• BIST 9693.46
  • Altın 2508.992
  • Dolar 32.5787
  • Euro 34.7763
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Günde 17 ameliyat yapıyor

Günde 17 ameliyat yapıyor
Açlık ve salgın hastalıklarla boğuşan Somali’nin en büyük hastanesi Medine’de başhekimlik yapan Prof. Dr. Mohamed Yusuf Hassan, imkânsızlıklara rağmen hayat kurtarıyor.

Başşehir Mogadişu’daki hastanede günde yaklaşık 17 hastanın ameliyatına giren, onlarca hastayı muayene eden Hassan, meslek hayatının 32 yılını Avrupa’da ve Afrika’nın çeşitli ülkelerinde geçirmiş. Somali’ye ‘’ülkemin bana ihtiyacı var’’ diyerek iç çatışmaların en yoğun yaşandığı 2002 yılında dönen Hassan, mayın, silâh ve bombalardan yaralanan binlerce Somaliliyi tedavi etmiş. İç savaşın yaşandığı dönemde canı pahasına hayat kurtaran Hassan, bugün ise açlık ve kuraklığın etkilediği halkını hayata döndürmeye çalışıyor. Somali’de yaşanan kıtlıktan dolayı açlıktan ölümlerin ve salgın hastalıkların arttığını belirten Hassan, Medine Hastanesinde gece gündüz demeden insanları hayata döndürmeye çalıştıklarını söyledi. Somali’de yaklaşık 20 yıldır süren iç savaş dolayısıyla yüz binlerce kişinin öldüğünü hatırlatan Hassan, kıtlıkla birlikte sorunların iyice arttığını kaydetti. Güvenlik dolayısıyla sağlık personelinin büyük çoğunluğunun ülkeyi terk ettiğini ifade eden Hassan, ülkesinde, yetişmiş eleman sıkıntısının olduğunu belirtti.

“YILDA 6 BİN AMELİYAT”

Hastanede 8’i doktor, 191’i hemşire 380 sağlık personelinin bulunduğunu dile getiren Hassan, ‘’Acil durumlarda evimize gitmiyoruz, 24 saat çalışıyoruz. Operasyon için kimi zaman gece 3’te geliyoruz. Burada yılda 6 bin hastayı ameliyat ediyoruz. Çalışanlarımız 24 saat hazır’’ dedi. Hastanenin en büyük eksiğinin ‘’görüntüleme cihazları’’ olduğunu ifade eden Hassan, ameliyata girebilecek doktor sayısının da yetersiz olduğunu söyledi. Ameliyatlara ekibiyle katıldığını anlatan Hassan, imkânsızlıklara rağmen insanları hayata döndürmekten mutlu olduklarını belirtti.

“ÜLKEMİN BANA İHTİYACI VARDI”

Yurt dışında doktorluk yaparken güzel bir hayatının olduğunu anlatan Hassan, ‘’2002 yılında Somali’ye dönmeyi düşündüm, çünkü ülkemin bana ihtiyacı vardı’’ dedi. 2002’de iç savaşın en yoğun olduğu dönemde Somali’ye dönerek insanların yaralarını sarmaya çalıştığını belirten Hassan, güvenliğin olmadığı şartlarda mayından, silâhtan, bombalardan yaralanan binlerce insanı tedavi ettiğini kaydetti.

Ülkesine döndüğü günden bugüne kadar birçok doktoru da eğittiğini ifade eden Hassan, ‘’Yurt dışından insanlarıma yardım etmek için döndüm, mutluyum’’ diye konuştu. Medine Hastanesinde güzel işler yaptıklarını vurgulayan Hassan, hastanenin mevcut durumundan çok memnun olmadıklarını, ancak bütün şartları zorlayarak çalışmaya devam ettiklerini bildirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2071 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim