• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Grip virüsü tıp dünyasını zorluyor!

Grip virüsü tıp dünyasını zorluyor!
Dr. Antony Fauci, “Tahminlerin iyi yapıldığı bir yılda bile, grip aşısı yüzde 60 civarında etkili oluyor. Yine de grip aşısı yaptırmak, yaptırmamaktan çok daha iyi. Ama daha iyi bir aşı geliştirmemiz gerekiyor” açıklamasında bulundu


2018 yılına artık sayılı günler kaldı. 2018’de, tarihte yaşanan en ölümcül grip salgınının 100’üncü yılı anılacak. 1918’deki grip salgını, Birinci Dünya Savaşı’ndan daha fazla ölüme yol açmıştı. 100 yılda, tıp alanında büyük ilerleme kaydedildi, birçok hastalık kontrol altına alındı. Ancak günümüzde hala tam olarak anlaşılamayan grip hastalığı, tüm dünyada halk sağlığını tehdide devam ediyor.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre; bilim insanları, her yıl bir sonraki yıl ortaya çıkma ihtimali yüksek olan virüslere karşı grip aşısı geliştiriyor. Bazen tahminleri doğru çıksa da, uzmanların yanıldıkları da oluyor.

Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden Dr. Antony Fauci, “Tahminlerin iyi yapıldığı bir yılda bile, grip aşısı yüzde 60 civarında etkili oluyor. Yine de grip aşısı yaptırmak, yaptırmamaktan çok daha iyi. Ama daha iyi bir aşı geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

Birkaç yıl önce, grip aşısının etkisi yüzde 10 civarındaydı. Kızamık veya sarı humma gibi diğer aşılarsa, neredeyse tamamen etkili. Çocuk felci aşısı olanların yüzde 90’ı, hastalıktan korunuyor. Grip aşısını geliştirenler de memnun değil.

Dr. David Vaughn, “Önlemeye çalıştığımız hastalık, çok yaygın. Her yıl, nüfusun yüzde 20’si grip oluyor” dedi.

"EVRENSEL AŞI GELİŞTİRİLİNCEYE DEK MEVCUT GRİP AŞISI YAPTIRILMALI"

Zatürre gibi gribin yol açtığı komplikasyonlara karşı daha etkili tedaviler artık mevcut. Ancak doktorlar, 1918’de 50 milyon kişinin ölümüne yol açan salgına benzer bir durum karşısında hala savunmasız olduğumuz görüşünde. Peki, geçen 100 yılda tıp alanında yaşanan ilerlemelere rağmen, aynı şey tekrarlanabilir mi?

Dr. Fauci, “2009’da, çok fazla ölüme yol açmadığı için fazla ciddiye alınmayan H1N1 ‘domuz gribi’ salgınını yaşadık. Ama bu kesinlikle bir salgındı çünkü dünya çapına yayılan yeni bir bir virüs sözkonusuydu,” diyor.

Grip virüsünün, her yıl aynı kalan bir kısmı var. Araştırmacılar, bu kısmı hedef alan evrensel bir aşı geliştirmeye çalışıyor.

Dr. Vaughn, “Grip ölümlerinin çoğu, aşılamanın çok az yapıldığı gelişmekte olan ülkelerde görülüyor” şeklinde konuştu. 

Doktorlar, evrensel bir aşı geliştirilinceye kadar, mevcut grip aşısını yaptırmanın hayat kurtaracağını hatırlatıyor. Uzmanlara göre, aşı olmak virüsün yayılmasını önlemenin yanısıra, 1918’deki gibi ölümcül bir salgın riskini de azaltıyor.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2213 defa okunmuştur
Etiketler: , , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim