• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Gss'den Sonra, Sistemin Bilişim Ayağı Medula'da da Ertelemeler Başladı

Gss'den Sonra, Sistemin Bilişim Ayağı Medula'da da Ertelemeler Başladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, 1 Ekim 2010'da Tamamlanması Gereken Genel Sağlık Sigortası'nın(gss) 2012'ye Uzatılacağını Haberlerinin Ardından Gss'nin Bilişim Ayağı Olan Medula'da da...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, 1 Ekim 2010'da tamamlanması gereken Genel Sağlık Sigortası'nın(GSS) 2012'ye uzatılacağını haberlerinin ardından GSS'nin bilişim ayağı olan MEDULA'da da ertelemeler üst üste yaşanmaya başladı.

Önce ilaç raporlarının MEDULA sistemi üzerinden gönderilmesi zorunluluğunun süresi bir ay uzatıldı, şimdi de diyaliz hastalarının MEDULA'ya kaydedilmesi gereken diyaliz seanslarına ait işlemleri için, işlem tarihinde sistemde kayıtlı olan son diyaliz raporunun kullanılması zorunlu hale getirildi. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, başından beri GSS'nin sağlık harcamalarını arttıracağını söylediklerini ifade ederek, "Sistem tam manasıyla oturmadı ve sistemde her geçen gün yeni sorunlar ortaya çıkıyor. Bu nedenle sistemi seçim sonrası tamamlamak istiyorlar. Bu sistemden dolayı özellikle yeşil kartlılar olmak üzere milyonarca insan zarar görecek" dedi.

-"BİLGİSAYARDA ADIM ÇIKMADIĞI İÇİN MUAYENE OLAMADIM"-

1 Ekim 2008'de yürürlüğe giren GSS'nin bilişim ayağı olan ve sağlık verilerinin bilgisayar ortamında toplanmasını öngören MEDULA sisteminde hazırlıklar henüz tamamlanamadı. Bakanlık önce 1 Ekim 2010'da tamamlanması gereken GSS'nin 2012 yılına ertelenmesi için çalışmaların yapıldığını söyledi. Daha sonra da teknik nedenlerden dolayı ilaç raporlarının MEDULA sistemi üzerinden gönderilmesi zorunluluğu 30 Ekim'e kadar ertelendi. Son olarakta diyaliz hastaları için mağduriyet oluşmaması amacıyla istenmemesi gerekilen belgelerin Ekim ve Kasım ayında da istenileceği duyuruldu. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ANKA'ya yaptığı açıklamada, hastaneye gittiğinde kendi isminin dahi MEDULA sisteminde çıkmadığını söyleyerek birçok sorunla karşılaştığını belirtti.

-"SİSTEM HATALARINDAN DOLAYI SEÇİM SONRASINA ERTELENİYOR"-

Başından beri GSS'nin sağlık harcamalarını arttıracağını ifade ettiklerini söyleyen Kahveci, "Bugün gelinen nokta gösteriyor ki bizim dediklerimiz tek tek çıkıyor. GSS başladığından beri katkı payları her geçen gün artıyor. Sistem tam manasıyla oturtulamadı. Şimdi gün geçmiyor ki yeni sorunlar ortaya çıkmasın. STÖ'ler sistemin birçok yerinde yok" dedi.

GSS primi ödeyemeyen vatandaşların, gelir testi yaptırıp prim ödemeye başlamadıkları takdirde sağlık hizmeti alamamak tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını ifade eden Kahveci, vatandaşın asgari ücretin 3'te 1'i kadar prim ödememeleri takdirde birçok sorun yaşayacağını belirtti. Kahveci, yeşil kartlıların büyük bir sorunla karşı karşıya olduklarını ifade ederek "Yeşil kartlılar zaten parası olmadığı için bu tutarı yatıramayarak mağdur edilecektir" dedi. Kahveci, "Sağlık hizmetini devlet karşılıyor. Benim sağlık harcamalarımı da karşılaması gerekiyor. Ama ben hastaneye gittiğimde MEDULA sisteminde kayıtlı olmadığım için muayene olamayabiliyorum. Geçen hastaneye gittim ismim çıkmadı, muayene olamadım" diye konuştu.

haberler.com

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9868 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim