu yeşil, kırmızı ve sarı renkteki meyve ve sebzeler tüketerek sağlayın. 5. Sıcak tavuk suyu çorba için. Bu çorba sıvı hem de protein alımı için gayet faydalıdır. Çorbanın sıcaklığı burun ve boğaz şikayetlerini azaltır. 6. Her gün bir kase kaymağı alınmış yoğurt yiyin. Yoğurdun soğuk algınlığını yüzde 25 oranında azalttığı kanıtlandı. 7. Sigara içmeyin. Bir tek sigaranın içilmesiyle solunum yolu tüylerinde 30-40 dakika kadar felç meydana gelir. Sigara dumanı ile aynı mekanda bulunmak dahi tek başına bağışıklık sistemine zarar verebilmektedir. 8. Alkol kullanımı bağışıklık sistemini çeşitli yollarla baskılar. Alkol, vücutta su kaybına da neden olarak zarar verir. 9. Grip mevsiminde kalabalık ortamlardan ve hastalanmış kişilerle yakın ilişkiden kaçının. Tokalaşma, sarılma ve öpüşme yerine Japonlar gibi başınızla selamlaşın.

Antibiyotik yerine bir aşı yeter

10. Hastalandığınızda enerji sağlayan sağlıklı gıdalar alın. Bal, enerji veren, öksürüğü rahatlatan ve mikropları öldürücü tesirleri olan bir gıdadır. 11. İstirahat edin. Stresinizi azaltacak meditasyon, gevşeme egzersizleri ve istirahat yararlıdır. 12. Ateşiniz olmadığı sürece egzersizlerinizi ihmal etmeyin. Düzenli egzersiz, grip virüsleri ile mücadele eden hücreleri arttırır. 13. Günde 8 bardak su için. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içilmemelidir. 14. Havanın durumuna göre terlemeyecek ve üşümeyecek şekilde giyinin. Soğuğa maruz kalma ve/veya ıslanma bağışıklık sisteminde zayıflamaya neden olur. 15. İlave bir yastık kullanın. Ekstra yastık burun tıkanıklığınızı azaltarak, daha rahat bir uyku sağlar. 16. Antibiyotik kullanmayın. Soğuk algınlığı ve grip hastalıkları virüsler tarafından meydana geldiği için antibiyotikler etkili değildir, kullanılmamalıdır. Antigripal ilaçlar alınabilir. 17. Aşı yaptırın. Kronik hastalığı, bağışıklık sistemi zayıf olanlara ve yaşlılara mutlaka yapılmalıdır. 18. Hastayken uçağa binmeyin. Gripli durumda uçak yolculuğu sırasında özellikle inişte östaki tüpünün kulak basıncını dengeleyememesi nedeniyle ciddi kulak hasarı meydana gelebilir. Bu yüzden mecbur kalınmadıkça hastayken yolculuk etmeyin.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3439 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim