• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Grip salgını şirketleri vurdu

Grip salgını şirketleri vurdu
İşyerlerini pençesine alan grip, firmaları alt üst etti. Hastalanıp işe gelmeyen çalışan, şirkette yüzde 55 oranında iş kaybına neden oldu

Kış mevsimi ile birlikte salgın hale gelen grip ve soğuk algınlığı nedeniyle işe gelmeyen ya da hastalığı nedeniyle verimi düşen çalışan şirketlerde yüzde 55'lere varan iş kaybına neden oldu. ISSA (The Worldwide Cleaning Industry Assosiciation) ve Sealed Air The Value of Clean verilerine göre; planlanmayan devamsızlıklar verimlilikte ve üretimde yüzde 54, satışlarda ve müşteri servislerinde ise yüzde 39'luk bir düşüş yarattı. İşletmelerde soğuk algınlığı veya nezle belirtilerinde genel performans kaybı ise yüzde 3 ila 8 arasında değişiyor. Gözlerde kuruluk, baş ağrısı, uyuşukluk, boğaz kuruluğu gibi belirtiler de iş kayıplarına yol açıyor. 

TASARRUF İÇİN SİGORTA 
Şirketler de artan iş kaybının önüne geçmek için sağlık sigortası paketlerini genişletmeye başladı. İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer ile risk yönetimi ve sigorta brokerliği firması Marsh'ın Avrupa, Ortadoğu ve Afrika çapında sağlık ve yan haklar konusunda gerçekleştirdiği sağlık araştırmasına göre şirketlerin yüzde 52'si maliyet kontrolü için sağlık sigortası planı yapıyor. Araştırmaya göre sağlıkla ilgili yan hak maliyetleri artmaya devam ediyor. Sağlıkla ilgili yan haklar, araştırmaya katılan şirketlerin bordrosunda yüzde 3.9'luk bir orana sahipken, Amerika'da bu oran yüzde 13. Türkiye ise yüzde 4.5 ile Avrupa'nın en yüksek oranına sahip ülke. Ortadoğu'dan BAE'nin oranıysa yüzde 5.9 olarak dikkat çekiyor. 

EN AZ DEVAMSIZLIK TÜRKİYE'DE 
Çalışanların sağlıkla ilgili işe devamsızlıkları ise gün geçtikçe azalıyor. Çalışanlar yılda ortalama 6 gün sağlık problemleri sebebiyle işe gidemiyor. Türkiye 3 günlük ortalamasıyla EMEA genelinde en düşük seviyede devamsızlığın olduğu ülke. Polonya ise 10 günle devamsızlığın en fazla yaşandığı ülke olarak çıkıyor. Yüzde 31 ile kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları, yüzde 18'lik bir oran ile de sırt ağrısı ve solunum yolları hastalıkları Türkiye genelinde devamsızlığa sebep olan en önemli üç hastalık olarak dikkat çekiyor. Mercer Türkiye Yan Haklar Danışmanlığı Proje Yöneticisi Can Suntay, sağlıkla ilgili uygulamalardaki maliyet artışına rağmen firmaların bu stratejileri uygulamaktan vazgeçmediğini, kapsamını daraltmayı da düşünmediğini belirtiyor. 

MALİYET KİŞİ BAŞI 2 BİN DOLAR
Şirketlerin diğer sorunu ise hasta olduğu halde ofise gelip hastalığını bulaştıran veya verimi düşen çalışanlar. Bu durum Presenteeism olarak adlandırılıyor. Yapılan araştırmalar, Amerika'da çalışanların bir takım sağlık problemlerinden dolayı her yıl 115 üretken saat kaybettiğini gösteriyor. Bu durum da işverenlere yıllık kişi başına 2 bin doların üzerinde maliyet anlamına geliyor. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2729 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim