• BIST 8807.72
  • Altın 2238.898
  • Dolar 32.338
  • Euro 35.0747
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

'Grip sezonu değişti'

'Grip sezonu değişti'
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural, mevsimsel değişiklik nedeniyle grip sezonunun değiştiğini söyledi.


Yuluğkural, başhekimlikte düzenlenen toplantıda, hastane enfeksiyonlarını en alt seviyelere getirmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi. TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 2007 'den beri belirgin bir salgın olmadığını belirten Yuluğkural, tekli görülen enfeksiyonların Sağlık Bakanlığına bildirildiğini ifade etti.

Mevsimler nedeniyle hastalık zamanlarının da değiştiğine dikkat çeken Yuluğkural, "Mevsimler de kayıyor bunu da hatırlamak lazım. Mevsim dönüşümü nedeniyle kasım ve aralık ayları sıcak geçti. Bu nedenle bir takım değişiklikler oluşmaya başladı. Grip görülme vakıalarının zamanı önceki yıllar gibi değil örneğin. Grip sezonu değişti. Daha çok ocak, şubat ve mart aylarının sonralarına doğru kayacak. Korku oluşturacak bir tablo yok. Şu anki vakaların pek çoğu mevsimseldir." şeklinde konuştu.

"Önemli olan ellerimizi güzelce yıkamak"

Bir gazetecinin "Bazı Avrupa ülkelerinde domuz gribi vakıaları görülmeye başladı. Bununla ilgili neler söylenebilir?" sorusuna Yuluğkural, şu

yanıtı verdi:

"Grip virüsü de Sağlık Bakanlığı tarafından müdürlüklere bildirimler yapılıyor bir sürreans ağı içerisinde. Bizim kliniğimizde yatan hastamız da yok. Korku oluşturacak bir tablo yok. Her grip domuz gribi değildir bunu bilmek gerekiyor. Korkudan önce yapılması gerekenler önemlidir. Kimseyi domuz yada kuş gribi olmasının ilgilendirmemesi lazım. Herkesi şunun ilgilendirmesi gerekiyor. Öksürdüğüm zaman başkasına bulaştırıyor muyum? ağzımı mendille kapatıyor muyum.? Elime de öksürdüysem elimi yıkıyor muyum? Hastalandığım zaman maske takıyor muyum başkasına bulaştırmamak için? bunları düşünmeliyiz. Hijyen kuralları uyguladığımızda domuz gribi olmak yada mevsimsel grip olmanın çokta şeyi yok halk açısından. Grip çeşidi açısından uygulanacak tedaviyi de hekim düşünecek. Önemli olan ellerimizi güzelce yıkamak, öteye beriye aksırarak damlacıklarımızı şuraya buraya bulaştırmamaktır."

Hasta yakınları da dikkatli olmalı

Hasta yakınlarının da enfeksiyonlara karşı önlem alması gerektiğini dile getiren Yuluğkural, "İnsanlar ellerini yıkayacak, en önemli önlem bu. Mikroorganizmalar ellerle buluşuyor. Gripten tutun da en kötü enfeksiyon tablolarına kadar genelde ellerimizle bulaştırıyoruz korunma açısından eğer söylersek. Ellerini düzgünce yıkayacaklar. Hasta olduklarında ise bu hastalıkla ilgili gereken önlemleri alacaklar. Aksırırken, hapşırırken ağzını bir mendille kapatacaklar. Hastayken de mümkün olduğu kadar dinlenmeye çalışacaklar kendi sağlıkları için." dedi.

TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Gündeniz Altıay da kış aylarında gribal enfeksiyonlarda artış yaşandığını belirterek, "Yine domuz gribi dediğimiz H1N1 suçları, şu an bütün ülkemizde görülen bütün gribin, influenza salgını, influenza virüsünün devamı niteliğinde devam ediyor. Ama özel çok ciddi bir alarm şeklinde bir bilgimiz yok yani ne ulusal ne yerel.. Ama mevsim grip mevsimi, mart sonuna kadar sürer." diye konuştu.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4338 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim