• BIST 9805.64
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Günaydın: Türkiye'de 100 doktordan 95'i mutsuz, konu acil gündeme alınmalı

Günaydın: Türkiye'de 100 doktordan 95'i mutsuz, konu acil gündeme alınmalı
Samsun Tabip Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mithat Günaydın, Türkiye'de sağlıkta iyi işler yapılmasına rağmen, doktorlara yönelik düzenlemelerin yetersiz olduğunu, bu anlamda 100 doktordan 95'inin çalışma huzurunun olmadığını söyledi.

Yıllık değerlendirme toplantısı yapmak üzere MyHouse Otel'de basın mensupları ile bir araya gelen Günaydın, doktorlar adına uygulamaların içaçıcı olmadığına dikkat çekti. Türkiye'de doktorların yüzden 95'inin, Samsun'da ise odalarına üye bin 600 doktorun tamamının mutsuz olduğunu iddia eden Günaydın, "Samsun Tabip Odası olarak seçildikleri günden bu yana her zaman hekimlerin özlük hakları için mücadele ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Yine oda olarak hekimlerin önündeki belirsizlik, karmaşa hakkında Sağlık Bakanlığı'na yazılar yazdık. Sağlıkta Dönüşüm'de hekimlerin durumunu değerlendiren diğer illerin tabip odalarının katılımı ile genişletilmiş hekim çalıştayı yaptık. Sağlıkta dönüşüm sürecinde tam gün yasasında hekimler göz ardı ediliyor, rencide ediliyor. Bu durumun da sağlıkta dönüşüm sürecinde zamanla olumsuz etkileri görülecek." dedi.

Sağlıkta dönüşüm sürecinde doktorların karşı karşıya kaldığı 'Tam Gün Yasası'nın, hekimlerin görüşleri ve önerileri alınmadan hazırlanmış ve hekimlerin yüzde 80-90'ı tarafından kabul görmemiş, kadük olmuş bir yasa olduğunu iddia eden Günaydın, şöyle konuştu: "Hekimler mesleklerini icra ederken potansiyel suçlu görülmemeli. Sağlık Bakanlığı'ndan bu konuda destek, moral motivasyon ve ceza konusunda hekimleri koruyucu değişiklikler yapılmasına yönelik girişimlerde bulunmasını, tazminatların hekimlerin gelirlerine uygun şekilde düzenlenmesi için çalışma yapmasını bekliyor. Hatta doktor hastaya yaptığı girişimden dolayı yargılanmamalıdır. Şayet görevi ihmal, aksatma varsa suçlu olabilir. Bir doktorun acil ameliyatta yaşadığı stresi yaşamayanın bunu anlaması mümkün değildir. Her şeyin yolunda gideceğini zannedenler hastayı makine, doktoru robot zannetmektedir."

Doktorların problemlerini ve endişelerini geçtiğimiz mayıs ayında Samsun'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a ilettiklerini hatırlatan Günaydın, "Hekim maaşları eş değer meslek gruplarına göre çok düşük. Öncellikle maaşlarda iyileştirme yapılması gerekiyor. Ondan sonra performansın değerlendirilmesi uygun olacak. Kamuda peşin verilen ve emekliliğe yansıyan döner sermaye yeni başlayan hekimler için olumlu bir gelişme. Ancak emekliliği yaklaşmış hekimlere fayda getirmiyor. Hasta hakları birimlerine şikayetler hekimleri çok rencide ediyor. Kısaca bütün hekimlerimiz bir mutsuzluk içinde. Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve tabip odaları ile diyaloğa geçilerek sıkıntılar masaya yatırılmalı. Kamuda çalışan hekimlerin ancak yüzde 30-40'ı performansa dayalı döner sermayeden yeterli ücret alabiliyor. Hekimlerin kamuoyunda kaybolmuş mesleki saygınlıklarının kazandırılması için gereğinin yapılması gerekli." şeklinde konuştu.

Ayrıca Günaydan, 'Sağlık Kenti Samsun' açılımının henüz slogandan öteye geçemediğine de vurgu yaparak, bunun ciddi şekilde uygulamaya konulması için ve Samsun'un sağlık kenti olabilmesi için yönünü kuzeye çevirip oralardan da hasta getirmesi gerektiğini savundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2344 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim