• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 27 °C

GSS (Genel Sağlık Sigortası) Borç İtirazı Nasıl Yapılır?

GSS (Genel Sağlık Sigortası) Borç İtirazı Nasıl Yapılır?
Genel Sağlık Sigortası (GSS) kimi zaman istenmeyen borçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ancak GSS borç itiraz hakkı ile eğer geçerli bir sebebiniz var ise Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından çıkarılan GSS borç itirazı yapabilir.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) kimi zaman istenmeyen borçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunun nedenleri arasında gerekli olan işlemlerin yapılmaması ile birlikte kişilerin işlemlerinde gecikmeler yaşanmasıdır. Ancak Genel Sağlık Sigortası borç itiraz hakkı ile eğer geçerli bir sebebiniz var ise SGK tarafından çıkarılan GSS borç itirazı yapabilir.

GSS itirazı için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na durumu açıklayan bir dilekçe ve bu durumu ispatlayan belgeler ile başvuru yapılması gerekiyor. Herhangi bir sonuç alınmaz ise GSS borç itirazı için geriye dönük olarak işlenen faizlerin silinmesi için iş mahkemelerine başvuru yapılabilinir.

Örnek vermek gerekirse Öğrenimi için yurt dışına giden ve Genel Sağlık Sigortası kapsamına giren bir öğrenci geri döndüğünde GSS borcu ile karşılaşabilir. Böyle bir durum olmaması için yurt dışında bulunulan süre için adres bildirimi yapılması gerekir. Çünkü SGK, GSS kapsamına aldığı kişileri belirlerken resmi ikametgâhları dikkate alır. Eğer döndüğünüzde GSS borcuyla karşılaşırsanız GSS borç itirazında bulunabilirsiniz. GSS borç itirazı için yurt dışında ikamet ettiğinizi ve öğrenim gördüğünüzü belgelemeniz gerekiryor. Ayrıca öğrenci olan erkek çocuklarından 25 yaşına, kız çocuklarından ise yaş sınırlaması olmaksızın GSS primi alınmaz. Anne ve babalarının üzerinden sigortalı görünürler. Çıkarılır ise GSS borcu sildirme talebinde bulunabilirsiniz. Ancak Genel Sağlık Sigortası borç sildirme işleminde tüm borcunuz silinmeyebilir faiz borçlarınız silinir.

ONLİNE TAHSİLAT

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi web sayfasından veya online tahsilat.sgk.gov.tr/WebTahsilat/ adresinden erişim sağlanan SGK web tahsilat uygulamasına yurttaşlar SGK’nın dijital platform üzerinde yer alan uygulamasıyla çok daha rahat işlem yapabilirsiniz. SGK borç sorgulama işlemlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için ise doğrudan e-devlet sistemi ‘sisteme giriş’ ekranına yönlendiriliyorsunuz.

 4 farklı giriş yönteminden birini kullanarak e- Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Öncelikle  ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapmanız gerekir. Giriş yapıldıktan sonra yeniden SGK borç sorgulama işlemleri için web tahsilat uygulamasına yönlendiriliyorsunuz. Sorgulama yapabilmek için öncelikle ‘4A işveren ödemeleri’ seçeneğini seçmelisiniz. Ardından borç sorgulama tipi T.C. kimlik numarası ve son olarak doğrulama kodunu girmeniz gerekir.

Bu işlemlerin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlarınızı ayrıntılı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda GSS borç sorgulamanızı da bu siteden yapabilirsiniz. Web tahsilât uygulaması kısmında GSS borç sorgulama işlemleri için sorgu türü kısmını ‘diğer ödemeler’ , sorgu tipi kısmına da ‘ GSS prim ‘ seçeneklerini seçiyoruz ve ardından T.C. kimlik numaramız ve doğrulama kodunu girdikten sonra borcunuzu sorgulayabilirsiniz.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2734 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim